Rasprava o Đurđević /

Zaiskrilo u Saboru! Benčić Suvereniste i Domovinski pokret nazvala privjescima HDZ-a: 'Sram vas bilo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Razlog se krije u tome što je svoju ustavnu ovlast ispunio predlaganjem Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

24.6.2021.
9:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Pred saborskim zastupnicima je rasprava o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića, imenovanje Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Iako nije potvrđeno, očekuje se kako će navedena rasprava o prvoj osobi Vrhovnog suda. Inače, predsjednik Republike i predsjednik Vlade Andrej Plenković se oko te teme prepucavaju mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske priopćeno je kako predlagatelj, predsjednik Milanović, neće biti prisutan na saborskoj raspravi. Razlog se krije u tome što je svoju ustavnu ovlast ispunio predlaganjem Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Saborska rasprava

O Zlati Đurđević započeo je suverenist Hrvoje Zekanović koji ju smatra simbolom politike protiv kojeg se on sam i, kako kaže, bori. “Ona je eksponent neoliberalne, zeleno-lijeve politike, Grbina, Tomaševića, Benčić, politika Zorana Milanovića protiv čega se borim, i nije prihvatljiva Suverenistima. Slovi kao borac protiv korupcije, a sama je prekršila proceduru”, pojasnio je zastupnicima Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je istaknuo važnost rasprave, ali smatra da je šteta što s njima u Hrvatskom saboru nije predsjednik Republike. “Pravosuđe je na niskim granama. Ne slažemo s tezom Zlate Đurđević da su problemi u pravosuđu nastali devedesetih. Glavni uzroci sežu daleko prije devedesetih”, smatra Bartulica.

“Proučio sam program Zlate Đurđević, pokazala se kao dobra profesorica, vrsna teoretičarka za neka pitanja, ali nema dana iskustva u radu sudstva. Međutim, u njezinim stavovima imamo mnogih zamjerki i zato će Domovinski pokret morati glasati protiv”, dodao je.

Suverenist Željko Sačić smatra kako je predsjednik Republike “svojim pravnim nasilničkim stilom inficirao kandidatkinju”. Prema Sačiću, “Imali smo kvalitetnih kandidata, moj stav je da je Šime Savić prihvatljiviji, no predsjednik države ima svoje ovlasti. Žalosno je da nije porazgovarao sa svim kandidatima, zaslužili su”, dodao je.

Šef SDP-a Peđa Grbin je započeo s mišlju kako je “Možda i dobro da Đurđević nije dio elite hrvatskog pravosuđa”. Nastavio je u svom stilu: “Izbor predsjednika ili predsjednice VS-a ne može promijeniti stanje u hrvatskom pravosuđu, ali ga može početi mijenjati. Može pokazati da smo kao društvo spremni na iskorake da se stanje poboljša. Važna karakteristika Zlate Đurđević je da je samostalna i da ne dozvoljava da joj Peđa ili Zoran ili Andrej sole pamet. To je glavni razlog zašto većina danas neće podržati Đurđević. Iznenadite me! Pokažite da ste spremni razmišljati izvan kutije. Ako ste danas spremni podržati osobu koja može početi raditi iskorak za pravosuđe, ja ću biti sretan.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, Grbin se uhvatio i tvrdnje o nepodržavanju Đurđević zbog kršenja Ustava i usporedio situaciju s ministrom Davorom Božinovićem. “Kada je Ustavni sud poništio odluku o radnom vremenu koju je donio Stožer, je li Božinović prestao biti ministar ili makar načelnik Stožera? Ma kakvi”, ustvrdio je.

Grbin je još istaknuo kako Zlata Đurđević neće biti izabrana zato što ne odgovara vladajućima, a ne odgovara im jer ne želi biti njihov eksponent. Kako tvrdi, aktualna vlast ju ne želi jer im namjera nije da se stanje u pravosuđu poboljša. "Vladajuće trenutno boli briga ili nešto više od toga za Hrvatsku", zaključio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbina je nakon toga opomenuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković zbog prozivanja za kršenje Ustava

Mostov Nikola Grmoja iz Mosta smatra kako izborom Zlate Đurđević neće nestati korupcija u Hrvatskoj: “Stvorila se fama da će se izborom Zlate Đurđević dogoditi slom korupcije, da će to biti pobjeda nad korumpiranim strukturma, da će početi obračun s korumpiranim sucima, a to ne odgovara istini. Promjene u pravosuđu će se dogoditi kad promjenimo glavu, mentalitet. Đurđević je u programu rekla neke dobre stvari. Smatram da je potrebno raspisati novi javni poziv, da predsjednik krene u konzultacije s oporbenim klubovima da bismo došli do izbora predsjednika ili predsjednice VS-a", zaključio je Grmoja.

Image
Rasplet vrlo skoro /

Plenković otvoreno rekao kako želi da prođe Đurđević, Milanović pak da "procedura počinje tek sad"

Image
Rasplet vrlo skoro /

Plenković otvoreno rekao kako želi da prođe Đurđević, Milanović pak da "procedura počinje tek sad"

Anka Mrak Taritaš smatra kako vladajuća većina Zlatu Đurđević ''ne želi jer je samostalna''. O Đurđević je rekla kako je savršeno kvalificirana. Ipak, nastavila je: ''Prekršila je samo jedno. Nije se dovoljno duboko poklonila premijeru Plenkoviću''.

Zlata Đurđević nije netko koga se može kontrolirati, ucijeniti, njena nezavisnost našeg premijera plaši. Javnost sad može vidjeti kako se to radi – čistu osobu provući ćemo kroz blato.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrdi Mrak Taritaš: "Ovo nije rasprava samo o Zlati Đurđević. Ne mislim da jedan čovjek preko noći može čarobnim štapićem riještiti probleme, ali jedna osoba može poslato poruku", dodala je . 

S druge strane, Dalija Orešković tvrdi kako joj je jako neugodno zbog agresivne rasprave koja se dotiče gospođe Đurđević proteklih mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jesmo li zaboravili da je Hrvatski sabor tijelo koje je najodgovornije za stvaranje uvjeta u kojima institucije djeluju? Hrvatski sabor je taj koji kroji zakone po kojima suci sude. Brojni među njima, koji su časni i pošteni, donose presude s kojima građani nisu zadovoljni. Jedna osoba, pa tako niti predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda, ne može promijeniti pravosuđe. To je naš zadatak'', zaključila je Orešković.

Sandra Benčić je tom prilikom zastupnike kluba Mosta i Domovinskog pokreta nazvala ''HDZ-ovim privjescima''. odmagh se oglasio predsjednik Sabora Jandroković kojem nije bilo jasno zašto ih je prozvala. ''Privjesci su jer su izrazili svoje mišljenje?'', postavio je pitanje Sandri Benčić.

Nije dugo prošlo i odmah se javio i Željko Sačić iz Domovinskog pokreta nazivajući Benčić nekolegijalnom zbog prozivanja kluba Domovinskog pokreta da su privjesci. ''Sram vas bilo, odakle vam pravo? Mi si to nikada ne dozvoljavamo'', kazao je Sačić.

IDS-ov Marin Lerotić je podsjetio kako ova saga traje gotovo 150 dana, a poručio je kaok ona neće završiti ni sutra. “Problem je pravosuđe i zakoni koji su puni rupa i zato se nalazimo u ovoj situaciji”, smatra Lerotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurđević naglašavala važnost pravosudne vlasti, pojasnila je Sandra Benčić.“Najvažnije sudske odluke nisu javne jer postoji otpor. Ne želim da sve što je prošla padne u vodu sutra kad vi dobacite njezinu kandidaturu. Naučili smo da u hrvatskom durštvu postoje osobe koje su izvrsne u polju kojim se bave, koje su dobile već puno priznanja, koje pokazuju iznimnu razinu integriteta da bi pokazale kakvo bi pravosuđe moglo biti. Nije dobra jer je pristala biti kandidatkinja predsjednika”, dodala je.

Sačić i Zekanović su prijavili Benčić za povredu Poslovnika jer je Suvereniste i Domovinski pokret proglasila “privjescima HDZ-a”, a brzo se javio i Branko Bačić koji je tvrdio kako je povrijedila zastupnike HDZ-a omalovažavanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Dražen Bošnjaković je odlučio pojasniti na što točno misle kad govore o nezakonitosti: “Time što se nije javila na javni poziv nije u zoni nezakonitosti. Međutim, predložiti nekoga tko nije sudjelovao u javnom pozivu je nezakonito i takav kandidat ne može doći u Hrvatski sabor.”

Naglasio je kako upravo HDZ želi poštenu osobu koja ispunjava uvjete. Kako tvrdi Bošnjaković, žele javni poziv na koji se ljudi neće bojati javiti. Dodao je kako politika ne treba sudjelovati u izboru sudaca.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo