nakon sjednice HDZ-a / Plenković uoči izglasavanja dva važna zakona: 'Povjerenje moramo davati znanosti. Stvari su vrlo jednostavne'

Sjednica slijedi nako premijerovog jučerašnjeg službenog posjeta BiH

14.12.2021.
18:17
VOYO logo

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a danas slijedi nakon premijerovog jučerašnjeg službenog posjeta BiH. Nakon Sarajeva Andrej Plenković je bio i u Mostaru gdje je održao konferenciju za medije zajedno s Draganom Čovićem

Sabor u srijedu 15. prosinca završava jesensko zasjedanje, a taj zadnji dan zastupnici i zastupnice glasat će o zakonskim izmjenama kojima se uvode kazne do 50.000 kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti čemu se protivi dio oporbe.

MOST prikuplja i potpise za referendum kojim želi ukinuti COVID potvrde, a na račun Stožera civilne zaštite mjesecima se redaju kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiološka situacija posljednjih tjedana je bolja iako procijepljenost još uvijek niska, a veliku dozu zabrinutosti izaziva i najnoviji soj korone koji se brzo širi svijetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezimirali smo bogata i važna zbivanja od prošlog tjedna, od sastanka sa Stalnim vijećem HBK, do usvajanja državnog proračuna, projekcija za 2023., 2024., potpisivanja ugovora s EK o kampanji oko uvođenja eura, potom prve važne odluke Vijeća o ulasku Hrvatske u Schengen, posjeti Ukrajini, obljetnici smrti predsjednika Tuđmana, izbornog sabora naše zajednice branitelja "Gojko Šušak", 20. obljetnice osnivanja udruge 100%-tnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, izborni sabor Mladeži HDZ-a, posjet BiH i današnjih zaključaka o proširenju u Bruxellesu", premijer je započeo press konferenciju rezimeom prošlog tjedna.

Image
IZJAVA ZA MEDIJE /

Plenković u BiH: 'Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. godine'

Image
IZJAVA ZA MEDIJE /

Plenković u BiH: 'Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. godine'

Plenković se nakon sjednice osvrnuo na nove prosvjede protiv COVID mjera. Nagalsio je kako Hrvatska demokratska država. ''Svatko radi svoj posao. Mi radimo što mislimo da je korisno za građane. Svatko tko se ne slaže ima pravo na prosvjed'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio je prijetnje medicinskom osoblju i napad na liječnicu u Bjelovaru, nazivajući to potpuno neprimjerenim. Kazao je i kako je sklon tome da odgovornost za ovakve napade na zdravstvene djelatnike ograničimo na one koji su to počinili.

"Siguran sam da će policija napraviti izvešće i vidjeti ima li elemenata za kvaslificiranje nekog djela koje bi se gonilo po službenoj dužnosti ili prekršaja", dodao je.

Podsjetio je javnost da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera. "Imamo uvođenje COVID potvrda koja je praktički svugdje postala standard i da je sasd to najedanput neka velika tema. Mislim da je to otpočetka ispolitizirano, a vidite i samo od koga i zašto. Ti sitni profiteri koji onda animiraju ljude koji inače imaju zazor od cijepljenja, a i dalje ne vidim na temelju čega", tvrdi premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Povjerenje moramo davati znanosti. Stvari su vrlo jednostavne'', poručio je Plenković nakon sjednice.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo