'MOŽEMO BITI ZADOVOLJNI' / Plenković: 'Stali smo 100% iza onih koji su ostali unesrećeni posljedicama potresa'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Za mjesec dana je dvogodišnjica velikog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a obnova kuća ide jako sporo pa će i ovu zimu mnogi provesti u kontejnerima

29.11.2022.
11:57
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Petrinje gdje je obišao obiteljsku kuću u izgradnji u sklopu obnove od potresa. Nakon posjeta obitelji Kezić, premijer Plenković je posjetio i Veteranski centar u Petrinji koji je uređen rekonstrukcijom bivše vojarne u Mažuranićevoj ulici.

Plenković je u Sisku obišao gradilište Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak te je za predviđen susrest sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, s kojim je predviđen obilazak radova na obnovi Katedrale Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Posjet će završiti u 12.45 sati obilaskom gradilišta autoceste Zagreb – Sisak (Selsko polje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tri naglaska na obnovi'

"Što se tiče obnove, stavio bih 3 naglaska, sve ono što se kontinuirano skoro već dvije godine radi za područje Banovine, a to su investicije svih mogućih resora. Od hrane, naknada, plaćanja cijena energenata, subvencioniranja, praktički besplatnog prijevoza, dosadašnja ukupna investicija je milijardu i 870 milijuna kuna. S tim stvarno možemo biti zadovoljni kao Vlada, stali smo sto posto iza onih koji su ostali unesrećeni posljedicama potresa. Po riječima župana i svih sugovornika onih to je nešto što se cijeni i čime smo olakšali socijalnu situaciju i što gradonačelnici i načelnici itekako dobro znaju", kazao je premijer.

"Drugo je što se tiče dinamike obnove, tu mislimo da imamo stvari koje idu jako dobro i koje su pozitivne, a pozitivne su i relativno brze i uspješne sve aktivnosti koje se odnose na nekonstrukcijsku obnovu. Tu je praktički dovršeno skoro 5 tisuća kuća, 4 tisuće kroz organiziranu, drugi dio kroz samoobnovu. I tu su se stvari ubrzale i dio ljudi živi normalno kao i prije potresa. Ono na čemu se radi dodatno je na ubrzanju konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća. Izvijestio nas je državni tajnik Hanžek koliko je gradilišta otvoreno, koliko se gradi stambenih zgrada, ukupno će ih biti 20 prema projekcijama. Ubrzava se procedura administriranja, od odluka, obrade zahtjeva i raspisivanja natječaja za javne nabave kao i daljnje mobilizacije građevinskog sektora", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treći aspekt koji je po meni izuzetno dobar koliko se već uložilo u obnovu zdravstvene, obrazovne, socijalne i prometne infrastrukture na području Sisačko-moslavačke županije i koliko je objekata već obnovljeno. Država naravno stoji iza Sisačko-moslavačke županije. U svakom slučaju poruka ohrabrenja svima koji su angažirani, poruka da će država napraviti ono što je obećala i što je naša dužnost i zakonski okvir koji je predviđen. Ono što nam se čini jako dobro je da prema informacijama koje imamo da će se iz EU fonda solidarnosti iskoristiti na vrijeme. Imamo i nadugovorenost svih tih sredstava. Dinamika je tu povoljna. Ono što mi je posebno drago je da je postignut dogovor između Središnjeg državnog ureda za obnovu, ministra Paladine i gradonačelnice Ikić Baniček oko višestambene zgrade u Sisku gdje bi se išlo u konstrukcijsku obnovu. Riječ je o objektu od 10 tisuća kvadrata", dodao je Plenković.

Ministar ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je na pitanje je li realno da se Banovina obnovi za dvije godine rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četiri godine koje sam čuo mislim da su realne, možda nešto i kraće od toga. Dvije godine po meni nisu realan rok", kazao je Paladina.

Za Zagreb je rekao da je obnovljeno 10 obiteljskih kuća te dvije stambne zgrade te da nije točno da se ništa nije obnovilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li se osjećao sigurno da živi u Petrinji, kada vidi kako izgleda centar grada, Paladina je odgovorio: "Osjećao bih se kao svaki drugi građanin trenutno i svaka druga obitelj. Naravno da skele moramo što prije ukloniti i objekte što prije obnoviti, ali vjerujem da se u što većoj mjeri građani osjećaju sigurno."

O obuci ukrajinskih vojnika

Što se tiče obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Plenković je rekao da vjeruje da će Sabor to podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima tri oblika sudjelovanja u MAM-u, rekao je Plenković. Jedna je, objasnio je, zapovjedna misija, drugo da zapovjednici odu u Poljsku i Njemačku, a treće spremnost da se u Hrvatsku prihvati do 100 ukrajinskih vojnika

"I dalje ne vidim nikakvu političku logiku onih koji su protiv toga. Dosad smo dali izdašnu vojnu pomoć i nitko nije bio protiv toga. Za nas je to win-win kako god okrenemo. Za oporbu, to će oni vidjeti", rekao je Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratko je prokomentirao i poskupljenja u Zagrebu. Podsjetio je da je Vlada zamrznula cijene struje i plina, ali i da to vrijedi za sve.

"Ako smo to napravili i dali i Gradu Zagrebu, onda su to sada političke odgovornosti onih koji su dobili povjerenje Zagrepčana da dobro provjere što rade. Naša politika je da ovu krizu naši sugrađani i naše gospodarstvo prođe sa što manje udara na njihov standard, a ovo što čine lokalni čelnici, to oni moraju objasniti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo