Nazvao ga usput prevarantom /

Plenković: 'Milanoviću smo ponudili dva termina za Vijeće. Očito se želi ukrcati u vlak odlučivanja o avionima'

Image
Foto: Patrik Macek/ Pixsell

Dan ranije predsjednik Milanović pozvao je da se konačno donese odluka o borbenim avionima

19.5.2021.
12:03
Patrik Macek/ Pixsell
VOYO logo

Između ostalog, predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirat će zahtjev predsjednika Republike Zorana Milanovića da se sazove sjednica Vijeća za obranu i napokon odluči o sudbini nabave borbenih aviona.

Novinari su pitali jučer pitali predsjednika Milanovića ostaje li pri tome da će podržati odluku Vlade oko nabave borbenih aviona. Milanović je to potvrdio:"Jasno mi je da ne možemo kupiti Messerschmitte 119 jer se više ne proizvode, a pola ih je palo u blitzu nad Velikom Britanijom. Zato sam to rekao, znam što se nudi, što je na stolu. Što god se od toga odabere, OK je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je predsjednik Vlade Plenković rekao da su na sastanku užeg kabineta govorili o planovima za cijepljenje, o rebalansu proračuna i raznim drugim stvarima.

"Što se tiče teme koja je također u eteru, da kažem nešto o nabavi zrakoplova. Vlada cijelo ovo vrijeme radi na analizi svih ponuda", kazao je Plenković i dodao da je odgovorio Milanoviću na dopis o održavanju Vijeća za obranu po tom pitanju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Spominjao i Messerschmitte 119 /

Milanović: 'U Zagrebu su izbori gotovi, to je prevelika prednost. Gradonačelnik je Tomašević, to je tako jasno'

Image
Spominjao i Messerschmitte 119 /

Milanović: 'U Zagrebu su izbori gotovi, to je prevelika prednost. Gradonačelnik je Tomašević, to je tako jasno'

"Odgovorili smo danas predsjedniku, poslali smo mu ponudu za dva termina, sutra ili prekosutra ujutro."

Plenković nije propustio to tijelo opisati kao "savjetodavno, koje nema nikakvu ulogu pri donošenju odluke".

"Možemo! su nezapamćeno tetošili u svim medijima"

"Donijet ćemo odluku kad prođemo svu proceduru. Što se tiče povjerenstva, podsjećam to je ono isto povjerenstvo kao u mandatu Kolinde Grabar Kitarović, u kojem je Milanović nije htio imenovati nikoga, odbio je imenovati svog predstavnika u tom povjerenstvu", kazao je dalje.

"Očito da sada uoči sastanka na vrhu NATO-a sredinom lipnja, predsjednik želi, eto, ukrcati se u taj vlak suodlučivanja", kazao je na pitanje novinara je li realno očekivati odluku do 28. svibnja, pa su novinari pitanje ponovili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, mi možemo donijeti tu odluku i tada", odgovorio je.

Nakon što je Plenković rekao da se Milanović nedavno opet spomenuo Borg i na pitanje hoće li nastaviti razgovarati preko medija, premijer je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nećemo razgovarati preko vas, posebno ne preko onih nastoje banalizirati tu temu na nekakvo prepucavanje. Dakle, imate prevaranta koji vrijeđa cijelu političku scenu, a mnogi analitičari nastoje to vratiti na prepucavanje."

Za Davora Filipovića je potvrdio, ono što je rekao nakon prvog kruga izbora za gradonačelnika Zagreba, da je pred njim velika budućnost.

"Birači u Zagrebu su dali svoj stav", kazao je dalje o izborima u Zagrebu i nastavio u drugom smjeru:

"Ponovit ću moju analizu tri temeljna razloga (rezultata). Ovi glasovi građana su obračun s naslijeđem bivšeg gradonačelnika. Oni su onim lupanjem po loncima na tome radili godinama, stvorilo se takvo ozračje. Što se tiče lijevog političkog spektra, totalna propast SDP-a, tome svjedočimo svi. I, konačno, enormna podrška javnosti. Ne sjećam se da je ijedna politička opcija ikada imala ovakvo tetošenje kao što su imali članice i članovi iz Možemo!. U svim mogućim medijima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što prije dogovor oko slobodnog kretanja u EU-u

"Ali, to je OK, ja nemam problem s time, ali netko i to mora reći da je i to pridonijelo ovome što smo vidjeli u nedjelju", dodao je.

Oko dogovora na razini EU-a o slobodnom kretanju uz uvjete poput cijepljenja i odgovarajućih dokumenata, kazao je da će to biti tema na Europskom vijeću u ponedjeljak i utorak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve zemlje destinacije žele da što veći broj ljudi koji je cijepljen ili prebolio ili testiran, može doći u Hrvatsku što prije."

Smanjuje se trend zaraženih, očekuje se odluka Stožera u lipnju, novinare je zanimalo što će biti s potporama.

"Do sada smo isplatili preko HZZ-a 10,5 milijardi kuna za 680.000 radnika, 120.000 poslodavaca. Ukoliko budu postojala ograničenja tijekom lipnja, teško je ne zadržati konzistentnost, otprilike su ti iznosi oko 350 ili 360 milijuna kuna mjesečno. Sve se to uzima iz nekog drugog planiranog rashoda", odgovorio je i dodao:

"Vodit ćemo računa da budemo uz hrvatske radnike i hrvatske poslodavce, da smo zadržali radna mjesta, da nije došlo do onih SDP-ovih željenih 400.000 nezaposlenih." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga potom pitali je li i on pozvao kao Ivan Anušić da bi u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba glasao za Škoru.

"Mi definitivno nismo rekli isto. Službeni stav stranke i moj osobni, podsjetit ću za one koji ne znaju na što sam mislio, dakle, sjetite se nakon prvog kruga predsjedničkih izbora da je gospodin Škoro vrlo jasno rekao hrvatskoj javnosti: 'Nemojte zaokružiti niti broj jedan niti broj dva, nego zaokružite broj tri", kazao je i zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time je Škoro pomagao Milanoviću"

"Time je kazao poništite listić."

Iz toga je izveo i sljedeće:

"Time se pomagalo gospodinu Milanoviću, to je činjenica... Isto je napravio i Most, rekao je u drugom krugu križajte listić."

"To je za hrvatsku javnost važno da vide razliku između ozbiljnih stranaka... a to je HDZ, i njih. Mi nikada nećemo u demokraciji u vezi izbora savjetovati... da im kažemo križajte ili poništavajte listić. To nećete čuti niti od mene niti od HDZ-a", rekao je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je njegov stav po tom pitanju službeni stav HDZ-a, a to je da građani glasaju po svojoj savjesti i po svom raspoloženju, odnosno informacijama koje imaju.

Izjavu Andreja Plenkovića pogledajte na našem portalu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo