ubrzanje obnove / Paladina: 'Novi plan ima pet točaka. Samoobnova će ubrzati obnovu, to ne znači da se država želi izvući iz procesa'

'Ja sam siguran da do kraja godine možemo omogućiti svima da žive u svom domu ili adekvatnom smještaju, stanu ili nečem sličnom', rekao je Paladina

14.4.2022.
9:00
VOYO logo

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa.

''Dosadašnjom dinamikom obnove nakon potresa nitko nije zadovoljan, no vidi se veliki napredak u posljednjih nekoliko mjeseci'', ustvrdio je također prije koji tjedan ministar čije se ime neprestano provlači u javnim raspravama koje iz dana u dan dobivaju na zamahu s obzirom na njegovu poprilično impresivnu imovinsku karticu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ubrzanom Planu obnove nakon potresa smo radili u zadnjih mjesec dana, uklopili smo ideje raznih dionika, a on neće usporiti dosad započete procese", istaknuo je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

"Prioritet nam je da građanima koji su u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili da budu adekvatno smješteni", poručio je Paladina na početku obraćanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER U POŽEGI /

Plenković: 'Pod čijom sam ucjenom birao Paladina? To su kuloarske teze. On nije tu radi imovine, nego obnove'

Image
PREMIJER U POŽEGI /

Plenković: 'Pod čijom sam ucjenom birao Paladina? To su kuloarske teze. On nije tu radi imovine, nego obnove'

Plan ima pet točaka 

"Svaki tjedan imamo operativne koordinacije u koje sam i ja uključen te unaprjeđujemo procese na tjednoj bazi, a sljedeća važna stvar je jačanje ljudskih kapaciteta Fonda za obnovu. U ovom trenutku u to krećemo snažno i odlučno", naglasio je Paladina.

​"Imamo ideje za organizacijske promjene i one će biti uvedene kroz mjesec dva. Plan ima pet točaka", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Izvor: RTL

Najavio je da će se Plan revidirati na mjesečnoj bazi u suradnji sa strukom te da će se redovito ažurirati e-bazu obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nabava će biti brža i efikasnija u skladu s tržišnim okolnostima'', također je najavio ministar kazavši da su analizirali stanje na tržištu. 

"Pripremit ćemo generičke troškovnike. Raspisat ćemo jednu nabavu umjesto 30 nabava za 30 objekata. Imat ćemo i natječaje na koje će se moći javiti velike firme", rekao je Paladina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moramo napraviti i dodatne iskorake u sustavu informiranja, a nabava će biti provođena po blokovima. Geografskim cjelinama kako bismo postigli da izvršiteljima olakšamo provođenje njihova posla i troškove mobilizacije'', naglasio je ministar.

''Poticat ćemo i da se u ugovore ugrađuju posebne uzance o građenju, a možda bi bilo najbolje da bude promjenjiva cijena o građenju s obzirom na nestabilnost cijena na tržištu, bila bi to dodatna sigurnost za naručitelje'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako se pokaže da unatoč svemu ovome kapaciteti hrvatske građevinske industrije nije dovoljno, osigurat ćemo informiranje strane industrije tj. centralno mjesto gdje mogu dobiti cjelokupnu informaciju o tome što sve moraju zadovoljiti'', rekao je.

Samoobnova je prilika da se sami vlasnici uključe u proces obnove i podignu sigurnost svojih domova, objasnio je Paladina i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, to ne znači da se država želi izvući iz procesa obnove, mi ćemo potpuni fokus staviti na organiziranu obnovu, ali s druge strane smatramo da povećanje broja obnovljenih objekata kroz samoobnovu jest dodatan plus i dinamika ubrzanja obnove".

Image
Foto: RTL

Izbor: RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče dinamike realizacije, do kraja ljeta je cilj započeti radove na svim područjima sve vrste obnove, potvrdio je ministar.

''U procesu obnove smo svi zajedno i odgovornost je svih nas, prvenstveno moja. Prilika je vlasnicima da uz pomoć države podignu razinu sigurnosti svojih domova'', zaključio je ministar prezentaciju novog plana obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U narednih nekoliko mjeseci će početi gradnja stambenih zgrada, a što se tiče kuća na klizištu i hoće li građani dobiti nove lokacije ako ih zatraže, ministar je odgovorio da u ovom trenutku nema odgovor na to pitanje.

"Zamjenske kuće se za sada rade na istoj lokaciji. Pozabavit ću se s tim pitanjem i dodatno odgovoriti", dodao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam siguran da do kraja godine možemo omogućiti svima da žive u svom domu ili adekvatnom smještaju, stanu ili nečem sličnom", rekao je Paladina.

"Ako netko ne želi u zamjenski smještaj, a koji je geografski blizu i adekvatan, mislim da nismo napravili ikakav propust ako građani žele i dalje živjeti u kontejnerskom smještaju", istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Proces obnove nije usporen ili čeka donošenje odluka jer oba tijela imaju dovoljno odluka za izvođenje radova, ali svjesni smo da trenutnom dinamikom bi taj proces trajao predugo. Moramo povećati kapacitete, organizacijski se unaprijediti i postići da barem duplo ili triput brže provodimo stvari'', kazao je.

Hoće li radovi još poskupjeti, još je jedna velika briga, a Paladina je kazao da su dva elementa važna za razumijevanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ''U trenutku kada želite ugovoriti nepromjenjivu cijenu nisam siguran da dobivate bolji rezultat. A što ako dođe i do pada u budućnosti, tada možemo uštedjeti'', rekao je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo