'NEMA MJESTA STRAHU' /

Banožić i Hranj prokomentirali pad letjelice: 'Incident je ozbiljan, letjelica je iz prošlog stoljeća'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Premijer je naveo kako je letjelica došla preko Mađarske, iz smjera Rumunjske, a kako je jasno da je ruske proizvodnje. Ne zna se, istaknuo je, je li ruska ili ukrajinska

11.3.2022.
11:13
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U Ministarstvu obrane održala se konferencija za novinare na temu pada letjelice u Zagrebu. Ministar Mario Banožić obratio se novinarima. 

"Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija. U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. S tim ciljem je od jutros, krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se kriminalističko istraživanje", kaže pa dodaje da je drugi smjer komunikacija unutar NATO saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je letjelica pala u 23:04, u hrvatskom prostoru je bila sedam minuta. MORH je, navodi, zatvorio prostor odmah, a vojna policija s njima skuplja podatke u suradnji s NATO susjedima. 

Kaže kako je razgovarao s ministrima obrane Mađarske i Slovenije. "Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, građani ne trebaju biti u strahu. NATO i domovinska sigurnost rade na slučaju", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Hranj tvrdi da je incident ozbiljan. Kaže da analiziraju letjelicu i parametre leta, a kako se čini riječ je o staromodnom modelu. "Iz prošlog je stoljeća, sovjetska", zaključuje.

Tvrde da su naši sustavi snimili letjelicu, ali ne žele reći je li Mađarska javila kada je ista prošla kroz njihov prostor. Govore da je u visokoj spremnosti protuzračna obrana kao i uvijek, ali ona ima ograničenja. "To nam je jedan od prioriteta u modernizaciji", govori ministar.

Upitani i zašto se mjeri radijacija na mjestu pada, ministar Banožić kaže da je sinoć čim se događaj dogodio, policija, ali i vojna policija u svojoj proceduri imala mjerenja.

"Mjerenja kontaminacije, tla i zraka. Znate da je riječ o letjelicama koje koriste i određene vrste kerozina, s određenim primjesama pa zbog zdravlja svih koji danas rade uviđaj, ali i stanovništva te osiguranja cijelog područja morate obaviti i ta istraživanja", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo