Opet o Banožiću / Milanović: 'Imam đon-obraz. Ja sam ciničan, bezdušan tip. Nikad mi nije neugodno'

Image

Predsjednik vrlo slikovito govorio o Banožiću, imao je kratki rasistički ispad na račun Roma, nahvalio je Orbana unatoč snova o 'velikoj Mađarskoj'

21.11.2022.
15:03
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović danas u Varaždinu u Vojarni "7. gardijske brigade" sudjeluje na svečanom ispraćaju 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.
Koji sat ranije na istom mjestu i istom prigodom bio je ministar obrane Mario Banožić.

Kad su novinari ministra pitali je li namjerno izbjegao susret s predsjednikom, odgovorio: "Nisam jučer odlučio kad ću doći. Tek kada se vidjelo kako će program izgledati. Što se tiče odnosa, ja od prvog dana govorim da vojska ne treba biti poligon za niti jednog političara. Nikada nisam odlučivao tko će govoriti i nije mi jasno zašto se nikada ne komuniciraju jasno stvari, protokoli se mijenjaju u zadnji čas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam svoj mandat podredio tome da vojsku maknem s naslovnice", dodao je ministar.

A predsjednik, kad su ga pitali? "Ja sam dosta đon-obraz tip, ja sam bedušan i ciničan tip, pa kad me pitate je li mi neugodno, meni nikad nije neugodno. Ali, mislim da sam na pravoj strani povijesti ovaj tjedan", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali, da je Banožić kao ministar bio na ispraćaju, bi li smio govoriti?

"Ne. Ne, ne, ne! On nije izbačen iz protokola, ali s obzirom da je neke ljude izbacio iz službe, maltretira vojnike... Čovjek se voli iživljavati na onima koji su naoko slab ili, voli ih gaziti, tjera ljude u penziju, a onda kad ih sud vrati, on to ne poštuje. Tu ga podržava njegov šef, odatle svi problemi dolaze. A vi me pitate je li mi neugodno?", odgovorio je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je nazivajući generalnom prevarom, i to "samo zato što su tamo bili i generali", to što su vojnici prvo dočekali ministra, a onda čekali i predsjednika, odvojeno. Rekao je da je to "farsa, koju je organizirao na prevaru u zadnji tren", opet je za ministra Banožića rekao da "nije vrhovni zapovjednik".

Image
Napeto u Škabrnji i vukovaru /

S premijerom došla i Anja Šimpraga, branitelji viknuli: 'Sramite se'. Milanović preskočio Banožića

Image
Napeto u Škabrnji i vukovaru /

S premijerom došla i Anja Šimpraga, branitelji viknuli: 'Sramite se'. Milanović preskočio Banožića

Opet mu je predbacio situaciju sa zapovjednikom Počasno zaštitne bojne Elvisom Burčulom iz listopada prošle godine. Nazvao ga je dalje "ponavljačem", "krivolovcem", optužio premijera Andreja Plenkovića da mu je u svemu tome pokrovitelj...: "Da nije toga, ne bi to mogao raditi niti jedne nanosekunde."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Scgengenu: 'Nije dobro'

Slijedilo je pitanje o iznenadnoj situaciji s negativnim izjavama ministra unutarnjih poslova Austrije o ulasku Hrvatske u Schengen.

"Nadam se da hoće (Hrvatska ući). Ali, vidim neke izjave... koje me zabrinjavaju. Mislim da je to nekakav obračun u drugoj ili trećoj derivaciji preko naših leđa, među nekim drugim članicama EU-a. Tu se onda uključila Austrija koja ima nekave unutarnje političke vidljive, ali nejasne, razloge zašto to rade", rekao je i konstatirao da "nije dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da u srijedu u posjet premijeru Plenkoviću dolazi kancelar Austrije Karl Nehammer i rekao da se nada da će to biti riješeno:

"Kad budem razgovarao s austrijskim kancelarom, ja ću to pripomenuti, zagovarat ću to. Više od toga ne mogu." Rekao je da je Hrvatska tehnički bila spremna za Schengen još kad je on predavao Plenkoviću mandat za sastav Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ne lobira, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori. Međutim, ne možeš ti pobjeći od te sitnokonjušarske, sitnovlasničke psihologije da se uvijek piše da se nešto lobira. Mi nismo lobistička asocijacija. Mi smo RH. Članica smo EU-a, članica smo NATO-a. Ako nam je nešto važno... onda staneš i kažeš: 'Ne može dalje!'", kazao je i kao primjer naveo BiH, što je bio uvod u novo poglavlje govora pred novinarima:

"I kad čujem da se lobiralo kod visokog predstavnika, fakat se osjećam otužno kao Hrvat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće pitanje bilo je, s obzirom da ravnatelj VSOA-e, čiji je odlazak predsjednik tražio ranije, i dalje dolazi na posao, kontrolira li tko VSOA?

"Nevjerojatno. Plenković je rekao da je to to, ali da može ostati u nedogled... Čovjek je neke stvari propustio napraviti. Ne treba ga zlostavljati, ali daj da nađemo zamjenu", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obrana kao taoc Vlade'

Optužio je Vladu da je cijeli obrambeni sustav "učinila svojim taocem", rekao da je cijeli niz stvari koje treba dogovoriti "u paketu": "Dok se ne riješi pitanje povratka zlostavljanog brigadira Burčuia..."

"Ja ne mogu nazvati kao Plenković državnu odvjetnicu da je pitam: 'Bog draga, kako si ili, je l' vrše pritisak na tebe, evo ja vršim pritisak'. Al' ono, potiskom svog glasa, koji ipak nije glas opernog baritona - što je sa slučajem Banožić? Čovjek je uhvaćen, presretnut je kako vrši pritisak na dvije službenice Državnih nekretnina da ne postupek u interesu firme", u tom se trenutku Milanović prebacio već na sljedeću temu i pitao da što je DORH po toj stvari napravio u osam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije normalna situacija da netko, tko je trebao odstupiti, još nije odstupio", vratio se predsjednik nakon intervencije jedne od novinarki, na pitanje ravnatelja VSOA-e.

"Ali, što ja tu mogu", kazao je i dalje, koristeći rasističku opasku na račun romske manjine, rekao: "Neće više biti ove *** da prostite, ove sitne trgovine ispod stola, nego ćemo riješiti paket."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tren se zgrozio nad time što "Hrvatska nema predstavnika u NATO-u" i zaključio da je "sve došlo na naplatu zato što je Plenković iz neke nedođije... mislim na mentalnu, intelektualnu nedođiju, doveo nekog momka ponavljača za ministra. Čovjek se u jednom trenutku osjetio vrlo važan, muljao je u ministarstvu - to kažem s punom odgovornosti - radio je protuzakonite radnje. U to je uvlačio službenice. Priječio je da iz državnih prostora iseli one koji nisu plaćali najamninu. Kako se to zove? Opstrukcija pravde. To je kazneno djelo. I to je dokumentirano u zapisniku", vratio se predsjednik opet s ravnatelja VSOA-e na Banožića.

'Nesretnik iz SDSS-a koji je nadrapao'

Rekao je da očito "neki mogu, neki ne mogu", odnosno da se, kao, DORH-u određuje tko je dodirljiv, tko nedodirljiv: "Možeš ovog nesretnika iz SDSS-a koji je nadrapao zato što je slušao svog zločestog šefa i starijeg političkog mentora Pupovca, on će valjda ići u zatvor. A ovoga koji je priječio službenice... pred svjedocima - ništa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se čeka? Da nestanu dokazi? Da umre netko od svjedoka? I to se može dogoditi", rekao je i dodao da je "Banožiću vjerojatno neugodno kad netko priča da je lopov".

Novinarka je opet vraćala temu na ravnatelja VSOA-e, pa kad je zaključila da predsjednika Milanovića taj slučaj ne zanima, ovaj je uzvratio: "Tko je rekao da me nimalo ne zanima? To ste izmislili. Rekao sam da je ovo (Banožić) puno važnije. Ali postoje prioriteti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'O 'velikoj Mađarskoj''

Slijedilo je pitanje novinarke smatra li da bi trebao reagirati na novo poigravanje mađarskog premijera Viktora Orbana na temu "velike Mađarske"?

"Pa, mislim da ne", odgovorio je, rekao da ga HDZ nije prozivao sve dok se "nije zakompliciralo ovo s Rusijom, pa se sad prave ko da ne postoji". Rekao je da je činjenica da je Orban uvjerljivo pobijedio na izborima u svojoj zemlji da "nikad nije napao Hrvatsku", a onda je rekao: "Mađarska nakon (Miklosa) Horthyja, pa ni u vrijeme Horthyja, nije pokazivala posebne apetite prema Hrvatskoj, više prema Vojvodini teritorijalne. Kao što znate, Horthyju je nuđeno da uzme Slavoniju i Hrvatsku 1941. Nije htio. Da je, ne bi bilo NDH, ustaše ne bi imale gdje vladati", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je rekao da, s obzirom na broj etničkih Mađara koji žive u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju, odnosno Vojvodinu, bi to što on priča o velikoj Mađarskoj "puno bi više trebalo smetati Srbe, s kojima on ima odlične odnose".

"S obzirom na to kakve odnose sa susjedima imamo, on je još najbolji", pohvalio je Orbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo