NAKON SASTANKA U VLADI / Capak: 'Liberalnije mjere od Hrvatske ima jedino Estonija. To više neće biti tako...'

Što se tiče epidemiologa, davno bismo sve zatvorili, ali je onda pitanje od čega bismo živjeli i kako dobili plaće", kazao je Capak

19.11.2020.
17:28
VOYO logo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dao je kratku izjavu o novim mjerama nakon sastanka Stožera s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

"Imali smo sastanak sa premijerom i predsjednikom njegova ureda oko trenutne situacije koja nije dobra jer imamo visoke brojke. Činjenica je da brojke stangniraju, ondonso ne rastu, ali nam stagniraju na visokoj razini", kazao je i dodao da imamo jednu od najviših incidencija u Europi odnosno da smo na 23. mjestu po incidenciji, a među lošijima od nas je i Slovenija. Kod mortaliteta smo na 13. mjestu, sa 282 smrti na milijun stanovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velike dnevne brojke pokušavamo izravnati s tjednim prosjecima. Pa možemo reći da je u zadnji tjedan porast od 7,7 posto, dok u prethodnom 4,4 posto. Skoro dvostruki porast s čime ne možemo biti zadovoljni", kazao je.

Upozorio je da dvije županije na sjeveru zemlje imaju izrazito visoku incidenciju, dok je prosjek u Hrvatskoj bio viši od 800. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove mjere

Na pitanje je li bilo govora o novim mjerama rekao je da su razgovarali intenzivno o budućim mjerama. "Sada već imamo desetak županije koje su donijele strože mjere nego na nacionalnoj razini. Ono što je sadržaj pooštravanja mjera o kojima se razgovara je dodatno ograničavanje broja sudionika na okupljanjima i smanjenje, odnosno skraćivanje, radnog vremena ugostiteljstva i obvezivanje poslodavaca na rad od kuće gdje je god to moguće, rad u smjenama. Smanjenje mobilnosti stanovnika u smislu susreta u javnom prijevozu", kazao je Capak. 

Na pitanje da je su opet stigli prijedlozi novih, oštrijih mjera, za Varaždinsku županiju te dodao da pretpostavlja da će se većina tih mjera biti prihvaćena. "Među njima ima mjera koja se odnose na organizaciju škola, što smo rekla da je to na razini Vlade i to treba odlučiti ministar Fuchs i Povjerenstvo koje se time bavi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ne može reći kada će nove mjere stupiti na snagu, ali da će se sasvim sigurno usvojiti do kraja tjedna.

Masovno testiranje u Zagrebu

Na pitanje o masovnom antigenskom testiranju u Gradu Zagrebu, Capak je kazao da pozdravljaju inicijativu Zagreba da povećaju broj mjesta gdje će se obavljati brzi antigenski testovi, ali upozorio i na manjkavost tog testa koji nije tako precizan kao PCR testovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na slovačkom primjeru možemo reći da je to bilo dosta neuspješno. Može se vidjeti da njihova incidencija nije pala. Dobro je da su tih 38 tisuća otkrivenih stavili u izolaciju. No, dobili su i lažno negativne slučajeve koji su kasnije širili zarazu", kazao je.

"Mjere se mogu uvoditi ranije ili kasnije. Prema našoj procjeni, imali smo dobre mjere, ali je druga priča koliko su je se ljudi državi. Sada ćemo se odlučiti za dodatne mjere, odnosno pooštravanje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolozi bi davno sve zatvorili  

"Što se tiče epidemiologa, davno bismo sve zatvorili, ali je onda pitanje od čega bismo živjeli i kako dobili plaće", kazao je Capak. 

"Liberalnije mjere od Hrvatske u ovom trenutku u Europi ima jedino Estonija, ali kroz nekoliko dana to više neće biti tako", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Plenković najavio novi set mjera

Podsjetimo, premijer Plenković je danas na sjednici Vlade najavio da će Stožer uvesti novi paket mjera. "Mjere su očito usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo to htjeli", kazao je premijer.

"Trebamo dodatne napore kako bi se smanjilo opterećenje za zdravstveni sustav. Razgovarali smo kako bi Stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke izradio jedan paket novih mjera kojim ćemo nastojati organizirati naš život i naš rad na način da se smanji intenzitet širenja epidemije", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo