nakon sastanka s MOL-om / Filipović: 'Shvatili su da im Vlada više ne vjeruje. Tražit ćemo da hrvatski plin ide hrvatskim građanima'

Prije samog sastanka INA je priopćila da je Sandor Fasimon ponudio ostavku na mjesto predsjednika Uprave INA-e

7.9.2022.
13:58
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović održao je konferenciju za medije nakon što se sastao s predstavnicima MOL-a. Filipović je kazao kako će Vlada predložiti Nadornom odboru da razriješi cjelokupnu uprave INA-e, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja.

Dodatno, prije samog sastanka INA je priopćila da je Sandor Fasimon ponudio ostavku na mjesto predsjednika Uprave INA-e. Dodali su da će Fasimon nastaviti obnašati dužnost predsjednika Uprave INA-e do imenovanja njegovog nasljednika "kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu vam informirati da je MOL shvatio poruku premijera Andrej Plenkovića kako Uprava nema povjerenje Vlade Republike Hrvatske zato je predsjenik Uprave INA-e dao ostavku", kazao je Filipović.

"Ovo je rezultat lošeg upravljanja gdje menadžeri četvrte razine donose odluke koje nanose značajnu štetu. Vlada će sutra predložiti da se hrvatski članovi Uprave razriješe", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEMAM BROJ' /

Filipović demantirao Nacional: 'Rekao sam ranije za RTL da nikad nisam razgovarao sa Škugorom'

Image
'NEMAM BROJ' /

Filipović demantirao Nacional: 'Rekao sam ranije za RTL da nikad nisam razgovarao sa Škugorom'

"U situaciji ovakvog korporativnog skandala ne vidim da postoji ijedna druga opcija osim da uprava ode", rekao je.

"Vlada će donijeti odluku kojom će se naložiti Ini da sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj ide hrvatskim građanima, hrvatskim institucijama i hrvatskim poduzećima", kazao je ministar i dodao da će to sutra predložiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo situaciju jednog velikog korporativnog skandala, uprava je odgovorna. Jedino je logično da cijela prava ode. Na tome će se inzistirat".

Ministar je istaknuo i da će između ostalog zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja Ine za 2020., 2021. i dio 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto članovi Uprave ne daju ostavke iako je jasno da nemaju povjerenje, Filipović je odgovorio da to treba pitati njih. "Ono što Vlada može napraviti napravit će sutra, zatražit će razrješenje. Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene u upravljanju".

Ministar nije odgovorio na pitanje ima li šef uprave koji je podnio ostavku pravo na otpremninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene u upravljanju. Ja sam im rekao da je ovakva korporativni sustav upravljanja nedopustiv. Država uvijek ima mehanizme kako zaštititi svoje interese", rekao je ministar.

"Postoji hrvatski plin, to je ovaj koji se proizvodi u Hrvatskoj. Ako je neka xy firma mogla kupovati plin po takvoj cijeni, onda može i hrvatski vrti dobiti taj jeftini plin. Nema tu kome što biti u redu, to će biti u redu hrvatskoj Vladi, hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu", smatra Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HEP će preuzeti ogroman teret kako bi mogli uvesti ove mjere", dodao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo