KOMENTIRAO I 'MOLITELJE' / Uzinić progovorio o zlostavljanjima djece: 'Način na koji on to opisuje, to je zaista šokantno. Bilo me sram dok sam čitao'

Image
Foto: Screenshot/HRT

'Žao mi je što neki smatraju da je to gluma, ja to stvarno nisam htio', komentirao je riječki nabiskup trenutak kada se rasplakao tijekom tiskovne konferencije

11.6.2023.
15:02
Screenshot/HRT
VOYO logo

Riječki nadbiskup Mate Uzinić gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u, gdje se osvrnuo na događaje koji su proteklih tjedana izašli u javnost, a vezano uz seksualna zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji.

Otkrio je kada se prvi put susreo s ovom temom te kako je reagirao na sve veći broj slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to sam čuo nakon što se počelo o tome govoriti u SAD-u. Crkva je tada počela s otvaranjem oko te teme. Kasnije sam imao susret s jednim slučajem gdje sam bio posrednik u prijavljivanju onima koji su nadređeni", rekao je.

Uzinić se osvrnuo i na vlastiti skepticizam prema ovoj temi u ranijim danima. Mislio je kako je to veći problem na Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, bio sam skeptičan, tome nije bilo lako vjerovati. Nisam lako mogao povjerovati da netko na taj način može zloupotrijebiti svećeničku službu. Uglavnom smo mislili da se to događa negdje drugdje. Onda smo počeli otkrivati da se to ne događa samo negdje drugdje nego i kod nas", priznao je.

Kako je kazao, za glasine je čuo i prije nego što je došao u riječku nadbiskupiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam znao konkretne podatke prije nego što sam preuzeo riječku nadbiskupiju, kad sam dobio sve dokumente koji su bili u tajnom arhivu. Kad sam u ovom prvom slučaju pročitao priznanje osobe koja je bila optužena, da se to događalo djeci od 6 do 13 godina.. Način na koji on to opisuje, to je zaista šokantno. Bilo me sram dok sam čitao te stvari", kazao je Uzinić.

Nadbiskup je nakon tih saznanja odlučio kontaktirati Svetu stolicu i DORH budući da je upravo u tom trenutku preuzeo upravljanje nadbiskupijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon toga sam smatrao da iako je slučaj arhiviran, imam dužnost obavijestiti Svetu stolicu i pitati što mi je činiti. Predložio sam da taj slučaj publiciramo u javnost zbog samih žrtava koje možda nisu upoznate sa svim što se događalo nakon toga. Smatrao sam da Državno odvjetništvo treba biti upoznato sa svim detaljima slučaja jer u onoj prijavi koju je sam zlostavljač učinio, okolnosti nisu do kraja bile opisane. Stavljen je jedan okvir iz kojeg se moglo zaključiti da se radi o lakšem kaznenom djelu nego je ono stvarno bilo", zaključio je Uzinić.

'Ne možemo promijeniti što je bilo...'

Na pitanje kako sebi objašnjava da ljudi iz kojih bi trebala progovarati riječ Božja zlostavljaju djecu, Uzinić je odgovorio kako ne razumije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to ne mogu razumjeti, Bog nam je dao slobodu. Ne može nas ograničiti u našoj slobodi jer tada bi njegovo stvaranje čovjeka kao slobodnog bića došlo u pitanje. Dakle stvorio nas je s mogućnošću da možemo birati zlo. Nije mi jasno kako netko može govoriti da služi Bogu, a zapravo činiti ono što se Bogu protivi", rekao je.

Prisjetio se Isusovih riječi, gdje je govorio o činjenju zla slabijima i nemoćnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je Isus bio toga svjestan. Ima jedna rečenica koja najbolje opisuje ovu situaciju. Onaj tko sablazni jednog od onih najmanjih, bilo bi mu bolje da s mlinskim kamenom bude bačen u more nego da ovo učini", kazao je.

"Velika kriza Crkve je to što je Crkva, želeći štititi svoj ugled, štitila one koji su činili zlo,a nije imala sluha za one kojima je to zlo učinjeno", priznao je Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da ta kriza, kao i svaka druga, može biti ozdravljujuća.

"Ne možemo promijeniti ono što je bilo, ali iz ovoga što je bilo, možemo naučiti graditi novu budućnost, na nov način vršiti poslanje Crkve", rekao je riječki nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZLOČIN NAD DJECOM /

Nadbiskup Uzinić o ispovijesti žrtve zlostavljanja: 'Šokantno, znao sam za nju. I ne odustajem. Povući ću se ako ne uspijem'

Image
ZLOČIN NAD DJECOM /

Nadbiskup Uzinić o ispovijesti žrtve zlostavljanja: 'Šokantno, znao sam za nju. I ne odustajem. Povući ću se ako ne uspijem'

O svojim suzama na konferenciji: 'Žao mi je što neki smatraju da je to gluma'

Komentirao je i tiskovnu konferenciju usred koje se rasplakao dok je govorio o detaljima seksualnih zlostavljanja.

"Problem je što sam u jednom trenutku izgubio kontrolu i to nije ugodno. Kada sam rekao da bih volio da nisam zaplakao, volio bih da nisam izgubio kontrolu. Nije dobro kad vas osjećaji preplave. Pred drugima meni je to učinilo neugodu, vjerujem da bi to i vama. Žao mi je što neki smatraju da je to gluma, ja to stvarno nisam htio", rekao je Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije dovoljno da zlostavljač samo prestane biti svećenik'

Naveo je kako će biti ustrajan u tome da se svi krivci dovedu pred pravdu. Kazao je i kako je sam prijavljivao sve sumnje u zlostavljanje. "Nije dovoljno da zlostavljač samo prestane biti svećenik, nego se on treba i suočiti s posljedicama", kazao je Uzinić.

Uzinić je priznao kako su ga objavljeni tekstovi u Nacionalu ubrzali da izađe sa svime u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potiho se o tome nagađalo, a onda je zapravo narušavalo ugled i onih svećenika koji to nisu zaslužili. Nije dobro što na ovaj način izlazimo parcijalno. Moj stav je da trebamo otvoreno istražiti sve slučajeve i izaći zajedno sa svim podacima koji se odnose na tu materiju. U javnosti se stječe dojam da je toga puno, dok mi u Crkvi mislimo da toga nema toliko, iako je i jedan slučaj puno", rekao je Uzinić koji smatra da je potrebno uključiti i neko neovisno povjerenstvo.

'Ovo je tema s kojom nitko pametan ne želi izaći u medije'

Uzinić je poručio kako bi volio da njegovi kolege izađu s pohvalama, ali i kritikama o svemu što se događalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatrao sam da je izlaženje sa svime zaštita žrtvi i poruka njima da ih riječka Crkva želi staviti u fokus. Neki biskupi smatraju da je ovakav način izlaženja u medije pravi način, dok neki smatraju da sam se htio dodvoriti medijima i sebe medijski eksponirati. Istina je sasvim drugačija, ovo je tema s kojom nitko pametan ne želi izaći u medije", rekao je Uzinić.

O moliteljima na Trgu: 'Zloupotreba vjere s političkim ciljem'

Voditelj Aleksandar Stanković je zatražio nadbiskupa da komentira i molitelje koji se okupljanju svake prve subote u mjesecu na hrvatskim trgovima na kojima kleče i mole. Uzinić je odmah rekao da postoje neke spoznaje koje upućuju da je riječ o zloupotrebi vjere s nekim političkim ciljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo