UVOZNE RAJČICE NAPALE DOMAĆE TRŽIŠTE: / 'Rješavaju se svojih viškova, a nama serviraju proizvode lošije kvalitete'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Vanjski proizvođači: Španjolci, Nizozemci, Talijani se rješavaju svojih viškova i svoje viškove po dampinškim cijenama prodaju u Hrvatsku.

26.7.2018.
8:50
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Iako zasad nitko u Hrvatskoj, barem ne javno poput Slavonca s lubenicama, nije pobacao proizvedene rajčice, situacija s njima na tržištu i nije tako sjajna. Zašto ta usporedbe. Naime, i njih je na tržištu znatno iz uvoza (svaka četvrta) poput lubenica i prodaju se po smiješnim cijenama - četiri kune po kilogrmu.

Image
MLADI SLAVONAC IZ OČAJA BACIO 25 TONA LUBENICA: /

'Gdje pronaći volju za ostanak u ovoj državi'

Image
MLADI SLAVONAC IZ OČAJA BACIO 25 TONA LUBENICA: /

'Gdje pronaći volju za ostanak u ovoj državi'

Upravo po cijeni razlikuju su domaća i uvozna rajčica, jer ona naše proizvodnje je skuplja. Na zagrebačkom Dolcu primjerice kilogram se može pronaći za 12 kuna. No, oni koji prodaju uvozni kažu kako je on "možda čak i ukusniji nego domaći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi se složili na hidroponskoj plantaži u Kerestincu gdje rajčicu uzgajaju bez pesticida, pa se protiv štetočina bore bubama. Oprašivanje cvjetova, pak, posao je bumbara. Ondje se godišnje proizvede dva milijuna paketa rajčice i sve to prodaju u trgovačke lance. Paketi se u trgovinama uglavnom prodaju po 15-ak kuna, ali kažu - takva je rajčica puno kvalitetnija od uvozne.

"Vanjski proizvođači: Španjolci, Nizozemci, Talijani se rješavaju svojih viškova i svoje viškove po dampinškim cijenama prodaju u Hrvatsku. Ta rajčica je nekategorizirana i vrlo lošije kvalitete od naše", ističe za RTL Martina Đureković, voditeljica prodaje i proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa bez podrške kupaca

Uvoz rajčice unatrag dvije godine u Hrvatskoj se povećao i to sa 169 na 189 milijuna kuna. Ima ih mahom iz Španjolske, Belgije i Italije.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će domaći proizvođači biti konkurentniji ako se udruže. A situaciju na tržištu dodatno bi trebao popraviti Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ono što mi provodimo i koiko god nastojimo organizirati naše proizvođače i koliko god nastojimo i financijski poticati ukoliko naši potrošači svojom kupnjom ne podrže zdrav i kvalitetan proizvod", izjavio je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo