'Sada je sve na Saboru' /

Ustavni sud odbacio zahtjeve inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I jedna i druga inicijativa imale su primjedbe na provjeru potpisa građana za referendume

21.1.2019.
8:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud odbacio je zahtjeve građanskih inicijativa Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava te Istine o Istanbulskoj.

"Odbacuje se zahtjev Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj podnesen u povodu očitovanja Ministarstva uprave Republike Hrvatske", navedeno je u odluci objavljenoj na stranicama suda. Podsjetimo, iz Inicijative Istina o Istanbulskoj tražili su da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače njihove inicijative. Optužili su Ministarstvo uprave da manipulira procesom nastojeći spriječiti referendum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U konkretnom slučaju podnositeljica zahtjeva nije iznijela nijedan razlog koji bi ukazivao na nepravilnosti koje bi postupak provjere potpisa dovele u sumnju. Iznošenje puke činjenice da je Ministarstvo moglo osigurati prisutnost predstavnika referendumskih inicijativa tijekom provjere u okviru APIS-a samo po sebi nije argument iz kojeg bi proizlazila sumnja da APIS postupak provjere vjerodostojnosti potpisa ne bi, odnosno nije izvršio profesionalno na stručan i objektivan način", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Također, sud između ostalog ponavlja kako je Hrvatski sabor naložio Vladi da provede provjeru broja i vjerodostojnosti svih prikupljenih potpisa birača te joj ostavio slobodu procjene u pogledu načina organizacije tog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je provedbu te zadaće povjerila Ministarstvu uprave. Ministarstvo uprave, polazeći od činjenice da javno iznesen broj prikupljenih potpisa nije znatno prelazio Ustavom propisani minimum, procijenilo je da je potrebna sveobuhvatna provjera potpisa te da APIS ima potreban tehnički i stručni kapacitet za provedbu zadatka takvog opsega. Stoga su neosnovani prigovori podnositeljice zahtjeva da je postupanje Vlade odnosno Ministarstva uprave nezakonito i neustavno samim time što nisu dopustili prisutnost predstavnika podnositeljice zahtjeva ispitivanju provjere potpisa u APIS-u. Ustavni sud utvrđuje da je u odsutnosti izričite zakonske odredbe Vlada postupila u granicama svoje ovlasti u odabiru načina da provjeru potpisa provede na način koji smatra optimalnim, a njegovo izvršenje povjerila Ministarstvu uprave. Svako drugačije tumačenje dovelo bi u pitanje minimum povjerenja u rad tijela državne vlasti koje mora postojati u demokratskoj državi utemeljenoj na vladavini prava", stoji u odluci.

Odbačen je i zahtjev inicijative Narod odlučuje.

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Narod odlučuje smatra da je odlukom povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud u konkretnom slučaju utvrđuje da zaključak Hrvatskog sabora i zaključak Vlade nisu akti iz članka 62. stavka 1. Ustavnog zakona, već je riječ o aktima kojima se utvrđuju obveze Vladi i Ministarstvu uprave, te se tim aktima ne odlučuje ni o kakvom ustavnom pravu podnositeljice. Stoga, zaključak Hrvatskog sabora i zaključak Vlade ne mogu biti osporavani pred Ustavnim sudom", navodi se u odluci vezanoj uz ustavnu tužbu inicijative Narod odlučuje, a u dijelu se poziva na objašnjenje dano uz zahtjev Istine o Istanbulskoj u kojem je navedena i procedura provjere potpisa.   

U ovom slučaju sudac Miroslav Šumanović dao je izdovojeno mišljenje i nije se složio s većinom sudaca da se ne može ocijenjivati ustavnost odluka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeparović: Sada je sve na Saboru koji treba utvrditi ima li uvjeta za referendum

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je ustvrdio da je nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštivana i da li je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to. Objasnili smo koje su ovlasti Sabora, Vlade i ministarstva i da je ta procedura poštivana, a konačna odluka je na Saboru", kazao je Šeparović Hini.

Predlagači nisu ponudili argumentaciju za navodne nezakonitosti

Dodao je da "predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je taj postupak neustavan i nezakoniti" te da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade. "Ako ga prihvati pretpostavljam da će donijeti odluku da nisu ispunjenen pretpostavke za raspisivanje referenduma, s tim da Saboru uvijek ostaje mogućnost, u slučaju sumnje da li su ispunjene pretpostavke ili kada ocijeni da je to potrebno ili svrsishodno, da se obrati Ustavnom sudu i traži da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom".

Šeparović je dodao da se Ustavni sud "sigurno se ne bi upuštao u ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja već bi prethodno utvrdio jesu li ispunjene pretpostavke ili nisu, jer ako pretpostavke nisu ispunjene nema ni potrebe za ocjenjivanje referendumskog pitanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeparović: Mogu pretpostaviti da se referendum neće raspisati 

"Ja mogu samo pretpostaviti da će Sabor, ako prihvati izvještaj Vlade da nema dovoljno potpisa, donijeti odluku da se referendum neće raspisati, jer da bi se referendum raspisao mora se utvrditi da postoje potpisi deset posto birača", ustvrdio je predsjednik Ustavnog suda.

Na pitanje o izdvojenom mišljenju ustavnog suca Miroslava Šumanovića, Šeparović je rekao da se taj sudac također slaže da je trebalo odbaciti zahtjeve referendumskih inicijativa, "ali se ne slaže s argumentacijom Ustavnog suda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je njegovo pravo. Sukladno Ustavnom zakonu i izdvojeno mišljenje se objavljuje uz svaku odluku", rekao je Šeparović.

Koordinatorica Građanske inicijative (GI) "Istina o Istanbulskoj" Kristina Pavlović kazala je u rujnu da su Ustavnom sudu predali žalbu na negativni odgovor Ministarstva uprave na zahtjev da njihovi promatrači sudjeluju u provjeri potpisa prikupljenih u svibnju u inicijativi za otkazivanje Istanbulske konvencije jer je Ministarstvo uprave odbilo postupiti u skladu s Kodeksom dobre prakse o referendumima, koji je Venecijanska komisija izdala 2007., a u kojem se navodi da promatračima valja omogućiti da budu nazočni svugdje gdje se odvijaju radnje vezane uz referendum.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo