Zajedništvo za blagdane / Uskrs u Vukovaru: i pravoslavci i katolici se slažu - nema podjela

U Vukovaru živi veliki broj i katolika i pravoslavaca, ali na Uskrs nema podjela. Grad ne želi živjeti u prošlosti već pruža ruku budućnosti.

15.4.2017.
19:14
VOYO logo

Katoličku i pravoslavnu crkvu u Vukovaru djeli tek petstotinjak metara zračne linije. I jedna i druga pripremaju se za najveću svetkovinu – Uskrs. Mirko je pravoslavne vjere i blagdan tradicionalno dočekuje, te vjeruje da je ovogodišnje preklapanje kalendara znak zajedništva u Vukovaru. 

"Vaskrs je poruka mira, poruka novog života, poruka rađanja. Da li je to katolička, da li je to pravoslavna vjeroispovest, nije bitno. Dakle, poruka je uvijek ista – novi život, novo rađanje i novi početak", kazao nam je Mirko Smiljanić, pravoslavni vjernik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da je novi početak itekako potreban razjedinjenom Vukovaru, smatra i katolik Stipan. U njegovu su hotelu i pravoslavci i katolici jednaki gosti.

"Naši sveci dolaze nešto ranije...I naravno, ja sam dobivao čestitke od pravoslavaca. Naravno da mi je bilo drago. Isto tako kad je bio njihov svetac, Uskrs, Božić, da sam uzvratio", rekao je Stipan Miok, katolički vjernik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar ujedinjen u vjeri je lijepa poruka, smatraju i gosti iz Sarajeva, 

"Sve je isto, sve jednako i ja ne odvajam ni jedne ni druge", kazao nam je tako gost iz Sarajeva Jozo Katava, koji bi im poželio "sve najbolje, i mir i sreću i dobar život".
gost iz Sarajeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je upravo ono što treba u ratu razorenom Vukovaru. Vjernici i jedne i druge vjeroispovjesti ujedinjeni su u razmišljanju – dosta je bilo podjela.

"Oni koji su bili ljudi pre rata oni su i sada. A tko nije bio prije bio čovjek, neće ni sada i to je jedina istina", misli Mirko Smiljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo prijeći jednom preko ovoga svega i shvatiti da smo samo ljudi, i da čestitka i Uskrs i Božić je da ne činimo zlo nego samo dobro", vjeruje Stipan Miok. 
katolički vjernik

A to je poruka s kojom će se na uskrsnoj nedjeljnoj misli složiti i svećenik i prota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo