PLENKOVIĆ OTKRIO ŠTO SE OTVARA OD 1. VELJAČE: / Kreće popuštanje mjera, ali samo u dva segmenta; Ipak, već od 15. veljače ide šira priča?

Image

Ublažavanje mjera odnosi se na segmente školstva i sportskih aktivnosti

28.1.2021.
11:36
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade govorilo se o ublažavanju epidemioloških mjera, a Andrej Plenković rekao je kako je situacija s koronavirusom povoljna u odnosu na onu kakva je bila prije nekoliko tjedana.

"Moramo nastaviti s naporima i osobnom odgovornošću. Situacija s novim varijantama i novim sojevima upućuje na oprez svih država članica EU-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje osnovnih škola i mogućnost bavljenja sportom

Davor Božinović je rekao kako Hrvatska, uz Estoniju, ima najblaže mjere u cijeloj Europskoj uniji.

"Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika, ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola, naravno, nastavit ćemo pratiti cijelu epidemiološku situaciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvorila se mogućnost bavljenja sportom što uključuje treninge i rekreaciju, ali za sada samo na otvorenom prostoru. Još nije vrijeme za otvaranje dvorana za sport, ponajviše školskih dvorana. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedine beskontaktne prostore. Važno je napomenuti da se odluka ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija poput svlačionica i tuševa. Nadamo se da ćemo od 15. veljače biti u mogućnosti ići u daljnje revidiranje mjera", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučili se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života", rekao je Andrej Plenković.

Zaprimljeno 360 sumnji za Pfizerovo cjepivo

Situaciju s koronavirusom komentirao je i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Tomislav Dulibić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog najavljene sporije isporuke cjepiva, provedba cjepiva bit će smanjenog intenziteta. Pfizerovo cjepivo dolazit će usporeno što će izazvati usporavanje cijepljenja prvom dozom. Nuspojave cjepiva se prate redovito od nadležnih institucija. Zaključno s jučerašnjim danom zaprimljeno je 360 prijava za Pfizerovo cjepivo i 10 sumnji na nuspojave za Modernino cjepivo", rekao je.

Sanacije nakon potresa

Potpredsjednik Tomo Medved izvijestio je o sanaciji nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razdoblju od 21. do 27. siječnja proveden je niz aktivnosti koje se odnose na uklanjanje posljedica na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tijekom ovog tjedna postavili smo 278 smještajnih objekata, a sveukupno 928 kontejnera i mobilnih kućica. U najvećoj smo mjeri riješili prioritetne zahtjeve. Dosad je 939 smještajnih objekata priključeno na električnu energiju. U Državne stanove zbrinuta je 161 osoba. U tijeku su administrativne radnje za uklanjanje dijelova objekata pogođenih potresom.

Izdvojio bih mjere koje provodi Ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede. Zahvaljujem ministru Butkoviću jer se postavlja prva bazna stanica za pokrivanje signala na tom području što je vezano i uz obrazovni proces", rekao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo