PANDEMIJA U HRVATSKOJ / Beroš: 'Ne bildam imidž, nego cijepljenje' Capak: 'Svi sa testnog poslovnog događaja i svadbe su negativni. Blizu smo stare normale'

Image
Foto: Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacionalni Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavljuje nove podatke o pandemiji koronavirusa

21.5.2021.
10:41
Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni Stožer civilne zaštite točno na konferenciji za medije objavljuje nove podatke o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj. 

HZJZ je danas priopćio da smo s utrošene 57.184 doze cjepiva protiv covida u četvrtak postavili novi rekord u dnevnom cijepljenju jer je utrošeno 4125 doza više nego kod dosadašnjeg rekordnog dana 7. svibnja. Jučer smo premašili i i 1,5 milijun utrošenih doza cjepiva ukupno. 357412 cijepljenih je s dvije doze, rečeno je na stožeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekla 24 sata zabilježeno je 525 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.633. Među njima je 1.331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent. Preminulo je 28 osoba.

Do danas je ukupno zabilježeno 353.217 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.856 preminulo, a 340.728 se oporavilo (948 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 16.591 osoba. Do danas je ukupno testirana 1.958.888 osoba, od toga 5.829 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad brojki

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imamo pad novooboljelih od 38 posto na tjednoj razini. Incidencija je 262,5, najnižu ima Istarska, a najvišu Varaždinska županija. Na ljestvici zemalja EU po incidenciji smo 18. Halmed je dobio 3363 sumnje na nuspojave cjepiva.

"Podaci su doista optimistični", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. "Ovo su dobre pretpostavke da sezona bude dobra", kazao je Beroš i dodao da se ubrazava cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijepljenje je najbolji put za izlazak iz epidemije", kazao je Beroš. "Ne bildam svoj vlastiti imidž nego najvažniji zdravstveni proces, a to je cijepljenje", kazao je Beroš o svojim odlascima diljem Hrvatske kako bi cijepio. Komentirao je i pad broja zaraženih, u bolnicama, na respiratoru i mrtvima. 

"No, oprez je potreban i dalje jer je riječ o virusu koji nas je znao iznenaditi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u bolnicama se vidi popuštanje

Ravnateljica "Frana Mihaljevića" Alemka Markotić rekla je da se i u klinikama vidi popuštanje. "Konačno se to vidi u bolnicama i mi imamo manje primljenih i više otpuštenih, što veseli", rekla je i dodala kako i pored toga moramo biti svjesni opasnosti i oprezni. 

"Trudnice koje obole imaju puno veću šansu da završe s težim oblikom bolesti i na respiratoru", kazala je i apelirala ljude da se cijepe. Najavila je da se već razvijaju cjepiva za djecu i trudnice. "Veseli i to da se Hrvatska koja ima stoljetnu tradiciju cijepljenja našla na karti masovne jednog dijela proizvodnje mRNA cjepiva", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testni događaji: Svi su negativni

Na pitanje jesu li stigli rezultati pilot projekta od prošlog tjedna, Capak je odgovorio da imaju rezultate s poslovnog eventa. Bilo je 86 osoba koje su cijepljene, i 32 koje su cijepljenje na licu mjesta. "Svi oni su negativni", kazao je. 

Drugo je bila svadba. "I oni su jučer testirani i nemamo niti jedan pozitivan test", kazao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dokaz da možemo na ovaj način, ako omogučimo pristup cijepljenima, preboljenima i testiranima, organiziranje takvih događaja. Blizu smo one stare normale", kazao je Capak. 

Ministar Beroš je kazao da je zdravstvena inspekcija poslana u KBC Sestre Milosrdnice, a drugi tjedan će im se pridružiti i proračunski nadzor. "Želim se osvrnuti na odnos javnog i privatnog što je stara tema. Kao ministar sam odlučan napraviti sve da reforma ne ostane samo na riječima", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid putovnice

O covid putovnicama je govorio Božinović. "Hrvatska i druge države rade sve kako bi se vratili u normalno, ali da bude organizirano na siguran način. Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da se sva rješenja koja se donose na razini EU da čim prije budemo spremni za primjenu. Naš test je bio prvi i prvi smo ga uspješno prošli među državama članicama", kazao je Božinović i dodao da smo spremni. 

"Jučer je postignut važan dogovor između EU parlamenta i Komisije. Potvrde nisu putni dokumenti nego su potvrde koje za svaku osobu mogu posvjedočiti da je osoba ili cijepljena, ili je preboljela bolest ili je testirana. Jasno je od početka, osim za putovanja on se može koristiti i za širu primjenu, a to će ovisiti za što će se sve pojedina drža članica opredjeliti. Mi u ovom trenutku ne možemo govoriti konkretno. Nastavljat ćemo donositi odluke stožer što se tiče mjera, a ovo će biti pomoćno sredstvo za neke događaje za koje smo smatrali da će biti teško pustiti, možemo pustiti uz predočenje potvrda", rekao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U EU je bio šarolik pristup. Bilo je pokušaja da se te potvrde krivotvore. Nisu bile unificirane, a sad je cijeli sustav unificiran. Sve države članice će znati tko je taj tko izrađuje QR kod i da se u njega ne sumnja na području cijele EU. On može biti li na pametnom telefonu ili tiskan na listu papira. Očita se kod i možete nastaviti tamo gdje ste krenuli. Ovime se olakšava i ubrzava prijelaz granica, a iza izdavanja će stajati zdravstvene vlasti i države koje izdaju tu potvrdu. Parlament bi o tome trebao odlučiti oko 7. lipnja, a Komisija oko 25. lipnja. No, to nas ne sprječava da je mi možemo koristiti i ranije. Imamo tjedan dana kada ćemo promišljati o novim mjerama, postojeće istječu 30. svibnja", rekao je Božinović.

"Postupno ćemo uvoditi i ova nova pomagala kako bismo otvorili neke djelatnosti za koje se nismo nadali da ćemo otvoriti bez cijepljenja i ovih tehničkih pomagala", kazao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućni testovi

Capak je govorio o kućnim testovima. "Oni su se pokazali kao nedovoljno osjetljivim za dijagnostiku", rekao je. "Ti kućni testovi mogu služiti kao orjentacija da osoba može sama sebe istestriati, ali nigdje u EU se oni ne priznaju kao dijagnostički testovi", rekao je Capak. 

Norijada

Na pitanje o norijadi, Capak je rekao da su sve mjere koje su na snazi poznate. "Postoji ograničenje okupljanja koje je na snazi. Raspravlja se o tome kako će se i da li miejnjati sa 1. lipnjem. Osobe koje će se okupljati zbog završteka srednjoškolskog obrazovanja, bi trebali biti svjesni da virus kola među nama i da se može razbuktati. Siguran sam da se veselje zbog završetka obrazovanja može organizirati na način koji je siguran", rekao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je dodao da svi građani moraju biti svjesni da su brojke još uvijek visoke. "Incidencija nam je da je Hrvatska još uvijek u crvenoj zoni", kazao je i da svi moramo činiti sve da nam brojevi padaju. "Ako brojevi ne budu dobri, suočavat ćemo se s ograničenjima dolaska stranih turista u Hrvatsku. I u popuštanju idemo postupno", kazao je Božinović. "Još nismo dosegli razinu u kojoj se možemo opustiti. A ne možemo se opustiti dok pandemija ne bude proglašena kao završena", rekao je Božinović.

Ima dovoljno AstraZenece za docjepljivanje

Capak je kazao da ima dovoljno doza AstraZenece za docjepljivanje iako oni imaju neujednačenu isporuku. Capak je govorio i o onima koji su se cijepili izvan granica Hrvatske, postoji mogućnost njihova upisa da su se cijepili. "Oni koji su izvan granica Hrvatske dobili cjepivo mogu se javiti HZJZ-u", kazao je Capak. "Osoba koja je primila prvu dozu neka se javi najbližem Zavodu i bit će riješena. Ako se radi o cjepivima koje Hrvatska nema, onda ne može biti cjepljen tim cjepivom, osim ako ga ne nabavi i donese", rekao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koja će biti dobna granica da osoba ima potvrdu, Božinović je rekao da ćemo o tome morati voditi računa kao turistička država. "U ovom trenutku postoji ograničenje da nije potrebno testiranje za djecu mlađu od 7 godina, ali to ćemo vjerojatno liberalizirati", rekao je Božinović i dodao da pretpostavlja da će se status djece vezivati uz status roditelja. 

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo