URLAO USTAŠKI POZDRAV: / Država ne zna što će s trenerom klinaca, pa naganja Grbina. Doznajemo što se događa s ovim bizarnim slučajem

Image
23.8.2019.
13:00
VOYO logo

Još u lipnju ove godine saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP) objavio je na svom Facebook profilu videosnimku na kojoj je stariji muškarac s grupom dječaka gromoglasno pozdravljao ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Utvrdilo se ubrzo da su na snimci mladi nogometaši NK Poljičanina iz Srinjina, naselja između Omiša i Splita, koji su tih dana nastupili na turniru u Barceloni gdje su u finalu igrali protiv vršnjaka iz jednog kluba iz Srbije.

Nikola Mužinić, jedan od voditelja malih nogometaša iz Srinjana, u medijima je izjavljivao da "nitko ne vidi ništa loše u tome", da su voditelji svi sudionici Domovinskog rata, da su to djeca hrvatskih branitelja i da "nismo bili za dom spremni gdje bismo danas bili". Peđi Grbinu je putem dnevnika Nove TV poslao "jednu veliku političku nulu". Ukratko, jedan od voditelja mladih nogometaša upotrebu ustaškog pozdrava, protuzakonitog u Hrvatskoj, u svom obrazloženju vezivao je isključivo uz Domovinski rat i nije ga smatrao nimalo spornim. Dapače, smatrao ga je vrlo domoljubnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se doimalo da je cijeli slučaj pao u zaborav, kao mnogi drugi slični slučajevi, Net.hr je početkom kolovoza saznao da su institucije počele djelovati - ali prema Peđi Grbinu. Na adresu saborskog zastupnika stigao je službeni dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka, "koja je postupila na traženje pravobraniteljice za djecu", u kojem je od njega zatraženo da se "očituje", da "navede zakonitu svrhu i pravnu osnovu za javnu objavu videosnimke" te da – navede informaciju o izvoru dobivanja snimke.

Image
SJEĆATE LI SE SRAMOTNE SNIMKE NA KOJOJ TRENER I DJECA URLAJU USTAŠKI POZDRAV? /

Zbog svega je pod istragom - Peđa Grbin

Image
SJEĆATE LI SE SRAMOTNE SNIMKE NA KOJOJ TRENER I DJECA URLAJU USTAŠKI POZDRAV? /

Zbog svega je pod istragom - Peđa Grbin

Ustaški pozdrav korišten za vrijeme NDH

Saborski zastupnik Peđa Grbin, na upit Net.hr-a, je li odgovorio na dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka, odgovara potvrdno. Dana 20. kolovoza poslao je službeni odgovor i objasnio zašto je objavio videosnimku na svom Facebook profilu. Podsjeća Agenciju da je "pozdrav 'Za dom spremni' ustaški pozdrav, korišten za vrijeme tzv. Nezavisne Države Hrvatske te je u hrvatskom ustavnom i pravnom poretku kvalificiran kao govor mržnje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da je Ustavni sud RH (U Odluci U-III-2588/2016., o tzv. slučaju Joea Šimunića) jasno utvrdio da pozdrav "Za dom spremni" danas ima karakter govora mržnje i diskriminatorna obilježja kojima u hrvatskom ustavnom i pravnom poretku nema mjesta. Podsjetio je da je ovakvu Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske prihvatio i potvrdio Europski sud za ljudska prava (u Odluci Šimunić v. Hrvatska, 20373/17, od dana 22. siječnja 2019. godine) naglasivši još jednom da se u predmetnom slučaju radi o diskriminatornom govoru, govoru mržnje i ukazavši da je posebno opasna činjenica da je isti prekršaj nastao na sportskom terenu, pred velikim brojem osoba.

Govor mržnje

"Na žalost, ovakve jasne i nedvosmislene odluke Ustavnog i Europskog suda u Hrvatskoj tijela javne vlasti provode vrlo selektivno", naveo je Grbin u svom dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog takvog postupanja tijela javne vlasti, a nakon što sam zaprimio predmetni videozapis, smatrao sam svojom obvezom na isti reagirati te osigurati da se ono što je vidljivo na videozapisu sankcionira i spriječiti da se isto ponovi. Stoga ću ponoviti ono što je vidljivo na videozapisu: na javnom mjestu odrasla osoba (nogometni trener) pred djecom (igračima kluba koje trenira) koja su mu povjerena na čuvanje i brigu, nakon odigrane utakmice uzvikuje riječi 'za dom', na što mu djeca, na očito prethodno uvježban način, odgovaraju sa 'spremni'. Vidjevši isto, smatrao sam da je očito kako se u predmetnom slučaju radi o kaznenom djelu iz članka 325. Kaznenog zakona (javno poticanje na mržnju) ili, u najmanju ruku, o prekršaju iz članka 4., stavka 1., podstavka 7. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima (pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka koje potiču na mržnju).

Kako mi u trenutku kada sam zaprimio predmetni videozapis nije bilo poznato tko su osobe na njemu, kao niti kada se ili gdje predmetni događaj zbio, a znajući za izuzetnu nevoljkost hrvatskih tijela javne vlasti da postupaju u ovakvim slučajevima govora mržnje, smatrao sam da je u javnom interesu objaviti predmetni videozapis, kako bi se javnost upoznala da se govor mržnje ne događa drugdje već da se njime sustavno truje naše društvo, a posebice djeca i to od najranije životne dobi. Također, nadao sam se da će upravo javna objava predmetnog videozapisa potaknuti nadležne da u ovom, ali i drugim, usporedivim slučajevima reagiraju i sankcioniraju protupravno ponašanje – govor mržnje", obrazlaže objavu na Facebook profilu Peđa Grbin u dopisu Agenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Grbin je odgovorio Agenciji

Policija provodi kriminalističko istraživanje

U dopisu nije odgovorio na zahtjev da navede informaciju o izvoru dobivanja snimke. "Iz samog videozapisa vidljivo da je isti snimljen na javnom mjestu, nefiksnom kamerom, koja je očito bila vidljiva osobama koje su snimljene. Predmetni je videozapis do mene došao putem grupe na društvenim mrežama, zbog čega mi točan identitet pošiljatelja nije moguće utvrditi", odgovorio je Grbin.

Net.hr je poslao upit i pravobraniteljici za djecu, Helenci Pirnat Dragičević, je li zatražila istragu o tome tko je poticao mlade nogometaše na uzvikivanje ustaškog pozdrava, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Pitali smo i DORH jesu li razmotrili slučaj, a stigao je odgovor iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Ustvrdili su da su razmotrili objavljenu snimku te podnijeli nalog Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za provođenje izvida "temeljem odredbe članka 206. stavka 4. u svezi s člankom 206. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvidima treba utvrditi postoje li u postupanju bilo koje osobe vezano uz navedenu snimku elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, s posebno kaznenog djela počinjenog na štetu djece s obzirom na način na koji su slavila pobjedu nad Srbijom na nogometnom turniru u Barceloni. Izvidi su u tijeku", stoji u pisanom odgovoru.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske stigao je pak šturi odgovor iz kojeg se da zaključiti da se slučaj istražuje. "U odnosu na predmetni događaj provodimo kriminalističko istraživanje", kažu u dopisu. Naravno, s obzirom na to da je videosnimka objavljena još u lipnju, nije jasno kako tako dugo traje kriminalističko istraživanje, a još manje - kakav je mogući ishod. Na pitanje što misli, hoće li institucije biti strože prema njemu, koji je objavio videosnimku, ili prema onima koji su poticali djecu na uzvikivanje ustaškog pozdrava, Peđa Grbin odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na snimci koju sam objavio vidljivo je ponašanje koje u Hrvatskoj nije dopušteno, ali je, na žalost, sve više prihvatljivo. Zato na vaše pitanje mogu samo odgovoriti: ne znam, ali znam da bih da dobijem ovakvu ili sličnu snimku ponovno postupio na isti način."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo