vijesti.hr neslužbeno doznaju / Ured predsjednice o peticiji 'Za dom spremni': 'To je neozbiljno, neprihvatljivo i na razini provokacije'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović neslužbeno se oglasio o peticiji kojom se traži uvođenje pozdrava 'Za dom spremni' u službenu uporabu u Oružanim snagama RH

25.8.2015.
10:13
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u ponedjeljak skupina građana na internetu pokrenula peticiju kojom traže od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović uvođenje pozdrava 'Za dom spremni' u službenu uporabu u Oružanim snagama RH, oglasio se i Ured predsjednice.

Image
crkvenjaci, nogometaš /

Traže od Grabar-Kitarović i Karamarka da uvedu ustaški pozdrav 'Za dom spremni' u vojsku

Image
crkvenjaci, nogometaš /

Traže od Grabar-Kitarović i Karamarka da uvedu ustaški pozdrav 'Za dom spremni' u vojsku

Vijesti.hr iz Ureda predsjednice neslužbeno doznaju kako ovu inicijativu smatraju "neozbiljnom, neprihvatljivom i na razini provokacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav 'Za dom spremni', koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav.

Među potpisnicima se navode akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, nogometaš Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zvonimir Šeparović, odvjetnik Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovu inicijativu reagirao je i HDZ, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu. Hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo proizašlo upravo iz Domovinskog rata, a to su „Domovini vjerni“ i „Pozdrav domovini“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na složene okolnosti u kojima se nalazi Republika Hrvatska – tešku gospodarsku situaciju, pad životnog standarda, iseljavanje velikog broja mladih, pozivamo sve da se zajednički okrenemo rješavanju pitanja važnih za budućnost naše Domovine", poručuju iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo