UPALJEN METEOALARM / Zima pokazuje zube! U Dubrovniku pijavica, a u Dalmaciji nevrijeme: Meteorolozi najavili snijeg čak i u nizinama

Meteoalarm DHMZ-a upozorava na lokalno obilnije oborine, a moguće i jače nevrijeme

7.12.2022.
8:56
VOYO logo

Potkraj tjedna će zahladnjeti, pa je u gorju i sjevernijim područjima moguća susnježica i snijeg, a za danas je izdan i meteoalarm. Koliko je atmosfera nestabilna, pokazuje stvaranje pijavice jutros kod Dubrovnika, a jučer je jaka tuča zasula šire splitsko područje. Na Zavižanu je počeo padati snijeg

"Danas malo jača utjecaj ciklonalnog polja iznad Sredozemlja, ali se frontalni poremećaj zadržava uglavnom iznad Dalmacije. Prosinac dosad prilično kišovit, osobito uz Jadran, a na kopnu tmuran uz premalo sunčanih sati. Idućih dana biti će još oblačnije i kišovitije, osobito od petka i u danima vikenda. Dakle, nema većeg predaha od oblaka i kiše", ističe RTL-ov metereolog Dorian Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiša, grmljavinski pljusak

Kiše, pa i kojeg izraženijeg grmljavinskog pljuska u prvome dijelu dana, bit će ponovno na srednjem i južnom Jadranu te njegovu zaobalju, a moguće čak i ponegdje u Lici. Drugdje oborine znatno rjeđe, tek rosulja u gorju, ali će u nizinama česta biti pojava magle i niskih slojevitih oblaka. Nešto sunčanije na sjevernom Jadranu uz slabu do umjerenu buru i tramontanu, dok će jugo i dalje biti uporno u Dalmaciji. Jutro inače malo hladnije na kopnu, ponegdje čak moguć i slab mraz.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj većinom oblačno, male šanse za koju zraku sunca imaju sjeverniji predjeli, dok će tmurnije biti na sisačkom i karlovačkom području uz mogućnost slabe rosulje. Temperatura malo niža, hladno, oko 6 °C, lokalno i niže. Na istoku dosta oblaka, u Posavini se očekuje čak i malo kiše ili rosulje, no u Podravini može biti kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar slab, ali hladnije nego danas, bit će najviše 5 ili 6 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdan meteoalarm zbog oborina i nevremena

U Dalmaciji dosta oblaka po slabom do umjerenom jugu, osobito južnije od Splita gdje će i dalje biti mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Temperatura bez veće promjene. Na sjevernom Jadranu sunčana razdoblja uz slabu, većinom umjerenu buru i tramontanu, no tmurno ostaje u gorju, ali rijetko malo kiše, uglavnom u Lici. Temperatura slična ili za nijansu niža, ali činit će se na vjetru malo svježije ili hladnije.

Stoga je danas na snazi sustav upozorenja Meteoalarm DHMZ-a, koji ističe mogućnost lokalno obilnije oborine u kninskoj i splitskoj regiji. Lokalno je moguće i jače nevrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Upozorenje je na snazi i za maglu, koja i jutros smanjuje vidljivost u dijelovima unutrašnjosti, stoga se vozače poziva na oprez! Ipak, u nastavku dana izgledna su sunčana razdoblja, barem na sjeverozapadu zemlje.

Idućih dana na kopnu

Od četvrtka postupno opet sve oblačnije, tmurnije i kišovitije, osobito od petka i u danima vikenda kada se očekuje lokalno i obilnija količina oborine. Isprva će malo porasti temperatura s južinom, a onda potkraj tjedna zahladnjeti pa je u gorju i sjevernijim područjima moguća susnježica i snijeg. Sunce najizglednije opet tek tamo u hladniji ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U noći na nedjelju i tijekom nedjelje snijega će biti vrlo vjerojatno i u nekim nizinama unutrašnjosti, ističe N1.

Idućih dana na kopnu

Na Jadranu još kišovitije i vjetrovitije, u četvrtak samo u Dalmaciji, a zatim posvuda. Oborina će često biti obilna uz jako i olujno jugo, zatim u noći na nedjelju neugodnu lebićadu i pulentadu, a predah od oborina donosi bura tek početkom idućeg tjedna. Temperatura u blagom porastu za vikend, a onda od ponedjeljka svježije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo