slučaj star 20 godina /

Uoči posjeta diplomatski nesporazum: što koči preseljenje ruskog veleposlanstva?

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj nije htio javno istupati oko ovog problema samo uz poruku kako u skoro vrijeme očekuje odgovor Hrvatske na njihov prijedlog izmjene ugovora

12.10.2017.
19:00
VOYO logo

Rusija u Moskvi Hrvatskoj ustupa zgradu za veleposlanstvo, dok Hrvatska zauzvrat Rusiji plaća najam kuće u zagrebačkoj Bosanskoj ulici. No, Rusi žele preseljenje koje se pokušava realizirati već duže vrijeme.

Stara zgrada ruskog veleposlanstva zapravo nema osnovne uvjete. Jedan od detalja koji smo uspjeli doznati je da krov zgrade navodno nije obnavljan zadnjih 30 godina, a i fasada zgrade s druge strane je u prilično lošem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A samo 30-ak metara dalje uz ulicu nalazi se nova zgrada u koju želi preseliti rusko veleposlnstvo. Adresa je Bosanska 53 i zgrada je puno novija od one koju Rusi trenutno koriste.

Novijoj zgradi cijena najma je skoro pa ista kao i staroj. Ministarstvo vanjskih poslova kaže kako je postupak preseljenja Rusa složen i da se na njemu radi. Tvrde da je Hrvatska predlagala Rusiji više različitih riješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa im nije odgovaralo od onoga što smo im nudili", tvrdi ministar Goran Marić.

Zgrada hrvatskog veleposlnstva u Moskvi po cijeni najma puno je skuplja od one u Bosanskoj tako da ovakav bileteralni sporazum Hrvatskoj zapravo financijski i odgovara. No ipak priča očito negdje lagano zapinje.

"Tehnička pitanja poput zgrada su na dnevnom redu koliko se ja sjećam zadnjih 20 godina, a ne zadnja dva dana i očito se u medijski prostor pokušavaju podmetnuti informacije koje nisu točne", poručio je danas premijer Plenković.

No ipak je točno da Rusi pet mjeseci od posjeta bivšeg ministar vanjskih poslova Moskvi, još nisu dobili ono što žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je negdje zapelo, ja vjerujem da će se brzo to riješiti. Dok sam ja bio ministar i dok sam išao u Moskvu, tada su se vodili pregovori", otkriva bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Iz bivše Milanovićeve Vlade poručuju da se ovdje ne radi o nedostatku političke volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogotovo jer je ruska strana osigurala Hrvatskoj prostrije za našu ambasadu prema tome mi bi trebali to napraviti recipročno Rusima", kaže bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj nije htio javno istupati oko ovog problema samo uz poruku kako u skoro vrijeme očekuje odgovor Hrvatske na njihov prijedlog izmjene ugovora.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo