Umjesto političara, USKOK ispitao novinara

'Sve ovo što se događa, što se pokušava prebaciti pažnja na to tko je dao informacije, je sramotno za ovu zemlju.

15.9.2011.
22:14
VOYO logo

Nakon što je objavljen iskaz o crnim fondovima HDZ-a, USKOK je zatražio od policije da dozna tko je tajni iskaz pustio u javnost. Na obavijesni razgovor priveden je i novinar novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski koji je objavio svjedočenje bivše računovotkinje vladajuće stranke.

"Sve ovo što se događa, što se pokušava prebaciti pažnja na to tko je dao informacije, je sramotno za ovu zemlju. Oni koji traže da se provede postupak i nađe krivac koji je dao informacije, na vlast su došli nelegalno s novcem iz crnih fondova", rekao je Bohutinski za HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije samo novinarsko pravo objavljivati tajne iskaze, kaže profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti, već je to njihova dužnost.

"Odgovorni mogu biti samo oni koji su obvezani čuvati iskaze, a ne predstavnici javnosti koji do tih tajni žele doći i dočepati se. Oni imaju pravo i na zaštitu izvora informacija koji su povjerljivi i u tom smislu ne smiju biti podvrgnuti nikakvim represivnim mjerama", objasnio je profesor Grubiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita novinarskog izvora jedna je od pretpostavki slobode medija. Upravo stoga izvor informacija novinari čuvaju kao zmija noge.

Iz HND-a je stiglo priopćenje u kojemu podsjećaju sve novinare da zakon štiti njihovo pravo da identitet tih "izvora bliskih istrazi" zadrže za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatsko novinarsko društvo smatra da su novinarski prilozi koji su proteklih dana, kao uostalom i proteklih mjeseci, objavljeni o crnim fondovima HDZ-a, o kriminalnom izvlačenju novca iz državnih poduzeća, o vrlo sumnjivom i vrlo vjerojatno nelegalnom prikupljanju novca za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine i kampanju za parlamentarne izbore 2007. godine, od iznimnog interesa za hrvatsku javnost.

Čak je i sadašnji visoki dužnosnik HDZ-a Vladimir Šeks izjavio da je bivši predsjednik te stranke Sanader uspostavio paralelni sustav financiranja u stranci što govori o posvemašnjoj raširenosti ranijeg financiranja HDZ-a crnim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da je rješenje ove afere važno za cijelu zemlju, za njezinu sadašnjost i budućnost. HND stoga potpuno podržava sve novinare koji se bave ovom važnom temom", priopćili su iz HND-a još jednom podsjećajući sve novinare koji eventualno budu pozvani da bez ikakvih pravnih posljedica mogu koristiti svoje profesionalno pravo da ne odaju svoje izvore informiranja.

Iz HND-a dalje kažu kako USKOK ima pravo pozivati na obavijesne razgovore zbog curenja podataka iz istraga, ali kad je riječ o ovako krupnoj stranačkoj i državnoj aferi, najavu o pozivanju novinara u USKOK smatraju "političkim putem potaknutim pokušajem zastrašivanja novinara i medija kako se više ne bi bavili tom temom, a to je nedopustivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na dugogodišnje iskustvo kada su mediji objavljivali različite afere, ali se istražni i pravosudni organi tim aferama nisu bavili, javnost i građani s dobrim razlogom sumnjaju da će se i ovog puta nešto zataškati ili da će u najmanju ruku pravda i ovog puta biti selektivna.

Medijske objave jedino su jamstvo da tome ne bude tako, zaključili su iz HND-a. (Agencija VLM)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Crni fond HDZ-a

Vezani članci:

arti-201109141040006 arti-201109150608006 arti-201109150570006 arti-201109140029006 arti-201109140980006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo