KREĆE RASPRAVA / Umjesto epidemiološke, politička odluka! HDZ će trgovcima dopustiti samo 14 radnih nedjelja u godini

Nedjelja je još uvijek pod epidemiološkim mjerama, a što se kupaca u trgovačkim centrima tiče može tako ostati zauvijek.

24.5.2020.
8:00
VOYO logo

Radno bi ubuduće trebalo biti samo 14 nedjelja na godinu! Otkrio je to ministar gospodarstva Darko Horvat u najavama izmjena Zakona u trgovini.

Image
JAVNA RASPRAVA /

Darko Horvat nakon analize predložio da samo 14 nedjelja u godini bude radno

Image
JAVNA RASPRAVA /

Darko Horvat nakon analize predložio da samo 14 nedjelja u godini bude radno

U Sindikatu trgovine odluku pozdravljaju, ali poslodavci izražavaju skepsu da će s neradnim nedjeljama radnicima ubuduće slobodanvikend biti tek kad budu na godišnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjelja je još uvijek pod epidemiološkimmjerama, a što se kupaca u trgovačkim centrima tiče može tako ostati zauvijek.

Čim se neradna nedjelja ukine kao epidemiološka mjera, u javnu raspravu ide prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini. Poslodavci bi, zamišljeno je njime, ubuduće trebali odlučiti koje nedjelje će biti radne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnih će biti 14 nedjelja. Poslodavci će dobiti priliku odabrati kojih je to 14. Kad me pitate zašto 14, stav je HGK i HOK, i velikog dijela HUP-a, da je u djelatnostima koje se bave turizmom da je 14 nedjelja profitabilnih", objasnio je Horvat.

Neslužbeno, do sad za vrijeme neradnih nedjelja, ali u doba koronakrize promet trgovine hranom pao je dva do tri posto, a ostalo je u padu za šest posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, četvrtina nedjelja u godini trebalo bi biti radno. U Sindikatutrgovine podržavaju neradne nedjelje i smatraju da takva odluka ne bi trebala donijeti štetu ljeti za vrijeme turističke sezone.

"Htjela bih napomenuti da mnogi poslodavci upravo iz prostora koji su izuzetno aktivni traže regulaciju rada nedjeljom. Tako da će se kroz izmjene zakona pronaći rješenje za sezonu. Moram spomenuti da postoje i druge europske zemlje koje imaju turističku se zonu pa nemaju rad nedjeljom", rekla je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci smatraju da nedjelju treba regulirati Zakonom o radu, a ne Zakonom o trgovini. Jer bi se na taj način regulirala i cijena satnice.

"Trgovine će raditi 14 nedjelja u godini, dok će svi ostali subjekti raditi 52 nedjelje u godini. Smatram da u aspektu Ustava ovakva regulacija će vrlo vjerojatno i pasti na Ustavnom sudu", smatra DenisČupić, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da se na ovakav način regulira rad trgovina, ali ne i rad radnika kojima bi prava mogla biti smanjena, a neki bi mogli ostati i bez posla.

"U većini trgovina radnici rade šest dana. Dok u velikojvećini trgovina koje su vezane za šoping centre radnici rade pet dana. Nerijetko se dogodi da radnik ima slobodnu subotu i nedjelju. I sad kad se ukine radna nedjelja, radnik neće imati slobodan vikend sve dok ne bude na godišnjem", napominje Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene Zakona uskoro u javnu raspravu, donijet će ga nova Vlada i izglasati 10. saziv Sabora.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo