'ULAZAK HRVATSKE U SCHENGEN INTERES JE I SLOVENIJE': / Ministar objasnio zašto je ono što radi hrvatska policija korisna i za susjede

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar Božinović: 'Uspjeli smo ispuniti tehničke kriterije i uvjeriti Bruxelles da je članstvo Hrvatske u Schengenu u njihovom interesu'

22.10.2019.
20:13
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je iz Strasbourga stigla službena vijest da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za ulazak u šengenski granični prostor, postavlja se pitanje hoće li sve države članice pružiti i političku podršku tome. Slovenija već neko vrijeme najavljuje blokadu zbog neriješenog graničnog pitanja, a Rumunjska i Bugarska još od 2011. godine čekaju na ulazak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u emisiji RTL Danas čestitao je svima koji su u ovom poslu sudjelovali. ''Uspjeli smo ispuniti tehničke kriterije i uvjeriti Bruxelles da je članstvo Hrvatske u Schengenu u njihovom interesu. Mi držimo najdulju kopnenu granicu EU na ruti koja je praktički najizazovnija. Nastavit ćemo jačati i tehnički i ljudstvom hrvatsku granicu i u tom procesu ulazak Hrvatske u Schengen je interes EU", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nije želio nagađati koliko dugo bi Hrvatska mogla biti u "čekaonici", ali je uvjeren da neće doživjeti sudbinu Rumunjske i Bugarske.

Interes Slovenije

Ključno pitanje je hoće li Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u šengenski prostor i kako će se Hrvatska u cijeloj toj situaciji postaviti. Božinović smatra da je interes Slovenije ulazak Hrvatske u Schengen. "Od prvog dana govorim i vjerujem da je Hrvatska u Schengenu interes i Slovenije. Oni bi htjeli povezati nešto što je nepovezivo. Sve ono što hrvatska policija radi ne samo da je u koristi hrvatskih građana nego i građana Slovenije", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da nitko nije u ovako složenim uvjetima ulazio u Schengen jer prije nije bilo migrantske krize. Usprkost tome, kaže Božinoviće, Hrvatska je uspjela ispuniti sve kriterije te pokazati "znanje, i volju i predanost, ali i razumijevanje konteksta u kojem se sve ovo danas događa".

Image
I SLOVENSKI PREMIJER ŽALI ZBOG 'POLITIČKE' ODLUKE: /

Poslali su Hrvatskoj znakovitu poruku, a neki bi je mogli shvatiti i kao ucjenu...

Image
I SLOVENSKI PREMIJER ŽALI ZBOG 'POLITIČKE' ODLUKE: /

Poslali su Hrvatskoj znakovitu poruku, a neki bi je mogli shvatiti i kao ucjenu...

Projekti jačanja granica

Istaknuo je da su u pripremi novi projekti za jačanje i čuvanje vanjskih granica. "To je posao koji nikad ne staje. Nismo završili danas posao, zbog migrantske krize teško je predvidjeti kad će on završiti", kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da od prvog dana radi na povećanju plaća policajcima koji pokrivaju granicu. "Policija prije nekoliko godina nije ni izbliza bila toliko aktivna na očuvanju granice", dodaje ministar za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo