duh kantograda / Ukrasne tegle u novouređenoj pješačkoj zoni u Vlaškoj ogradile kante za smeće. Pitali smo grad tko stoji iza toga

Image
Foto: RTL

Tegle je oslikao poznati street art umjetnik, no gotovo da se ne vide od kanti za odvajanje otpada koje su se nanizale oko istih

8.9.2022.
16:44
RTL
VOYO logo

U Vlaškoj ulici u Zagrebu, u dijelu koji Zagrepčani nazivaju 'stara Vlaška', tek je uređena pješačka zona i već se prožela duhom 'kantograda'.

Korisnici su na društvenim mrežama počeli dijeliti fotografije kanti za smeće koje okružuju novouređene betonske tegle, a koje je oslikao poznati street art umjetnik. Kante su ovako postavljene već neko vrijeme, pa smo poslali upit Gradu te ih pitali je li ovo legitimno rješenje za otpad u toj ulici i hoće li te kante ovdje ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prije nekoliko mjeseci Vlaška ulica od kbr. 31 do 47, postala je pješačka zona (osim za specijalna vozila). Na nekoliko lokacija, postavljene su betonske tegle za bilje. Spremnici za odlaganje komunalnog otpada na navedenoj lokaciji nisu postavljeni od strane radnika Čistoće, već od dijela stanara u navedenoj ulici. Dio stanara unijet će svoje spremnike unutar ulaza, a za one koji nemaju mogućnosti smještaja spremnika unutar svojih ulaza predviđeni su podzemni spremnici", odgovorili su iz Grada.

Image
'zelena revolucija' /

FOTO U Masarykovoj ulici u Zagrebu gradi se prvi podzemni spremnik za otpad. Pogledajte kako to izgleda

Image
'zelena revolucija' /

FOTO U Masarykovoj ulici u Zagrebu gradi se prvi podzemni spremnik za otpad. Pogledajte kako to izgleda

"Sukladno novim gradskim Odlukama (Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu) za potrebe podrške izgradnji podzemnih spremnika na području uže gradske jezgre sustavno se evidentiraju sve potencijalne lokacije, analiziraju se preklapanja s podzemnim vodovima te se izrađuju izračuni i optimiranja najbližih potencijalnih korisnika podzemnih spremnika", dodali su u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također smo ih pitali je li ovo konačni izgled Vlaške ulice, s obzirom na to da se dio građana žalio na manjkavu izvedbu.

"Izgled pješačke zone u Vlaškoj ulici nije finalni već privremeni, a za trajno urbanističko – arhitektonsko – hortikulturno rješenje bit će raspisan Javni natječaj krajem godine", odgovorili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kante za smeće ostati će kao 'ukras' oko ukrasa još neko vrijeme, barem dok Grad ne izgradi podzemne spremnike, jer su ih stanari do tada odlučili držati upravo ovdje. A što se tiče samog izgleda Vlaške, pričekati ćemo još neko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo