Krađa identiteta u Virovitici / Ukrali mu osobnu i kupili mobitele: Ne vjeruju im na sudu, a dug za račune iznosi oko 5.000 kuna!

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Davor Puklavec/PIXSELL

Teleoperateri im nisu htjeli dati kopije ugovora, čak ni na uvid.

21.2.2019.
18:10
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Renato Košić (23) iz Virovitice prošle godine je kod prijatelja u Osijeku izgubio osobnu iskaznicu, a od tada je dobio jako puno računa koji, prema tvrdnjama obitelji, nisu njegovi, kao ni opomene i ovrhe "utjerivača" dugova i poziv na sud. Njegova majka Anita je očajna jer se ne mogu izvući iz slučaja krađe identiteta.

"Nekoliko dana otkad je izgubio osobnu, otišao je na policiju po novu. Dobio ju je u travnju prošle godine. Mjesec dana nakon toga netko je s njegovom ukradenom osobnom sklopio ugovore o kupnji i korištenju mobilnih usluga kod tri operatera - T mobile, A1 i Tele2, sve u poslovnicama u Osijeku", kazala je mama Anita za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ugovori sklopljeni su na dvije godine, a svi kupljeni mobiteli su oni najskuplji na tržištu. Za jedan Huawei P20 pro, osoba je pri sklapanju ugovora platila 1.800 kuna, a onda je obitelji stigao prvi račun. Sva tri operatera potvrdila su da imaju ugovore na ime njezina sina. Sve su odmah prijavili policiji u Virovitici i napisali dopise operaterima, a priložili su i dokaze o prevari.

Nisu uvažili presliku ukradene i nove osobne

"Nisu uvažili presliku ukradene i nove osobne. Tele2 i T mobile prodali su naš dug EOS Matrixu pa su poslali ovrhe i poziv na sud, a A1 je uzeo našu pritužbu u razmatranje i na kraju su nam poslali da je izvršenje ovrhe stopirano, a dug stavljen po strani", rekla je Anita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad dug za račune iznosi oko 5.000 kuna. S obzirom na to da je sve došlo na sud, Anita je kazala da su joj u osječkoj policiji, koja je preuzela slučaj, rekli da nisu radili istragu jer je sve već na sudu. Pita se kako to da u trgovinama nisu pregledali snimke s nadzornih kamera. Također, teleoperateri im nisu htjeli dati kopije ugovora, čak ni na uvid.

"Treba pregledati kamere, no to je očito problem i operaterima i policiji", rekla je Anita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac joj nije povjerovao 

Jučer je gospođa Košić bila na sudu, tamo sudac nije povjerovao da njen sin nije sklopio ugovore. Ona je čak i pokazala da potpisi na ugovorima nisu isti kao potpis njenog sina pa je zatražila vještačenje.

Na upit su za sad odgovorili samo iz A1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatnom provjerom utvrđeno je da je pretplatnički ugovor sklopljen uz izgubljenu osobnu iskaznicu korisnika, koja je u tom trenutku bila nevažeća s obzirom na to da je u trenutku sklapanja ugovora korisniku već bila izdana nova iskaznica. Iz tog razloga dugovanje je u cijelosti poništeno i povučeno s utuženja, o čemu smo korisnika obavijestili pismenim putem", odgovorili su na upit 24sata

Drugi operateri nisu odgovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su kako prevaranti sve češće kradu identitete i osobne podatke i to samo kako bi na tuđe ime naručivali proizvode i usluge ili upravljali bankovnim računima, pa i uzimati zajmove. Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti odgovorili su kako operatere neprestano upozoravaju na krađe identiteta i prijevare.

"A korisnici imaju pravo raskinuti ugovor sklopljenog na daljinu u roku od 14 dana od dana dostave obavijesti o sklopljenom ugovoru ili u roku od godine dana ukoliko ovu obavijest nikad nisu zaprimili", kažu za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo