HOĆE LI DOĆI DO OVOGA? / Ukrajinci predložili ulicu Mauripolja u Zagreb: 'Taj grad je postao simbol patnje, kao što je i Vukovar tijekom Domovinskog rata'

Image
Foto: Profimedia

Navode i kako se obraćaju sa zamolbom da se jedna od primjerenih ulica u Zagrebu imenuje ulicom Mariupolja

25.10.2022.
11:07
Profimedia
VOYO logo

Hrvatsko-ukrajinsko društvo zagrebačkoj vlasti uputilo je prijedlog da se ''jedna od primjerenih ulica u Zagrebu'' imenuje ulicom Mariupolja, ali i prijedlog Zagrebačkoj filharmoniji da ''utihne'' ruske skladatelje ''dok ne prestane genocid Ruske federacije nad ukrajinskim narodom''.

Prijedlog imenovanja ulice s imenom grada Mariupolja bio je upućen Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke gradske skupštine krajem rujna, a potpisao ga je predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva Đuro Vidmarović. Navedeni odbor ga je zaprimio, ali još nije uvrstio na dnevni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog ruske agresije protiv Ukrajine svjedocima smo uništavanja ukrajinskih gradova i sela te njihove infrastrukture, a ukrajinski grad Mariupolj postao je simbol strahota kroz koje trenutno prolaze Ukrajina i ukrajinski narod. Današnji Mariupolj, skoro uništen ali nepokoren, postao je simbol patnje, stradanja i otpora ruskoj agresiji protiv Ukrajine, kao što je hrvatski Vukovar postao simbolom Hrvatske tijekom Domovinskog rata", ističe se u dopisu.

Navode i kako se, u ovom prijelomnom trenutku za ukrajinski narod i Ukrajinu, obraćaju sa zamolbom da se jedna od primjerenih ulica u Zagrebu imenuje ulicom Mariupolja. "To bi bio simboličan moralni čin pijeteta, počasti i poštovanja prema tisućama žrtava, znak podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom koji brani svoju neovisnost i slobodu Europe u ratu započetom Putinovom Rusijom", ističe se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOĆNA AMERIKANKA /

Pelosi iz Zagreba poslala poruku Rusima: 'Ubijaju se civili, Putin želi Ukrajince lišiti grijanja, struje, govorimo o silovanjima, otmicama djece'

Image
MOĆNA AMERIKANKA /

Pelosi iz Zagreba poslala poruku Rusima: 'Ubijaju se civili, Putin želi Ukrajince lišiti grijanja, struje, govorimo o silovanjima, otmicama djece'

Izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom

Vidmarović je potvrdio da je taj prijedlog nastao na inicijativu ukrajinske nacionalne zajednice u Hrvatskoj te da ga je prihvatio i dalje proslijedio upravni odbor Hrvatsko-ukrajinskog društva. Naglasio je i da je cilj prijedloga izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom ocijenivši i da Mariupolj po stradanju podsjeća na Vukovar te da bi ta paralela došla do izražaja i imenovanjem ulice.

Dodao je i kako je teško pitanje koja bi zagrebačka ulica mogla nositi ime Mauripolja. "Da smo išli na dostojnost, onda bi bila riječ o preimenovanju ulice. Moramo biti oprezni da ne izazovemo neraspoloženje naših ljudi. Dolazi u obzir neka ulica koja ne bi bila 'slijepo crijevo'", kazao je Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Išli smo na nešto što je realno i etički opravdano. Bilo bi dobro da se može imenovati neki odvojak ili ulica blizu Ukrajinske ulice (u Dugavama) ili kraj Vukovarske, No, bez politikantstva", zaključio je dodavši i kako još nisu dobili povratne reakcije gradskih vlasti.

'Preimenovanje ne dolazi u obzir'

S druge strane, predsjednica skupštinskog Odbora imenovanje naselja, ulica i trgova Rada Borić potvrdila je da je zaprimljen njihov prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat ćemo sa Hrvatsko-ukrajinskim društvom. No, nažalost, u gradu se više sustavno ne grade naselja pa da imamo ulicu za imenovanje. Ostale su nam zelene površine i parkovi. Razgovarat ćemo i vidjeti što je moguće napraviti. Preimenovanje, nažalost, ne dolazi u obzir", kazala je Borić.

Ocijenila je i kako je sporno preimenovati neku ulicu dodajući i da to znači da svi građani u toj ulici moraju o svom trošku mijenjati osobne iskaznice, a osim toga, dokumente i podatke u registrima moraju mijenjati i sva tamo registrirana poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno 'utihniće' ruske kulture

No, osim za imenovanja ulice, na inicijativu ukrajinske nacionalne zajednice u Hrvatskoj poslan je i prijedlog Zagrebačkoj filharmoniji i v.d. ravnatelju Mirku Bochu da "utihne" ruske skladatelje.

"Nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu 24. veljače 2022. Hrvatska je osudila napad na Ukrajinu i solidarizirala se s ukrajinskim narodom te pružila svekoliku podršku i pomoć ukrajinskom narodu i Ukrajini. Zagrebačka filharmonija je odmah podigla glas protiv agresije na Ukrajinu i solidarizirala se s ukrajinskim narodom otkazavši niz koncerata i skladbi Čajkovskog, prilagodivši svoj program aktualnoj situaciji. Zagrebačka filharmonija tada je poručila da je protiv ruske agresije", navodi se u dopisu i predlaže sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potaknuti informacijom da bi se na repertoaru Zagrebačke filharmonije ponovno mogle naći skladbe Petra Iljiča Čajkovskog i drugih ruskih skladatelja, molimo vas da izuzetan doprinos ruskih skladatelja svjetskoj baštini utihne dok ne prestane genocid Ruske federacije nad ukrajinskim narodom te zvjerstva i zločini protiv čovječnosti”.

Vidmarović, pak, govori da ta inicijativa inzistira samo na privremenom "utihnuću" ruske kulture. "Nije ovdje riječ o animozitetu prema ruskoj kulturi, nego da se to zaustavi bar dok ratne operacije traju. Onda počinjemo drugu priču", zaključio je Vidmarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo