'TU SMO KAKO BISMO POSLALI TRI PORUKE' / Plenković rekao kako stoje stvari: 'Ne biti uz Ukrajinu danas znači biti uz Kremlj. Ne biti uz Ukrajinu danas znači izdaju'

Hrvatski premijer iz Zagreba je poslao poruku cijelom svijetu

25.10.2022.
10:13
VOYO logo

Zagreb je domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Sabora, a prigodnim govorom otvorio ga šef hrvatskog parlamenata Gordan Jandroković. Nakon njega za govornicu je stao premijer Andrej Plenković.

Image
ŽESTOK GOVOR /

Jandroković poslao poruku od koje će se Putin zatresti: 'Sve su to znakovi ozbiljne eskalacije, ali i očaja'

Image
ŽESTOK GOVOR /

Jandroković poslao poruku od koje će se Putin zatresti: 'Sve su to znakovi ozbiljne eskalacije, ali i očaja'

"Naša se konferencija odvija u okolnostima novih brutalnih napada na Ukrajinu, dronovima samoubojicama, kako bi se prije zime pričinila dodatna šteta i demoralizirao ukrajinski narod. Međutim, ukrajinski narod je u zadnjih osam godina pokazao da je čvrst, pokazao je odlučnost da se bori za svoju slobodu i teritorijalni integritet. Tu smo kako bismo poslali tri poruke. Prva, Krim je Ukrajina, Donjeck i Lugansk su Ukrajina, svi pripojeni teritoriji su ukrajinski. Druga poruka je da vi kao parlamentarci date podršku vašim kolegama u Vrhovnoj Radi koji vode zemlju i u ovako teškim okolnostima. Treće, okupili bismo se kako bismo dali snažnu podršku svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu. Upravo je ta poruka presudna ovoga tjedna kada smo obilježili i Dan Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je kontinuirano pomagala Ukrajini. Danas, biti na strani Ukrajine ne moralno, pravno i civilizacijski čin. Ne biti uz Ukrajinu danas znači biti uz Kremlj. Ne biti uz Ukrajinu danas znači izdaju svih načela na kojima se temelji demokratski svijet", rekao je Plenković te podsjetio da je Ukrajina bila među prvima koja je priznala Hrvatsku te da cijenimo sve što je Ukrajina učinila za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nezakonita aneksija Krima 2014. bila je tek najava osvajačkih ambicija Rusije. Zato je ova platforma danas poruka da demokratski svijet na ciljeve Rusije nikada neće pristati. O posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, u prvom redu to znači prisjećanje na kršenja ljudskih prava. Ova snažna potpora parlamenata znači poruku solidarnosti. Važno je da kao međunarodna zajednica ostanemo jedinstveni, da njegujemo međunarodni poredak utemeljen na pravu, da prepoznamo da Rusija danas energente koristi kao oružje, kako bi utjecala na raspoloženja u zapadnim zemljama, kako bi se fragiliziralo jedinstvo koje je danas čvrsto i jasno.

Hrabri Ukrajinci su moralni pobjednici za sve nas. Niste sami, borite se za pravdu mir i slobodu, mi smo uz vas, slava Ukrajini", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo