na zahtjev uskoka /

Uhićenima u akciji 'Food' određen je istražni zatvor

Image
Foto: PIXSELL

Istragom je uz 12 hrvatskih državljana obuhvaćeno i sedam tvrtki zbog sumnje na počinjenje ili pomaganje u utaji poreza

5.3.2021.
16:10
PIXSELL
VOYO logo

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je  istražni zatvor desetorici uhićenih u akciji ''Food'' koji se sumnjiče da su neplaćanjem PDV-a na prehrambene proizvode oštetili državni proračun za najmanje 15 milijuna kuna.

Image
utaja poreza /

Velika akcija policije: U Zagrebu privedeno više od 10 osoba, sumnjiče se da su utajili 15 milijuna kuna poreza

Image
utaja poreza /

Velika akcija policije: U Zagrebu privedeno više od 10 osoba, sumnjiče se da su utajili 15 milijuna kuna poreza

Istragom je obuhvaćeno i sedam tvrtki

Jednomjesečni istražni zatvor za 10 osumnjičenika je određen na zahtjev Uskoka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom je uz 12 hrvatskih državljana obuhvaćeno i sedam tvrtki zbog sumnje na počinjenje ili pomaganje u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Skupinu su početkom 2019. okupili organizatori stari 39 i 42 godine za koje Uskok sumnja da su povezali ostale okrivljenike koji su upravljali okrivljenim trgovačkim društvima, ali i da su kao stvarni voditelji poslovanja okrivljene tvrtke i više drugih tvrtki samo kao formalno odgovorne angažirali treće osobe koje nisu imale utjecaja na poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac su uplaćivali inozemnim dobavljačima

Osumnjičenici su od prodavatelja prehrambenih proizvoda i druge robe iz inozemstva dogovarali isporuku osumnjičenim tvrtkama, koje su je prodavale drugim poduzećima pri čemu su u jednom dijelu iskazali PDV, dok su u drugom radili "na crno" bez izdavanja računa.

Naplaćen novac okrivljena trgovačka društva transferirala su na račune tvrtki dvojice glavnih osumnjičenika koji, ne prijavljujući PDV, za 2019. i 2020. nisu platili najmanje 7,1 milijuna kuna.

UhiTerete ih i da su korištenjem nevjerodostojnih računa omogućili ostalim tvrtkama da nezakonitim umanjenjem porezne osnovice izvlače novac u gotovini, pri čemu nisu platile dužne iznose PDV-a od najmanje 7,94 milijuna kuna.

Novac je potom, posredstvom trećih osoba, uplaćen inozemnim dobavljačima i vraćen dvojici osumnjičenika koji su osnovali skupinu, izvijestio je Uskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je izvijestila da je u akciji ''Food'' sudjelovalo stotinjak policajaca koji su tijekom četvrtka na zagrebačkom području proveli "više dokaznih radnji" poput pretresa domova i poslovnih prostora. Nakon kriminalističkog istraživanja 12 osumnjičenih predali su pritvorskom nadzorniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike