Porodice jezika / Ugrofinski jezici - izumiranje jezičnih disciplina ugrofinske porodice jezika

Image
Foto: Thinkstock

Ugrofinski jezici skupina su koja okuplja mnoštvo jezika među kojima su najpoznatiji finski, estonski i mađarski, no postoje brojni manje poznati ugrofinski jezici.

22.7.2018.
21:20
Thinkstock
VOYO logo

Ugrofinski jezici koriste se širom Euroazije i Panonije. Ipak, ugrofinski su jezici najvećim dijelom koncentrirani na baltičkom području.

Dvije su skupine ugrofinskih jezika; finsko - permska i ugarska pri čemu su najpoznatiji predstavnici skupina finski i mađarski jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća skupina među ugrofinskim jezicima je finsko - laponska koja objedinjuje sve jezike sjeverne Skandinavije te jezike koji se koriste na finskobaltičkom području.
Radi se o finskom, estonskom, livskom, ižorskom i votskom jeziku.

Ugrofinski jezici u brojkama

Najvećim brojem govornika među ugrofinskim jezicima ističe se mađarski. Preciznije, govorimo o brojci od 15 milijuna govornika!
Slijedi ga finski jezik sa otprilike 6 milijuna govornika, dok se estonski smjestio na treće mjesto zahvaljujući milijun govornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je činjenica da je jedan švedski lingvist istražujući ugrofinske jezike otkrio kako finski i mađarski jezik u svom vokabularu sadrže 100 u potpunosti istih riječi. Ipak, u modernom se finskom i mađarskom koristi tek 40 od navedenih riječi.

Jeste li znali da se tijekom povijesti razvila grana lingvistike zvana ugrofinistika koja se svojedobno razvijala više nego li danas popularna indoeuropeistika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, poražavajuća statistika svjedoči o manjku zainteresiranosti koja je rezultirala stagnacijom razvitka ugrofinistike kao discipline. Tijekom godina koje su uslijedile nažalost nijedna od zemalja koje pripadaju govornom području ugrofinskih jezika nije pokazala interes za radom na opstanku discipline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo