PROBLEMI UGOSTITELJA / Ugostitelj ne može naći radnike: 'Nudim im plaću od 5100 do 8600 kuna'

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK, s oko 10.000 članova poručuje da je dizanje PDV-a bilo tek kap koja je prelila čašu

5.4.2017.
11:17
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Stonski ugostitelj Jozo Barović ogorčen je zbog toga što ne može pronaći radnike, piše Večernji list. Barović je ispričao kako šankerima i kuharima nudi plaće od 5100 do 8600 kuna, smještaj i hranu, no ni to mu ne pomaže da pronađe radnike.

"Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta, dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred posla ostala je bez radnika. Otišli su u Njemačku", rekao je Barović za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više o ovoj temi:

>> Srbi tvrde: 'Hrvati traže naše sezonske radnike, plaće i do 2000 eura'

Sličnu situaciju doživljavaju i ugostitelji na kontinentu, a situaciju im otežava i PDV od maksimalnih 25 posto. "Restorani se zatvaraju, tri dobra prestala su raditi samo u Međimurskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve manje je gostiju koji u restoranima slave neke obiteljske prigode, tvrtke više izdatke za reprezentaciju ne mogu knjižiti u troškove, pa je manje i poslovnih skupova. Kupovna moć ne raste i mi ne možemo dizati cijene, a izdaci nam itekako rastu", tvrdi čakovečki ugostitelj Marijan Martinjaš.

Tvrdi kako tvrtka s godišnjim bruto prometom od dva milijuna kuna samo na PDV daje 250 tisuća kuna više nego podizanja poreza. "S ovakvim PDV-om ne možemo ni radnike bogzna kako platiti. Prosječan kuhar kod nas može dobiti oko pet tisuća kuna, a 50 kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna", objašnjava Martinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problema imaju i tvrtke koje drže nekoliko studenskih kantina, naročito zbog, kako tvrde, udvostručenja PDV-a i samoposluga koje su im nelojalna konkurencija jer u ponudi nude i tople obroke. 

Kako piše Večernji list, predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK, s oko 10.000 članova, Ivan Bogović, poručuje da je dizanje PDV-a, u moru problema, bilo tek kap koja je prelila čašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnoge ugostitelje to je bacilo u minus. Malo je tko pozitivan, pogotovo u unutrašnjosti zemlje gdje su cijene praktički iste već deset godina. Korigirane su tek za razliku povišenog PDV-a, a namirnice su od 2006. poskupjele sto posto, skuplja je i struja, plin", tvrdi Bogović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo