NOVO UPOZORENJE / Učenici još jednom prosvjedovali za klimu: 'Spasite Zemlju, to je jedini planet s čokoladom'

Image

Predočeni su i zahtjevi Vladi, a njihovo ispunjenje očekuje se do 1.1.2030.

29.3.2019.
14:24
VOYO logo
Image

Učenici još jednom prosvjedovali protiv klimatskih promjena: 'Spasite Zemlju, to je jedini planet s čokoladom'

Image

Učenici još jednom prosvjedovali protiv klimatskih promjena: 'Spasite Zemlju, to je jedini planet s čokoladom'

Zagrebački učenici ponovno su izašli na ulicu kako bi upozorili na klimatskepromjene i ukazali na potrebu promjene svijesti kako bi se zaustavila trenutna šteta planetu Zemlji.

Održan je u 12.30 sati na zagrebačkom Europskomtrgu pod nazivom "Spasimo planet", ali u manjem broju nego prošlog petka, njih stotinjak. Organizatori to objašnjavaju strahom učenika da im neće biti opravdan izostanak iz škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'"Hoćemo promjene", "Nije u šoldima sve" i "Spasite Zemlju, to je jedini planet s čokoladom",  neke su od viđenih poruka na prosvjedu.

Image
Foto: Pixsell

Iako zbog manjka prosvjednika, ali i drugih aktualnih problema, nije bilo pozornosti političara ovom okupljanju, zahtjevi koji se očekuju od vodećih ljudi u zemlji predočeni su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o njih četiri, a donosimo ih u cijelosti:

1. Da se Vlada RH suoči sa znanstveno utemljenim činjenicama klimatske destabilizacije i javnosti otvoreno predstavi egzistencijalnuopasnost koju klimatske promjene predstavljaju za građane RH i općenito za sav život na Zemlji te sukladno tome uskladi svoju politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Da Sabor donese izvanredne zakonske mjere kojima će smanjiti sveukupne nacionalne emisije stakleničkih plinova za minimalno 60 posto u odnosu na 2005. u sljedećih deset godina (najkasnije do 1.1.2030.) u svrhu što brže i učinkovitijedekarbonizacije svih sektora i tranzicije s fosilnog na niskougljično, cirkularno i regenerativno gospodarstvo, uz zagovaranje ambicioznijih stopa smanjenja stakleničkih emisija na razini svih članica EU.

3. Da Vlada ustanovi multidisciplinarnu "Klimatsku komisiju" znanstvenika s relevantnih područja znanja, čije će članove predložiti širaznanstvenazajednica, i koja će neovisno i transparentno predvoditi izradu proaktivnih klimatskih politika i prijedloga zakonskih odredbi, s naglaskom na dugoročnu ekološku održivost i socijalnu ravnopravnost u provedbi, a ne kratkoročnu ekonomsku isplativost ili dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Da Vlada smjesta obustavi sve fosilneprojekte u razvitku (obuhvaćajući LNG terminal na Krku, termoelektrane na fosilna goriva, eksploataciju nalazišta fosilnih goriva, izgradnju fosilne infrastrukture i sl.) te preusmjeri novčane tokove iz fosilnih u razvoj ekološki prihvatljivih oblika obnovljivih izbora energije.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo