U ZAGREBU SE RASPRAVLJA O DOMOVINSKOJ SIGURNOSTI: / 'U kriznim situacijama ključna je pravodobna i točna informacija'

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

'Izgradnja sustava sigurnosti treba se temeljiti na svim dostupnim kapacitetima menadžmenta za upravljanje sustavima domovinske sigurnosti na nacionalnoj osnovi,

17.9.2019.
14:59
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

U sklopu prve međunarodne konferencije ''Domovinska sigurnost i upravljanje krizama'' u utorak je održana panel rasprava u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja sigurnosti i upravljanja krizama iz Europske unije i NATO-a, a kojom prilikom je zaključeno kako je pravodobna i točna informacija ključna u kriznim situacijama.

Olivier Onidi, zamjenik generalnog direktora za sigurnost, migracije i unutarnje poslove Europske unije istaknuo je važnost pristupa informacija u rješavanju globalnih kriza, a u svojem govoru dotaknuo se i problema migracijske krize koja je, prema njegovim riječima, zapravo kriza političkog vodstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Migracija su činjenica života u 21. stoljeću zbog kojih je nužno modernizirati politički i pravni okvir te obnoviti povjerenje u sustav azila. Pored toga, valja vratiti povjerenje stanovništva u sustav koje ponekad gubi vjeru zbog nedostatka koordinacije, ali i stoga što neki koriste migracije kako bi širili strah radi vlastitih političkih interesa'', kazao je Onidi.

Važnost institucija koje barataju pravodobnim informacijama

Timothy Bevis, direktor za operacije i planiranje NATO IMS (International Military Staff) ocijenio je kako je u doba globalnih sigurnosnih izazova najvažnije pravodobno prepoznavanje problema, a koje treba počivati na dobro organiziranom menadžmentu koji će upravljati krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgradnja sustava sigurnosti treba se temeljiti na svim dostupnim kapacitetima menadžmenta za upravljanje sustavima domovinske sigurnosti na nacionalnoj osnovi, pri čemu je jedna od najvažnijih stavki pravodobna informacija o događaju", rekao je Bevis.

O problemima ugroza i prijetnji govorio je i Arjen Boin, stručnjak za upravljanje krizama i katastrofama s Instituta za političke znanosti nizozemskog Sveučilišta Leiden, koji je istaknuo problematiku pravovremenog odgovora na sigurnosne izazove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obilježja prekograničnih kriza otežavaju mogućnost pravovremenog, brzog i odgovarajućeg odgovora, osobito stoga što ih je teško predvidjeti i pravodobno prepoznati, a što dodatno otežava adekvatno odgovaranje na te izazove. Pritom je nužno imati instituciju koja će baratati pravovremenim informacijama i putem uhodanog mehanizma koordinacije upravljati krizom", zaključio je Boin.

Predstavljen logo sustava domovinske sigurnosti

U panel raspravi sudjelovali su i Shlomo Shapiro s izraleskog Sveučilišta Bar Ilan, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, direktor austrijske konzultantske kuće Synergies International Consulting Wolfgang Krajic te Filip Dragović sa zagrebačkog Instituta za sigurnosne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih o sigurnosnim izazovima raspravljali su i Rick Larkin, ravnatelj Ureda za upravljanje hitnim situacijama američkog grada St. Paula iz savezne države Minnesote, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić te umirovljeni brigadni general Nacionalne garde Minnesote Matthew Vatter.

Na konferenciji koja je održana u organizaciji Ministarstva obrane i Jutarnjeg lista, predstavljen je i logo sustava domovinske sigurnosti koji predstavlja simbole sustava domovinske sigurnosti i povezanost vojno-sigurnosnog sustava sa civilnim sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo