U ZAGREBU DANAS 79 NOVOZARAŽENIH: / Epidemiologinja otkrila izvore zaraze, ali i objasnila tko bi se sve trebao cijepiti protiv gripe

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Zasad je naš stav da samoizolacija traje 14 dana od kontakta sa zaraženom osobom. Osoba je zarazna dva dana prije i u pravilu 10-ak dana od pojave simpotma", poručila je epidemiologinja

3.9.2020.
11:23
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je od jučer 79 novozaraženih koronavirusom, a 196 je upućeno u samoizolaciju.

"Još uvijek većinu novooboljelih čine kontakti već zaraženih osoba i povratnici iz Bosne i Hercegovine", rekla je epidemiologonja Jelena Boneta iz Andrije Štampara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša preporuka je da sve osobe koje spadaju u kronične bolesnike, stariji su od 65 i trudnice, da se cijepe protiv gripe. Ako se i više ljudi cijepi protiv gripe lakše će nam biti dijagnosticirati covid. Naša poruka roditeljima je da se objasni djeci kakva je situacija i kako se moraju ponašati. Nezgodno je kad su djeca upućena u samoizolaciju, ali to je potrebna mjera kako bi se spriječilo širenje. Mogu biti opasna za starije ljude, često nemaju simptome, ali budu zarazni", rekla je Boneta za N1.

"Zasad je naš stav da samoizolacija traje 14 dana od kontakta sa zaraženom osobom. Osoba je zarazna dva dana prije i u pravilu 10-ak dana od pojave simptoma", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U klinici Varpče zasad nema širenja zaraze

U Klinici za psihijatriju Vrapče zasad nema širenja zaraze koronavirusom, nakon što je virus dijagnosticiran kod četvorice bolesnika i jednog tehničara, potvrdila je u četvrtak ravnateljica Klinike Petrana Brečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brečić je za Hinu rekla da su kasno sinoć stigli i rezultati testova za još 12 djelatnika koje su očekivali, te da su svi ti djelatnici negativni na koronavirus. Također su negativni i testovi 30 pacijenata i devet djelatnika s odjela koji se nalazi kat iznad odjela na kojem se zaraza pojavila, a koje su testirali preventivno.

Istaknula je da bolnica potpuno normalno funkcionira, u punom opsegu, te na razini funkcionalnosti nema nikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je kako je u nedjelju koronavirus dijagnosticiran 35-godišnjem pacijentu, a nakon toga je pozitivan nalaz potvrđen kod još trojice pacijenata te kod jednog tehničara. Brečić je rekla kako je 35-godišnji pacijent Zavoda za muške psihotične poremećaje u subotu dobio temperaturu, te su odmah uzeli njegov bris, a kasno navečer u nedjelju dobili su rezultat da je Covid pozitivan i smjestili su ga u izolaciju.

Potom su za 30 pacijenata i 30 djelatnika uzeti brisevi. Od svih 30 pacijenata, pozitivna su četiri, uključujući i 35-godišnjaka kod kojeg je koronavirus dijagnosticiran u nedjelju, a u ponedjeljak je prebačen u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Od testiranih 30 djelatnika nalazi su tada bili gotovi za njih 18, te je jedan tehničar pozitivan, a rezultate testova za još 12 djelatnika se očekivalo, oni su stigli kasno sinoć i svi su negativni na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije vijesti o koronavirusu pratite ovdje.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo