Prepolovili količinu smeća / U Vojniću proizvode 10 puta manje smeća od prosječnog Hrvata: Otkrili smo njihovu tajnu!

Hrvatska je na 23 posto odvajanja otpada, a u Vojniću odvajaju čak 60 posto

8.3.2019.
7:00
VOYO logo

U većini Hrvatske odvajanje otpada ne ide baš najbolje, ali zato je općina Vojnić kod Karlovca to jako ozbiljno shvatila. Njihov načelnik u borbi protiv smeća koristi sva moguća sredstva - prvo je htio unajmiti privatnog detektiva da otkrije tko baca smeće na divlja odlagališta, ali onda je ipak odlučio da mu se više isplati po gradu i po šumi postaviti nadzorne kamere.

Uz to, kontejnere je zaključao lokotima, a nudi i 5.000 kuna nagrade onome tko prijavi svoga susjeda za nesavjesno ponašanje s otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamere u šumi, ali i u gradu. Tako je Vojnić odlučio stati na kraj svima koji bacaju smeće gdje mu nije mjesto. Kamere sakriju u drveća, a kupili su ih 30 iako videonadzor nije bio prva opcija.

"Mi smo se raspitali o troškovima detektiva, ti su troškovi veliki 200 kuna sat plus realni troškovi plus automobil i oprema. Onda smo za 2.500 kuna kupili ovu opremu koja je dosta povoljna", kazao je Nebojša Andrić, načelnik općine Vojnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve funkcionira prilično jednostavno

Primjerice, ako bacite neko smeće snimka bi odmah otišla na mail načelniku općine, komunalnom redaru, ali i vatrogascu.

U tri mjeseca snimljena su dvojica počinitelja, a građani su prijavili jednog jer općina nudi i nagrade od 5.000 kuna onima koji prijave ekološkog zlikovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na 0,12 kilograma otpada trenutno. Uspjeli smo rigoroznim mjerama da smo preko noći ukinuli sve zelene otoke, sklonili smo sve kontejnere i krenuli smo na razvrstavanje kućnog otpada na kućnom pragu", rekao je Andrić.

Hrvat u prosjeku na dan proizvede kilogram smeća, a cijela zemlja je na 23 posto odvajanja otpada. No, ne u Vojniću. Oni, kako kažu, odvajaju 60 posto. Pa obitelji umjesto 480 litara smeća mjesečno proizvode samo 40 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi razdvajaju. I djecu sam učila. Svi pitaju bako gdje ide ovo, gdje ono? U kuhinji imamo kantu i vrećicu i kad skupim iznesem u šupu. Jel vi znate da postoji videonadzor u Vojniću? Pa ne znam", kazala je Ankica Petrović.

Točne lokacije u općini ne žele reći jer onda ništa ne bi imalo smisla. Uz kamere u gradu, na kontejnere su stavili lokote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada tijekom zime kad smo stavili kontejnere za vrući pepeo, već prva dva tri dana su se pojavile velike količine miješanog otpada. Nismo onda mogli ostaviti građanima da oni svojom savješću reguliraju. Svi su govorili da netko drugi baca smeće u njihov kontejner. Sad se zna čije je smeće u kojem kontejneru", rekao je Andrić.

Predstavnici stanara imaju ključeve

Već smo čuli da u Vojniću proizvode 10 puta manje smeća od prosječnog Hrvata. Evo kako stoji Europa: prosjek je 487 kilograma na godinu po stanovniku. Rumunjska je dobar primjer s 272 kilograma po stanovniku, a Danska sa svojim smećem od 781 kilograma po stanovniku - nije. Hrvatska je s 416 kilograma po stanovniku ispod europskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja volim da kažem da je ovo reciklažno dvorište za nula kuna. Inače to je privremeni prostor gdje smo počeli s razdvajanjem svih vrsta otpada dok ne bude u funkciji naše reciklažno dvorište koje je počelo s izgradnjom prije mjesec dana", kazao je Andrić.

Kamere u šumi, kamere u gradu, lokot na kontejneru, nagrada od 5 tisuća kuna, ukinuti zeleni otoci, manje kante i vreće za smeće. To je njihova tajna da u godinu dana prepolove količinu smeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo