Marić u detalje ne želi ulaziti / U Vladi održan tajni sastanak Ivice Todorića i državnog vrha: hoće li porezni obveznici spašavati Agrokor?

Da, Agrokor je u problemima i da, o tome je održan sastanak gotovo cijelog državnog vrha s Ivicom Todorićem. Na sastanku su bili i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov.

14.3.2017.
21:54
VOYO logo
Image
Vlada i Agrokor /

Marić za RTL Danas: 'Očekujemo da će Agrokor ponuditi rješenja, ne bih komentirao natpise da se traži odlazak Ivice Todorića'

Image
Vlada i Agrokor /

Marić za RTL Danas: 'Očekujemo da će Agrokor ponuditi rješenja, ne bih komentirao natpise da se traži odlazak Ivice Todorića'

Dramatičan sastanak u Vladi za RTL Danas potvrdio je jedan od sudionika, ministar financija ZdravkoMarić

Agrokorov problem u ovom trenutku naime nisu obaveze prema kreditorima, nego prema dobavljačima. Dug prem njima narastao je na golemih 16 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovoj temi pročitajte ovdje:

"Neću negirati naravno, ali sve ono dalje što piše u smislu priopćenja kojeg sam evo baš maloprije vidio, to zaista ne bih ulazio u komentare jel dobar dio toga zapravo i ne stoji, ali ne bih ulazio u komentare", kazao je Marić u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokorov ukupni dug lani u rujnu iznosio je 45,3 mlrd kuna, ali najveći problem trenutno je dug prema dobavljačima od 16 milijardi kuna. Pola tog iznosa otpada na velike dobavljače koji si mogu priuštiti nekoliko mjeseci rupe u financijskom toku, no druga polovina su mali i srednji dobavljači kojima netko u međuvremenu mora pomoći.

"Da dobavljači uopće ne budu plaćeni, onda to veže mnoge, mnoge probleme jer onda oni ne isplaćuju plaće odnosno dohotke, ne plaćaju porez i tako dalje", poručuje Hrvoje Japunčić, financijski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić u detalje ne želi ulaziti, kaže traže se rješenja, ali znakovito dodaje:

"Dakle, pratimo razvoj događnja i sigurno očekujemo da će Agrokor kao privatna kompanija sigurno ponuditi neka rješenja za situaciju. Najveći naglasak je stavljen upravo i na segmentu dobavljača".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači da se očito još ne razmišlja o predstečajnoj nagodbi već će Vlada probati naći model u kojem Agrokoru može dati jamstvo za kredit. No postoje i drugi načini.

"Mislim da će se ići primarno na to neko rješenje koje je vezano uz suvlasništvo i vlasništvo i onda u tom kontekstu tijek novca kojim će jednostavno omogućiti daljnje uredno posovanje", poručuje financijski analitičar Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Moody'sa prošlog tjedna je i druga kreditna agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Agrokora, dionice padaju već dulje vrijeme, a prošli mjesec ruska banka Sberbank zatražila je plaćanje kredita.

"Osobno mislim da će i oni ponuditi nekoliko modela kako osigurati na kraju krajeva taj svoj novac - da li će to biti da sudjeluju u nekom mogućem preuzimanju dijela suvlasništva, da li će to biti u organizaciji nekog refinanciranja to je sada teško špekulirati", dodaje Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor u Hrvatskoj zapošljava 40 tisuća ljudi te još 20 tisuća u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a godišnji prihod koncerna iznosi čak 15 posto hrvatskog BDP-a. Sva upozorenja da se previše proširio i zadužio Ivica Todorić do sada je ignorirao.

"Tko je napravio to što sam ja napravio? Tko? Ja koju god kompaniju sam uzeo napravio sam najuspješnije svjetske, kak se zove, kompanije", izjavio je 28. svibnja 2014. vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vjerovnike zanima sadašnjost, a ona je za Agrokor trenutačno - očito loša.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo