DALMATINSKA CESTA SMRTI / Troje poginulih u tri mjeseca, jedna dionica posebno je opasna: 'Vozači je očito smatraju zonom komfora‘

Image
Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Mještani Dicma naominju da su se obje ovogodišnje nesreće, u kojima su izgubljena tri mlada života, dogodile na samo četrdesetak metara udaljenosti, u zaseoku Prisoje

11.9.2023.
6:48
Zvonimir Barišin/PIXSELL
VOYO logo

U petak navečer u Dicmu kod Splita dogodila se teška prometna nesreća, sudar dvaju automobila, u kojoj je život izgubila 18-godišnja rukometašica Maja Zorica. To je bila već traća pogibija na istoj cesti u Dicmu zbog čega su mještani ogorčeni.

“Imali smo ove godine u prometu tri smrtna slučaja, kao da smo velegrad ili kao da smo veliko prometno čvorište", kazali su mještani za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BESKRAJNA TUGA /

U stravičnoj nesreći u Dalmaciji poginula mlada sportašica: Sudar je skrivio pijani vozač, prešao je u suprotnu traku

Image
BESKRAJNA TUGA /

U stravičnoj nesreći u Dalmaciji poginula mlada sportašica: Sudar je skrivio pijani vozač, prešao je u suprotnu traku

Obje nesreće gotovo na istom mjestu

Osim mlade rukometašice, prethodno su, u lipnju, na istoj cesti poginule i dvije sestre iz Kaštela. Tri mlada života u tri mjeseca. S tim da su dvije djevojke koje su u petak navečer bile u automobilu s poginulom Majom Zoricom u bolnici u teškom stanju. Mještani Dicma napominju da su se obje ovogodišnje nesreće dogodile na samo četrdesetak metara udaljenosti, u zaseoku Prisoje.

"Maja je poginula kada se sa suigračicama u automobilu vraćala iz smjera Splita prema Sinju, a djevojke kad su odlazile sa zabave iz Prisoja u smjeru Kaštela. Dakle, isti potez, samo suprotni pravac, a sve u četrdesetak metara udaljenosti", kazuju mještani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz nesreća s teškim ozljedama

Zbog toga će čelnici općine idućeg tjedna organizirati sastanak o sigurnosti u prometu. Neki tvrde da nije problem u dionici ceste, jer je 44-godišnjak koji je skrivio nesreću u petak navečer imao 2,6 promila alkohola u krvi i prešao u suprotni kolnički trak. A to se, kažu u Dicmu, moglo dogoditi bilo gdje.

No, nisu spomenute dvije nesreće jedine koje su se dogodile u posljednje vrijeme. Teške tjelesne ozljede početkom kolovoza je zadobio 31-godišnji vozač koji se pod utjecajem više od 2,5 promila alkohola vozilom zabio u zid. U drugoj nesreći nekoliko dana poslije motociklist je ostao bez ruke, a njegova suputnica na motociklu bez noge u sudaru njihova motocikla i automobila na predjelu Osoje. Mjesec i pol dana prije kod kafića Sunshine sudarila su se tri vozila, pri čemu je jedna osoba teže ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marušić: Dobra cesta na kojoj 'otpuste' brzinu

"Siđu s brze ceste iz smjera Dugopolja, malo uspore zbog kamere na ulazu u selo, a onda na pravcu stisnu gas. Nije ovo prva nesreća, tamo stotinjak metara dalje prije sedam, osam godina poginuo je momak, imao je 20 godina, a drugi, godinu mlađi, teško je ozlijeđen. Izletjeli su s ceste", kazao je jedan žitelj Dicma za Slobodnu Dalmaciju.

I prometni stručnjak Željko Marušić dobro je upoznat s tragičnim prometnim nesrećama u Dicmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je očigledno o dobroj cesti gdje vozači otpuste brzinu, a mnogi tuda voze i pod velikom količinom alkohola. U Dicmu se radi o tome da tu dionicu vozači smatraju zonom komfora u kojoj se ne kažnjava puno. Dakle, riječ je o problemu male izvjesnosti od kažnjavanja i zato vozači i voze brzo, a dosta njih je i pijano. Ne mora tu biti kontrolni punkt policije, dovoljno je na toj cesti postaviti vibracijske blage uspornike i pet kućica, a pravu kameru rotirati u jednoj od tih kućica", kazao je Marušić za splitski dnevnik.

Dodao je da se u Dicmu očito radi o poboljšanju stanja ceste, ali manjku kontrole, što je dovelo do pogoršanja sigurnosti na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Csta smrti u Dicmu odnijela živote sestara: 'Mještani kažu da je mladić tako brzo vozio da nije stigao zakočiti'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo