NIJE OPASNA, ALI JE - PRLJAVA / U susjedstvu je pala 'krvava kiša': Meteorologinja otkrila hoće li ova neobična pojava doći i do Hrvatske

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prljava kiša, odnosno pojava pustinjskog pijeska, zabilježena je u Srbiji, a meteorologinja Damjana Ćurkov Majaroš tvrdi da postoji mala mogućnost da ga bude i u Hrvatskoj

16.3.2022.
11:23
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Pijesak iz Sahare prekrio je jugoistočnu Europu, a "prljava kiša" zabilježena je i u Srbiji. Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

Meteorolog Đorđe Đurić je, piše Blic, pojasnio kako je pijesak do Balkana došao "zahvaljujući cikloni koja se nalazi nad jugozapadnim predjelima Europe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovu prednjem dijelu uvjetovala su da velike količine čestica pustinjskog pijeska iz Sahare stignu do jugozapadne i središnje Europe", rekao je Đurić dodavši da su velike količine pijeska stigle do Španjolske, Portugala, Francuske, pa čak i Švicarske.

Pojava pustinjskog pijeska nije opasna pojava, a primjetna je tek na vozilima koja nakon "prljave" kiše izgledaju kao da su okupana blatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala mogućnost za prljavu kišu u Hrvatskoj

U Hrvatskoj će danas u većini predjela biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slabe oborine, a potkraj dana će južinu zamijeniti vjetar sa sjevera. Meteorolozi u svojim prognozama, kao ni Državni hidrometeorološki zavod nisu spomenuli mogućnost pojave pustinjskog pijeska u Hrvatskoj.

Stoga smo upitali meteorologinju RTL-a Damjanu Ćurkov Majaroš hoće li biti saharskog pijeska. Ona je u kratkom razgovoru poručila da su danas moguće lokalne oborine, uglavnom na istoku zemlje te da bi se saharski pijesak mogao pojaviti ovisno o oborinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo