'NAJVEĆA RIBA' MEĐU UHIĆENIMA / Vlasnik je skupog hotela, a hvalio se da je nakon Dioklecijana najviše sagradio u Splitu

Image
Foto: Vanja Zubčić / Milan Šabić / PIXSELL

'Može se reći da smo nakon Dioklecijana, mi u Dal-koningu sagradili najviše stambenih i poslovnih kvadrata u Splitu', običavao je govoriti građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac

20.7.2021.
15:36
Vanja Zubčić / Milan Šabić / PIXSELL
VOYO logo

U jutrošnjoj akciji policije i PNUSKOK-a u Splitu među desetak uhićenih je i poznati splitski poduzetnik Zvonko Kotarac. Slobodna Dalmacija piše da je on 'najveća riba' među danas uhićenima te donosi njegov poslovni profil.

Kotarac je vlasnik hotela Amfora, najvećeg u Splitu, a vrijednog više od 26 milijuna eura. Hotel su projektirali Emil Šverko i Neno Kezić koji su također obuhvaćeni današnjom uskočkom akcijom u Splitu. Kotarac je hotel Amforu izgradio gotovo 20 godina nakon kupnje zemljišta, a govorio je kako je to bila cijena njegova tretmana u gradskoj upravi. Aludirajući na lošu ulagačku klimu u Splitu. Uz gradnju reprezentativnog hotela, za tri objekta s ukupno 70 stanova čekao je uporabnu dozvolu, a za još dva objekta je bio u procesu ishođenja građevinske dozvole, dok je četiri investicije imao u pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PNUSKOK HAPSI PO SPLITU, UŠLI I U GRADSKU UPRAVU /

Uhićeno desetak osoba - poduzetnici, arhitekti, gradski službenici... Jedan je 'pao' jer je kao mito dao parfem

Image
PNUSKOK HAPSI PO SPLITU, UŠLI I U GRADSKU UPRAVU /

Uhićeno desetak osoba - poduzetnici, arhitekti, gradski službenici... Jedan je 'pao' jer je kao mito dao parfem

Najveći građevinar u Splitu i Dalmaciji

Slobodna Dalmacija piše da je Kotarac dugo bio neupitni lider građevinskog poduzetništva u Splitu i Dalmaciji. Godine 1993. s Marinom Walner osnovao je tvrtku Dal-koning. Prije toga je godinama radio u Dalmastroju i kao asistent predavao mehaniku na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Njegov Dal-koning godinama je bio među tri najuspješnije tvrtke u Dalmaciji, a 'Žnjanski blizanci’ izabrani su među tri najbolje stambene građevine u Hrvatskoj 2006. godine. Godinu dana kasnije sagradio je kompleks Brodaricu, koja je te godine proglašena najboljom stambenom građevnom u Hrvatskoj. Gradio je i cijela nova splitska naselja - Pazigrad, Radoševac i Trstenik.

"Može se reći da smo nakon Dioklecijana, mi u Dal-koningu sagradili najviše stambenih i poslovnih kvadrata u Splitu", znao se hvaliti Kotarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupio četiri robne kuće, gradi stanove i hotele

U novoizgrađenom stambenom naselju Pazdigrad ukupno je sagrađeno 500 stanova. Gradio je i cijele stambene komplekse u Zagrebu te imao velike projekte na Hvaru. Višak kapitala iz graditeljstva prenio je u novu tvrtku Safir. Postao je vlasnikom četiriju robnih kuća u Splitu koje su preuređene i opremljene te su postale izvor dodatne goleme zarade od najmova. U tvrtku 'Plavi safir' izdvojio je hotelijerski dio posla, a uz hotel Amforu vlasnik je i Atriuma, prvog splitskog hotela s pet zvjezdica.

Slobodna Dalmacija piše da je nakon "diskretnog i civiliziranog razvoda" njegova bivša supruga Snježana Kotarac navodno dobila imovinu čija vrijednost doseže 200 milijuna kuna. Kotarac je, inače, iz Aržana kod Imotskog. Veliki je zaljubljenik u more i jahte, a njegova jedrilica Shipman 50 Carbon Yacht, vrijedna preko 700.000 eura, po mišljenju stručnjaka je najelegantnija i najljepša na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo