U SPLITU OTVOREN KONZULAT FINSKE: /

'Split postaje središte turizma, sporta i kulture ali i ekonomsko središte na jugu Hrvatske'

Image

Veleposlanik Finske u Hrvatskoj Risto Piipponen je istaknuo kako su Finska i Hrvatska uspostavile diplomatske odnose prije 26 godina, te da u Dalmaciji postoji "mala finska zajednica".

11.4.2018.
20:42
VOYO logo

Finski predsjednik Sauli Niinisto, koji se nalazi u posjetu Hrvatskoj, u srijedu je otvorio počasni konzulat svoje zemlje u Splitu, što je 21. inozemno diplomatsko predstavništvo u tom gradu.

Prošle je godine Hrvatsku posjetilo oko 110.000 Finaca

Niinisto je obraćajući se nazočnima na svečanosti istaknuo kako su veze Hrvatske i Finske dugotrajne te je obostrana želja nastaviti dobre političke odnose i proširiti gospodarsku suradnju."Splitska je regija jedna od omiljenih turističkih destinacija Finaca na Mediteranu a prošle je godine Hrvatsku posjetilo oko 110.000 finskih građana," istaknuo je Niinisto. On je rekao kako je uvjeren da će finski konzulat u Splitu pridonijeti širenju i produbljivanju razmjene između Finske i Hrvatske na službenoj razini, kao i između građana i poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za počasnog finskog konzula u Splitu Marina Budimira, finski je predsjednik rekao kako je jedan od četiri počasna konzula koliko ih njegova zemlja ima u Hrvatskoj, te da finska služba vanjskih poslova ima oko 400 počasnih konzulata u više od 130 zemalja. "Kako se cijeli svijet mijenja, dužnosti i zadaci počasnih konzula moraju se također razvijati," kazao je Niinisto. Dodao je kako se za finske konzule diljem svijeta naglasak stavlja prvenstveno na pružanje usluga građanima i podršku finskim tvrtkama u njihovim nastojanjima da budu međunarodne i pronađu poslovne mogućnosti u inozemstvu.

'U Dalmaciji postoji mala finska zajednica'

Veleposlanik Finske u Hrvatskoj Risto Piipponen je istaknuo kako su Finska i Hrvatska uspostavile diplomatske odnose prije 26 godina, te da u Dalmaciji postoji "mala finska zajednica". Na tom su području Hrvatske angažirane i neke finske tvrtke, dodao je."Uspješan primjer je Marinetek, tvrtka za proizvodnju pontona i marina za jahte. Nedavno je Port Hercule iz Monaca naručio superjahtni ponton od Finaca, a taj ponton se proizvodi u tvornici Marinetek u Šibeniku", rekao je finski veleposlanik. Počasnom konzulu Budimiru veleposlanik Piipponen je poželio da bude "kao Biokovo čiji su vrhovi u oblacima a temelji u moru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je danas otvoreni konzulat Finske 21. strano diplomatsko predstavništvo u Splitu. "To potvrđuje činjenicu kako Split postaje središte ne samo turizma, sporta i kulture nego i ekonomsko središte na jugu Hrvatske," rekao je Krstulović Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo