Zabrinjavajući podaci /

Došao po antibiotike, dijagonsticirali mu leukemiju: u Splitu 'iz nepoznatih razloga' dvostruko više oboljelih

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

U splitskom KBC-u od prošlog je listopada znatno više nego inače slučajeva postavljanja dijagnoze akutne mijeloične leukemije. Novooboljelih je u spomenutom razdoblju bilo 14, dok je uobičajena brojka sedam do osam.

12.6.2017.
18:03
Thinkstock/Ilustracija
VOYO logo

Tridesetpetogodišnji N.N. iz Splita nije očekivao da će nalazi krvi, početkom svibnja izvađene prema preporuci njegove liječnice "opće prakse", pokazati išta više od kakve upale za koju će možda dobiti antibiotike, a možda mu neće ni trebati, donosi Slobodna Dalmacija

Splićanin nije očekivao da će samo nekoliko dana nakon vađenja krvi ležati u izolaciji u bolnici te po hitnom protokolu hematologa primati kemoterapiju zbog dijagnoze akutne mijeloične leukemije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U splitskom KBC-u je u posljednje vrijeme bilo znatno više slučajeva postavljanja dijagnoze akutne mijeloične leukemije nego inače, točnije, od prošlog listopada. Informaciju o povećanju broja oboljelih u navedenom razdobolju potvrdio je i Zavod za hematologiju, gdje je dr. Dominik Lozić, specijalist interne medicine i subspecijalist hematologije iznio brojke: novooboljelih je u spomenutom razdoblju bilo 14, dok bi uobičajena brojka obolijevanja od ove bolesti u istom razdoblju bila sedam do osam slučajeva. Među oboljelima je nešto više muškaraca nego žena, najviše ih je starije životne dobi, odnosno iznad 65 godina, no ima i mlađih, dok ih je četvero ispod dobi od 40 godina.

Akutna mijeloična leukemija zloćudna je bolest krvi koja čini veći dio svih akutnih leukemija kod odraslih, a dr. Lozić pojašnjava kako su uzroci ove bolesti nepoznati, no da se njezin nastanak povezuje s nekim utjecajima iz okoliša, primjerice izloženošću kemikalijama, radioaktivnom zračenju, kancerogenim sastojcima u hrani. 

Nije poznato što je moglo izazvati dvostruko veći broj oboljelih od AML-a u razdoblju od nekoliko mjeseci, a u potrazi za bilo kakvim objašnjenjem trebalo bi provesti temeljito istraživanje o oboljelima i njihovim životnim navikama, za koje nema vremena. 

Dr. Lozić kaže kako su se zbog ovakvog podatka konzultirali i sa zagrebačkim hematolozima koji nisu zamijetili povećanje oboljenja od ALM-a u istom razdoblju. Broj oboljelih u posljednjih mjesec-dva pada pa je moguće da se radi o slučajnom nizu iza kojeg ne stoji nikakvo posebno objašnjenje povećanog broja oboljelih, rekao je dr. Lozić za Slobodnu Dalmaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo