U Splitu će se čistiti oružje puno kancerogenih čestica

Splićani će uskoro u svojoj Sjevernoj luci ugostiti američke vojne snage, kojima je MORH dao 'zeleno svjetlo' za čišćenje oružja dovezenog na brodovima iz Perzijskog zaljeva.

11.8.2010.
15:02
VOYO logo

Hrvatsko Ministarstvo obrane prošlog je tjedna odobrilo uplovljavanje američkih amfibijskih brodova u splitsku Sjevernu luku za provođenje logističke operacije Washdown. Riječ je o brodovima koji plove na povratku iz Perzijskog zaljeva i s kojih bi u sklopu te akcije trebali biti iskrcani korištena oprema i sredstva, očišćeni te ponovno ukrcani na brod.

arti-201008040102006Iako kaže da se o tome u Splitu raspravljalo na sastanku 27. srpnja, pomoćnik direktora Luke Darko Smolić s MORH-ovom odlukom nije upoznat. Štoviše, tvrdi kako ništa konkretno nije dogovoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši sugovornici iz SAD-a došli su samo vidjeti kakvi su kapaciteti Luke, još uvijek nismo dobili nikakav odgovor od njih", kaže Smolić, koji je bio upitan je li točno da bi zarada po opranom brodu s dekontaminiranim vozilima bila 70 tisuća dolara. On, međutim, kaže da još uopće nisu došli do razgovora o novcu, ali su ipak utvrdili da bi se brodovi prali "tri puta u 18 mjeseci".

Operacija pranja tereta nije ništa drugo nego dekontaminacija čitavog niza arsenala, od tenkova, oklopnih vozila do artiljerije i helikoptera, koji se vodom ili kemikalijama peru i dezinficiraju od različitih vrsta nečistoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prostor Sjeverne luke rizični mogu biti pijesak i konzervansi. Naime, poznato je da američko topništvo, kao i borbeno zrakoplovstvo, koristi pancirne granate s osiromašenim uranom, čije se glave nakon sudara s metom rasprše u fine radioaktivne čestice uranova oksida. Preciznije, osiromašeni uran eksplodira u mikroskopske fragmente koji plove kroz zrak kao kancerogena prašina. Oplate vozila i helikopteri koji prođu kroz kontaminirana područja prime na sebe ovu kancerogenu česticu koja se zadržava u zraku i u tlu. Te se čestice, ovisno o meteorološkim uvjetima, mogu širiti do 40 kilometara od zone djelovanja američkih snaga. Slično je i s konzervansima, od kojih pojedine vrste također imaju kancerogena svojstva, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo