Riješite zagađenje! / U Slavonskom Brodu zrak najzagađeniji u Europi: 'Naša djecu nikad nisu udahnula čisti zrak'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Slavonski Brod je, zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi

28.8.2017.
8:32
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Zrak koji više od osam godina udišu stanovnici Slavonskog Broda i dalje je loše kvalitete. Moglo bi se reći da je stanje iz dana u dan sve gore, a otkad je s radom nastavila rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu, ništa se nije promijenilo, piše 24 sata.

Iako su vladajući svjesni problema i hitnosti njegova rješavanja, u Slavonskom Brodu se ništa konkretno ne događa. Građani su peticijama, prosvjedima, izlascima na granični prijelaz sa susjednom BiH pokušavali upozoriti na problem, ali ni to nije dalo rezultata. Tražili su od Vlade da ih zaštiti, da poduzme sve kako bi osigurali koliko-toliko čist zrak slavonskobrodskoj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljivana plinifikacija rafinerije nafte, u kojoj je Hrvatska ponudila da do granice dovede plin, ostala je samo pusta želja, jer po svemu sudeći, niti od toga nema ništa. Broj oboljelih od kancerogenih bolesti iz godine u godinu raste, a mogao bi se još više povećati jer posljedice kontinuiranog udisanja nečistog zraka stižu naknadno, nakon mnogo godina. Slavonski Brod je, zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu, koja radi mimo svih ekoloških standarda, grad čiji je zrak jedan od najzagađenijih u Europi. Granične vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica u zraku često su iznad svih propisa.

Psihologinja Maja Bonačić simbolično se prevezla biciklom oko 500 kilometara, od Korčule do Slavonskog Broda, noseći slavonskobrodskoj djeci staklenku čistoga korčulanskog zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Rafinerija

Ivica Galovic/PIXSELL

"Nije mi bilo teško, zabavno je biti dio jedne pozitivne priče. Staklenku čistog zraka djeci S. Broda poslala su djeca iz dva korčulanska dječja vrtića, njih tristotinjak. Radili su radove i na neki način sami kreirali društvo i promjene", rekla je Maja po dolasku u Slavonski Brod, gdje su je dočekale slavonskobrodske mame, njih više od 2500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okupljat ćemo se stalno i biti glasne i jasne jer ćemo samo na taj način nešto i postići", rekla je Ivana Smolčić Jerković, jedna od majki iz Slavonskog Broda koje su sudjelovale u nedavnom performansu primitka staklenke čistog korčulanskog zraka, kojim se željelo skrenuti pozornost na činjenicu da u jednoj zemlji Europske unije djeca nemaju jednaka prava samo zbog mjesta u kojem su se rodila.

Stanovnicima Slavonskog Broda nepojmljivo je da nitko za sada ne može natjerati ruskog vlasnika rafinerije da nešto poduzme kako bi se emisija štetnih plinova svela u dopuštene količine, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo