BRAVO ZA SAMOBOR /

Cirkusu lupili kaznu i zabranili nastupe životinja: Prijeti im i još jedna sankcija

Image
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Cirkusu je naloženo uklanjanje plakata koje je postavio na stupove javne rasvjete unatoč tome što im je Samobor odbio izdati odobrenje. Najavio je i novu kaznu zato što nisu potpuno skinuli plakate

16.8.2024.
9:20
Marko Prpić/Pixsell
VOYO logo

Samobor je odbio nedavno traženje inozemnog cirkusa Candy za nastupe sa životinjama na području Samobora. Njihovi komunalci izašli su na teren te proveli nadzor na privatnoj površini gdje je bio smješten cirkus. Tom prilikom zabranili su korištenje životinja u predstavama temeljem Odluke Grada Samobora iz 2009. godine, kojom je zabranjeno izvođenje cirkuskih priredbi sa životinjskim točkama, javljaju Prijatelji životinja koji su zahvalili nadležnima u Gradu.  Na dan predstave, cirkus je zato morao ukloniti životinje iz prostora cirkusa i s područja Samobora.

Uz to što u Samoboru nisu korištene životinje u cirkuskim predstavama, komunalni redar kontaktirao je i policiju koja je izdala odobrenje za javno okupljanje i veterinarsku inspekciju od koje je doznao da cirkus nije dobio odobrenje za nastupe životinja. Cirkusu je ispisao kaznu u visini 1.300 eura i naložio uklanjanje plakata koje je cirkus postavio na stupove javne rasvjete unatoč tome što im je Samobor odbio izdati odobrenje. Najavio je i novu kaznu zato što nisu potpuno skinuli plakate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CIRKUS STIGAO U GRAD /

Prave pravcate deve su u Samoboru u điru, malo se izležavaju u hladu, malo pasu u miru

Image
CIRKUS STIGAO U GRAD /

Prave pravcate deve su u Samoboru u điru, malo se izležavaju u hladu, malo pasu u miru

"U moru loših vijesti i nepostupanja nadležnih službi, zaista nas je obradovalo što napokon netko radi svoj posao i štiti životinje umjesto onih koji zarađuju na njihovoj patnji! Pohvale idu samoborskom komunalnom redarstvu i veterinarskoj inspekciji na dosljednoj provedbi gradske Odluke iz 2009. godine, provedbi komunalnih propisa, kao i na provedbi Zakona o zaštiti životinja. Samobor je drugim gradovima i općinama dao pozitivan primjer provedbe zakona i primjene etičkih principa u zaštiti životinja", istaknula je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u Prijateljima životinja.

Upravo na inicijativu Prijatelja životinja, Grad Samobor postao je u prosincu 2009. godine 32. hrvatski grad koji je zabranio cirkuske predstave u kojima sudjeluju životinje. Tadašnje samoborske gradske vlasti obrazložile su takvu odluku željom da Samobor ispoštuje civilizacijske standarde koji se njeguju u Europskoj uniji, ali i u dobrom dijelu Hrvatske. Inače, gradovi i općine mogu samostalno donijeti zabranu nastupa cirkusa sa životinjama na svojem području, neovisno o nacionalnom zakonodavstvu, navode Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je još 2006. godine zabranila nastupe divljih životinja u cirkusima. Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine zabranjuje se držanje životinja u cirkusima i njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, uz besmislenu iznimku domaćih životinja koje se mogu držati i koristiti „u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”.

POGLEDAJTE VIDEO: Lav Kimba pobjegao iz cirkusa: Građanima priredio predstavu uživo, šećući ulicama. Uhvaćen nakon 6 sati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo