IMAMO JEDAN NOVI SLUČAJ ZARAZE I JEDNOG PREMINULOG: / Stožer objavio prema kojim državama Hrvatska otvara granice

Image
Foto: Tomislav Krišto/POOL/CROPIX

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj zaraze od ponedjeljka, čime je ukupan broj oboljelih porastao na 2245, a zabilježen je i smrtni slučaj u KBC Split, čime je broj preminulih porastao na 102

28.5.2020.
7:46
Tomislav Krišto/POOL/CROPIX
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je potvrđeno 2245 slučaja zaraze koronavirusom, izliječeno je 2051 oboljelih od Covida-19, a preminulih je 102
  • U svijetu je 5.792.314 zaraženih, oporavilo se njih 2.498.884 a preminulo ih je 357.471
  • Europska komisija izradila je plan gospodarskog oporavka prema kojem je za Hrvatsku planirano oko 10 milijardi eura
  • Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je odluku o otvaranju granica za državljane 10 zemalja Europske unije

Pratite tijek događaja:

Nakon 124 godine prvi put otkazan Bostonski maraton

21:50 U četvrtak, kad je otkazan Bostonski maraton, prekinuta je tradicija duga 124 godine tijekom kojih je ovo sportsko natjecanje neprekidno održavano.

Ulicama Bostona trebalo se trčati 20. travnja, ali su zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa organizatori odlučili odgoditi utrku za rujan. Međutim, aktualno stanje s pandemijom u Sjedinjenim Američkim Državama ne dopušta planiranje ovakvog masovnog događaja u bližoj budućnosti pa su organizatori bili prisiljeni otkazati ovogodišnji maraton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bit će održana "virtualna utrka" u kojoj će natjecatelji zaraditi medalju, ako će podastrijeti dokaz da su 14. rujna istrčali maratonsku dionicu od 42 kilometra i 195 metara.

Broj novozaraženih u Moskvi najniži u više od mjesec dana

17:55 Kremlj je u četvrtak pohvalio moskovske vlasti nakon što je grad objavio najniži dnevni porast broja zaraženih koronavirusom od 23. travnja, no neki kritičari dovode u pitanje prijavljene podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici kažu da se epidemija u Rusiji stabilizirala, a predsjednik Vladimir Putin objavio je da će se vojni mimohod u povodu Dana pobjede 9. svibnja održati 24. lipnja.

Moskva će početi ublažavati mjere karantene u ponedjeljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH od 1. lipnja u potpunosti otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

16:45 Bosna i Hercegovina od 1. lipnja otvara svoje granice za ulazak državljana svih susjednih zemalja uključujući Hrvatsku, potvrdio je u četvrtak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

"Donijeli smo odluku da od 1. lipnja otvorimo granice sa susjednim državama bez bilo kakvih ograničenja vezanih za testiranja (na koronavirus)", kazao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su sva ograničenja za putnički promet sa susjedima ukinuta unatoč činjenici da su neke susjedne države, odnosno Hrvatska i Crna Gora, još uvijek zadržale ograničenja za ulazak državljana BiH.

"Na žalost (te) susjedne države nisu bile blagonaklone prema BiH na isti način", kazao je Tegeltija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić pohvalio borbu protiv koronavirusa, Božinović to podijelio na Facebooku

15:57 - U HRT-ovoj emisiji “1 na 1” predsjednik SDP-a Davor Bernardić biranim je riječima govorio o uspješnosti borbe Hrvatske s koronavirusom u usporedbi s drugim zemljama. To je nagnalo ministra unutarnjih poslova i načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića da isječak iz emisije podijeli na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Državna odvjetnica dat će mišljenje o objavi izvješća o Domu za starije u Splitu

15:47 - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u četvrtak da je zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o tome mogu li objaviti izvješće o stanju u Domu za starije u Splitu dok traju izvidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama ne možemo objaviti izvješće, i ne možemo ga dati na uvid dok traju izvidi Državnog odvjetništva", rekla je novinarima Bedeković nakon sjednice Vlade. Na tvrdnje novinara kako DORH nema problema s objavom dok traju izvidi, ministrica kaže da s obzirom na to da su se pojavila "različita oprečna mišljenja", da je zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice. "Kada dobijem odgovor onda ću vas o tome izvijestiti", dodala je.

Na pitanje kada će se podići iznosi naknada za njegovatelje i roditelje njegovatelje djece s invaliditetom, Bedeković je naglasila da je podizanje bilo u planu u sklopu novog Zakona o socijalnoj skrbi, koji nije donesen zbog pojave koronavirusa. "Bilo je u planu donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, zakon je trebao biti donesen u trećem mjesecu. Fiskalni učinak Zakona o socijalnoj skrbi bio je oko pola milijarde kuna. Tim zakonom je bilo predviđeno podizanje naknada za njegovatelje i roditelje njegovatelje", poručila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je glavni prioritet u velikoj zdravstvenoj krizi bio da se zadrže sve naknade u socijalnoj skrbi, a ni jedna nije bila obustavljena. "Vodilo se računa o svim korisničkim skupinama. Vodeći računa da se njihova naknada nije podizala od 2008. godine, išla sam s inicijativom prema Vladi i premijeru da se, koliko je god moguće, naknada podigne. S tom inicijativom sam krenula prije 15-20 dana. U međuvremenu sam s kolegom Zdravkom Marićem pronašla rješenje, novac za do kraja ove godine je oko 60-ak milijuna kuna. Novac će se pronaći unutarnjom preraspodjelom u državnom proračunu", kazala je Bedeković.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je naglasila da se prilikom izrade rebalansa državnog proračuna njeno Ministarstvo nije odreklo niti jednog iznosa, upravo kako bi se što više sredstava zadržalo za potrebe krajnjih korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Otkriveno tko je osoba oboljela od koronavirusa: Radi se o povratnici s gradilišta u Švedskoj

15:17 - Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je u četvrtak jednu novooboljelu osobu koronavirusom, a riječ je o radnici koja se nedavno vratila s rada u Švedskoj. Iz Švedske su u četvratak stigla još tri radnika kojima su uzorci za testiranje uzeti na ulasku u Hrvatsku, te im je odmah određena mjera samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri povratnika iz Švedske kao i prethodna skupina od 15 radnika Đure Đakovića pristiglih iz te zemlje prije tjedan dana, su u samoizolaciji u karanteni je koju vodi Brodsko-posavska županija. Stožer civilne zaštite karantenu još drži aktivnom, zbog većeg broja novooboljelih koji su vezani upravo za radnike povratnike iz Švedske i članove njihovih obitelji. U ovoj županiji do sada su od koronavirusa oboljele ukupno 42 osobe, jedna je osoba umrla. Trenutno su još bolesne 23 osobe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trut pohvalio Istru u borbi protiv koronavirusa

15:06 - Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je u četvrtak da su Istarska županija i njen Stožer civilne zaštite u borbi protiv Covida-19 odradili izuzetno dobar posao, bili su korak ispred, jer su zbog blizine Italije na vrijeme poduzeli mjere sprječavanja širenja epidemije. Trut je to naglasio nakon sastanka sa članovima Stožera civilne zaštite Istarske županije u Puli na kojem je pohvalio njihov rad, rekavši da su bili ispred ostalih županija. Naglasio je kako je sinergija i razmjena mišljenja sa svim stožerima u zemlji bio temelj na kojem je funkcionirao Nacionalni stožer civilne zaštite.

Istarski županijski Stožer civilne zaštite ima razrađene sve scenarije ukoliko se hipotetski usred sezone dogodi neko žarište zaraze, rekao je načelnik Dino Kozlevac. Podsjetio je kako u Istri već više od četrdeset dana nema novooboljelih od koronavirusa te kako od danas nema više ni osoba u samoizolaciji. Na pitanje novinara boji li se, ukoliko se pojavi slučaj zaraze u nekom turističkom naselju ili hotelu, zataškavanja od strane hotelijera ili lokalnih vlasti jer bi to izazvalo nepovoljnu sliku u stranim medijima, Kozlevac je istaknuo kako sustav trenutno poentira jedino ako se znaju informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poentirali smo u borbi protiv virusa, ne zataškavajući. Nema nikakve šanse da dođe do zataškavanja informacije, mi razrađujemo sve scenarije u slučaju pojave virusa u hotelu ili autokampu. Sustav smo pripremili da promptno reagira s maksimalnim snagama kako bi se sanirao mogući problem na adekvatan način kako bi omogućili da se na drugom području turizam i život normalno odvijaju", istaknuo je Kozlevac.

Najavio je za 10. lipnja sastanak županijskog Stožera civilne zaštite s predstavnicima svih hotelskih kompanija u Istarskoj županiji. "Mi smo spremni na suživot s virusom, nema više velikih zatvaranja, neće biti velikog umrtvljivanja života i rada nego će se se na uskom području od objekta ili naselja reagirati s adekvatnim mjerama. Dakle imamo spreman scenarij. Dođe li do pojave COVIDA-19 usred sezone kod turista, izolirat ćemo zaražene, cijeli turistički objekt ili pak dio, krilo ili kat hotela", poručio je Dino Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Photo: Daniel Kasap/POOL/HINA

Austrijski ministar zdravstva: 'Virus nije otišao na odmor'

14:37 - Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober je pozvao građane da i dalje drže fizički razmak od metra i pridržavaju se epidemioloških mjera, ustvrdivši kako bi broj oboljelih mogao ponovno početi rasti, javlja Večernji.

"Otvaranje ne znači da je sve prošlo. Virus nije otišao na odmor, on je još uvijek među nama“, rekao je Anschober. Upozorio je kako je "i dalje potreban oprez", dodavši: „Ako spremnost ljudi da smanje svoje socijalne kontakte padne, onda bi situacija brzo mogla izaći iz kolotečine“. Naglasio je i kako bi "pogrešno bilo izvoditi zaključak da su mjere ograničenja bile pretjerane, samo zato jer su bile izuzetno učinkovite".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojke su dobre. Problem kod pandemije je evaluacija provedenih mjera. Sada kada sve vidimo, možemo reći da je Austrija dobro prošla kroz pandemiju“, poručio je Anschober.

Austrijski stručnjak za simulacije događaja Nikolaus Popper prikazao je, pak, nekoliko modela, kako je krivulja zaraze mogla strmoglavo rasti da je austrijska vlada samo tjedan dana kasnije uvela mjere ograničenja. "Tjedan dana kasnije bilo bi 40.000 zaraženih“, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Otvaranje škola u Danskoj nije uzrokovalo porast broja zaraženih

14:23 - Djelomično ponovno otvaranje danskih škola nije uzrokovalo porast broja zaraženih koronavirusom među učenicima, rekao je stručnjak za epidemiologiju i prevenciju zaraznih bolesti s danskoga instituta za serume u četvrtak, navodeći nove podatke. Danska je jedna od prvih država koje su ponovno otvorile svoja društva 15. travnja nakon mjesec dana karantene dopuštajući učenicima do petog razreda povratak u škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete vidjeti negativne učinke ponovnog otvaranja škola", rekao je Peter Andersen referirajući se na podatke ažurirane u srijedu.

Najnoviji podaci ne pokazuju značajan porast zaraženih među djecom u dobi između jedne i 19 godina u tjednima nakon djelomičnog ponovnog otvaranja škola. "Na temelju preliminarnih iskustava koje smo imali, plan ponovnog otvaranja je razborit", dodao je Andersen.


Nacionalni stožer objavio nove informacije - 1 novooboljela i 1 preminula osoba

14:08 - Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju je jedan, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2245. Novooboljela osoba je iz Brodsko-posavske županije, priopćeno je iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Do sada su testirane 65.094 osobe, od toga 828 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 33 osobe, od toga je na respiratoru pet pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2051, što je četiri novoozdravljena u 24 sata, a ukupan broj preminulih je 102.

"U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u bolnici na respiratoru preminula jedna osoba, muškog spola, rođena 1950. godine koja je imala prateće dijagnoze diabetes mellitus, arterijsku hipertenziju, dijabetičku nefropatiju i miokardiopatiju", navode u Stožeru.

Odluka o otvaranju granica za građane iz 10 zemalja

Također, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Ovom Odlukom određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučamo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr .

Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na više od 10 različitih jezika).

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu. Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.


Južna Koreja postrožila restriktivne mjere oko Seoula

13:55 - Nakon novog značajnijeg porasta zaraze novim koronavirusom, Južna Koreja postrožuje restrikcijske mjere u Seulu i okolnom području, priopćio je u četvrtak ministar zdravstva nakon kriznog sastanka vlade. Južna Koreja je dan ranije izvijestila o 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najvećem broju novih slučajeva unazad sedam tjedana, s novim žarištem infekcije u distribucijskom centru tvrtke za prodaju elektroničke opreme u Bucheonu, u predgrađu Seula.

Prema novim mjerama, javne ustanove, uključujući muzeje, kazališta i višenamjenske dvorane u Seulu i njegovom širem području ponovo će se zatvoriti do 14. lipnja, rekao je ministar Park Neung Hoo. "Sljedeća dva tjedna su kritična", istaknuo je i pozvao ljude da izbjegavaju okupljanja koliko god je to moguće. U Seulu su ovaj mjesec zaredale zaraze virusom SARS-CoV-2 među posjetiteljima noćnih klubova te sve više raste strah od mogućeg drugog vala epidemije.

Oko polovice od 51,6 milijuna stanovnike Južne Koreje živi u širem području Seula. Za sada se ne razmatra ponovno zatvaranje škola koje su se postupno počele otvarati prošli tjedan. Južna Koreja trenutno ima 11.344 zaraženih.


U metropoli nema novih slučajeva

13:30 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obznanio je kako u gradu nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom.


U Sloveniji dva nova slučaja zaraze, uskoro donose 'koronazakon'

13:25 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene dva nova slučaja zaraze koronavirusom pa se tako ukupan broj zabilježenih infekcija od početka epidemije povećao na 1473, objavila je u četvrtak slovenska vlada. Već više od mjesec dana u stalnom je padu broj hospitaliziranih bolesnika s Covidom-19, pa ih je trenutno u bolnicama samo sedam, od čega dvojica na intenzivnim odjelima. U zadnja 24 sata nije bilo ni novih smrtnih slučajeva, pa broj preminulih ostaje 108, potvrdio je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade Jelko Kacin, a do sada je u Sloveniji ukupno napravljeno 77.210 testova na novi koronavirus.

Pozitivna epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje dosadašnjih mjera, pa je na konferenciji za novinare potvrđeno da će ove subote pismenim ispitom iz engleskog jezika u učionicama srednjih škola započeti maturalni ispiti za završne razrede. Prestanak učenja na daljinu za učenike osnovnih škola od prvog do osmog razreda i njihov povratak u učionice, o čemu se zadnjih dana govorilo, još nije siguran ali s odluka vlade o tom pitanju očekuje uskoro. Oni srednjoškolci koji će krajem ovog tjedna polagati maturu morat će prilikom polaganja ispita nositi maske, a neće u pauzama smjeti napuštati učionice, pojašnjeno je na konferenciji za novinare ministarstva obrazovanja.

Što se tiče otvaranja turizma, osobito onog za domaće turiste, pojašnjene su i neke okolnosti oko tzv. turističkih vaučera, odnosno vrijednosnih bonova koji će dobiti svi državljani, pa i stranci s boravištem u Sloveniji. On će biti potvrđeni u sklopu novog "koronazakona", o kojemu parlament treba odlučiti ovog tjedna. Moći će se koristiti samo za noćenje ili noćenje s doručkom u slovenskim turističkim kapacitetima, morat će se iskoristiti odjednom u jednom hotelu, kampu i drugom objektu, a bit će i prenosivi unutar članova jedne obitelji. Odrasli će dobiti bon u vrijednosti 200 eura, a djeca, odnosno maloljetne osobe po 50 eura.

Kako je kazao glasnogovornik Kacin, cilj takvih bonova je da se pomogne turističkom sektoru u trenutku dok još neće biti dovoljno stranih gostiju, a moći će se iskoristiti sve do kraja godine. Odgovarajući na pitanja novinara, Kacin je kazao da vlada neće dopustiti diskriminaciju domaćih gostiju s takvim bonovima u odnosu na strane goste, čime je odgovorio na pitanje o informaciji da neki ugostitelji najavljuju da će cijene za domaće goste koji ih koriste biti više nego za strance koji plaćaju gotovinom ili kartično.

Mnogo je dilema u javnosti oko korištenja i svrsishodnosti takvih bonova jer neki u javnosti ocjenjuju da nije izabran pravi način za stimulaciju turizma i da neće postići onaj efekt u dodatnom povećanju potrošnje koji s očekivao s obzirom da pokrivanju samo troškove noćenja. Kako prenose neki slovenski mediji, u običnom apartmanu ili hotelu u unutrašnjosti, i to ne na ekskluzivnoj lokaciji, prosječna četvoročlana obitelj s dvoje djece, koja će dobiti takvih bonova u ukupnoj vrijednosti 500 eura, moći će skromno provesti samo jedan vikend.


Premijer obznanio otvaranje granica prema brojnim državama EU

13:20 - Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade poručio kako će Hrvatska otvoriti svoje granice za turiste iz Mađarske, Poljske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Litve, Latvije, Njemačke, Estonije… Isto je potvrdio i ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović.

Više doznajte OVDJE.

Image
PLENKOVIĆ HVALI RAD VLADE: /

'Na muci se poznaju junaci, eto ih, tu su!'; Veća naknada njegovateljima i osnovica javnih službenika

Image
PLENKOVIĆ HVALI RAD VLADE: /

'Na muci se poznaju junaci, eto ih, tu su!'; Veća naknada njegovateljima i osnovica javnih službenika

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

HZJZ odredio koliko ljudi smije boraviti na javnim okupljanjima

13:15 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo dopunio je svoju odluku o ukidanju zabrane javnih događanja i okupljanja s više od 40 ljudi. Tako će sada na javnim okupljanjima u zatvorenom prostoru moći biti najviše 300 ljudi, a na otvorenom 500. Te su brojke donesene sukladno poštivanju mjera razmaka od 1,5 metara i ukupnog prostora oko jedne osobe od četiri kvadratna metra. Iz HZJZ-a poručuju kako su ove odredbe podložne promjenama, ovisno o epidemiološkoj situaciji.


U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih, aktivna još četiri slučaja

13:04 - "Danas je 15. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji. Trenutno su aktivna četiri slučaja zaraze koronavirusom te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalaze dvije osobe, 27 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 1252 osoba", poručili su iz Požeško-slavonskog civilnog stožera.


U Lici 40 dana bez novih slučajeva

12:45 - "Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 40. dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedena su testiranja nad šest osoba, pristigla su tri negativna rezultata testiranja te se čekaju tri rezultata. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 459 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su tri osobe", poručili su iz Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije.


Posljednji nalaz ponovno oboljele žene iz Zadra je - negativan

12:37 - Pacijentica koja je jučer testirana na koronavirus i kojoj je nalaz bio pozitivan, nakon jutrošnjeg retestiranja dobila je negativan nalaz, javlja eZadar. Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, Alan Medić o svemu se oglasio priopćenjem:

"Pacijentica u dobi od 71 godine je bila razvila simptome COVIDA-19 te je prvi nalaz testa 4. travnja 2020. bio pozitivan. Kontrolno testiranje napravljeno je 24. i 26. travnja 2020. te su rezultati testiranja bili negativni. Pacijentica se 27. svibnja 2020. javila u Opću bolnicu Zadar radi subfebriliteta. S obzirom da se u Općoj bolnici svakom pacijentu s febrilnim stanjem po prijemu vrši testiranje na COVID-19, pacijentica je testirana i nalaz testiranja bio je pozitivan.

Danas, 28. svibnja 2020., testiranje je ponovljeno i rezultat testa je negativan. Još jedan pacijentičin uzorak upućen je u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Odjel za izravnu virološku dijagnostiku radi daljnjeg praćenja epidemioloških i dijagnostičkih mjera i radnji. Pacijentica je dobrog zdravstvenog stanja. Poduzete su sve protuepidemijske mjere prema pacijentičinim bliskim kontaktima koji su, radi predostrožnosti, stavljeni pod zdravstveni nadzor."


U Vukovarsko-srijemskoj županiji ostao svega jedan aktivni slučaj

12:13 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije 41, od čega je 40 izliječenih, doznaje se od tamošnjeg Stožera.


Nema novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

12:12 - Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a jedna je osoba izliječena. Do sada su od ukupno 130 slučajeva, izliječene 122 osobe, a četiri su preminule, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.


U Zadarskoj županiji oboljela žena koja je već bila zaražena koronavirusom

11:45 - Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, jedna je osoba ponovno pozitivna na koronavirus nakon ozdravljenja. Riječ je o starijoj ženi koja je preboljela covid-19, a nakon što je ponovno dobila simptome testirana je i nalaz je pozitivan. Kako se radi o specifičnom slučaju, upućen je upit i zahtjev za mišljenje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te se očekuje odgovor.

Inače, tijekom jučerašnjeg dana testirane su 23 osobe, a ukupno od početka epidemije 2804 uzorka. U samoizolaciji je i dalje jedna osoba, a kako je riječ o ponovnoj zarazi iste osobe, broj oboljelih i dalje je 87, ali broj ozdravljenih je s današnjim danom 84.


Bivši ministar prijavio splitski Dom za starije i ravnatelja

11:24 - Ranko Ostojić podnio je kaznenu prijavu zbog protupravnog oduzimanja slobode u jeku širenja zaraze koronavirusom protiv Doma za starije osobe u Splitu i njegova ravnatelja Ivana Škaričića.

Više doznajte OVDJE.


U BiH zaraza ne jenjava, novo žarište u Tešnju

11:20 - Testiranja provedena u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrdila su kako je u Tešnju, u središnjem dijelu zemlje, sada novo žarište zaraze koronavirusom jer je tamo od srijede potvrđeno novih 19 slučajeva infekcije. Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) u četvrtak je potvrdio kako su tamo testirali novih 225 uzoraka od kojih je 19 bilo pozitivnih, a svi su iz Tešnja, gdje je u srijedu naglo skočio broj novozaraženih kada je registrirano 14 novih slučajeva infekcije.

Općinske vlasti naknadno su potvrdile kako su identificirale izvor zaraze te utvrdili kako se infekcija proširila među radnicima tvornice "Koža-komerc" i članovima njihovih obitelji. Općinski načelnik Suad Huskić kazao je lokalnim medijima kako je žarište identificirano još 21. svibnja, a broj novozaraženih od tada je nastavio rasti.

"Riječ je o proizvodnom pogonu jedne tvrtke u kojemu je zaposleno osamdesetak osoba", kazao je Huskić dodajući kako je zbog toga sada oko stotinu osoba pod mjerama samozilacije, čime se nastoji zaustaviti dalje širenje zaraze.

U tom gradu koji je do nedavno bio gotovo u cijelosti pošteđen epidemije sada nešto više od 50 zaraženih osoba. U svim drugim dijelovima BiH epidemiološka situacija je stabilna. Ministarstvo zdravstva Republike Srpske izvijestilo je kako je u posljednja 24 sata u tom entitetu potvrđeno devet novih slučajeva zaraze te kako su umrla dva kronična bolesnika iz Banje Luke. U cijeloj BiH do proglašenja epidemije do četvrtka je registrirano nešto manje od dvije i pol tisuće zaraženih, a umrlo je 148 osoba, pretežito starije životne dobi.


Doktorica Sršen progovorila o virulentnosti virusa i nagađanjima o drugom valu

11:17 - Ugledna hrvatska kirurginja iz Sveučilišne bolnice u Padovi, doktorica Nela Sršen u emisiji Dobro jutro Hrvatska komentirala je trenutno stanje s koronavirusom i iznijela liječnička zapažanja.

"Svi smo očekivali da će nakon 'lockdowna' incidencija pozitivnih slučajeva zaraženih pacijenata biti dosta visoka. Naprotiv, iz dana u dan vidimo da se broj zaraženih smanjuje", rekla je Sršen i dodala kako hospitalizirani ljudi nisu toliko kritično i da to možda znači da je virus oslabio i izgubio virulentnost.

Dodala je kako bi koronavirus, kao i neki raniji virusi, mogao postati sastavni dio našeg života, odnosno običan respiratorni virus koji uzrokuje prehladu. "Ovaj virus, da bi preživio, morat će se na neki način prilagoditi, to znači da ne ubije gosta, čovjeka, već se prilagoditi, biti manje virulentan i pojavljivati se sezonski kao svi drugi koronavirusi", kazala je Sršen.

Komentirala je i da nagađanja o potencijalnom drugom valu zaraze negativno utječu na ljude u psihološkom, ali i ekonomskom smislu, pogotovo ako se zna što je svijet sve prošao. "Virulentnost se smanjuje, ako i dođe drugi val, pretpostavljam da bi on mogao biti vrlo ležeran, možda se neće ni osjetiti u mjeri da bude kao i drugi sezonski virusi koji u kasnu jesen ili zimu mogu davati respiratorne, lagane probleme i postane virus prehlade. Govorimo o nečemu što ne poznajemo, a uporno govorimo da će biti drugi val. Mislim da je i naša dužnost, liječnika i svih onih koji se bave i prenose bilo kakvu vrstu informacije, reći ljudima i ne inzistirati na činjenici da će biti drugi val. Možda, moguće, ali ne znači da će biti drugi val kao što je bio prvi. Prvo što smo ga manje-više upoznali, možda znamo kako se ponaša. Drugo, tko nam govori da će biti isto tako virulentan?", upitala se liječnica.

Dodala je i da Hrvatska ima privilegiran položaj u turizmu s obzirom na mali broj oboljelih i mogućnost distanciranja na plažama. Vjeruje kako će sljedeći mjeseci biti turistički produktivni.

Image

Photo: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U Šibensko-kninskoj županiji bez oboljelih ili samoizoliranih

11:03 - "S današnjim danom nemamo niti jednu osobu pod zdravstvenim nadzorom, niti pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID–19 pozitivnim osobama. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Od početka epidemije na našem području oboljela je 91 osoba, 85 osoba se oporavilo, pet osoba je nažalost preminulo. Jedan pacijent s područja grada Šibenika još uvijek se liječi u KBC Split. Od početka epidemije ukupno je uzeto 2363 uzoraka", priopćili su iz Stožera Šibensko-kninske županije.


Bjelovarsko-bilogorska županija 43 dana bez novozaraženih osoba

10:40 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jučer nisu zabilježene osobe zaražene koronavirusom. Tako na području županije u protekla 43 dana nije bilo novih slučajeva.


U Karlovačkoj županiji nema novih slučajeva, smanjuje se broj testiranja

10:37 - Karlovačka županija je i dalje bez novih slučajeva zaraze, a iz Stožera civilne zaštite jutros su poručili da su svi testovi, njih ukupno 21, negativni. Do sada je ukupno testirano 2.669 osoba a kako jenjava epidemija tako se smanjuje i broj testiranih. Danas će, kažu u Stožeru, kroz "drive in" ispred karlovačke Opće bolnice biti testirano tek četiri osobe, piše Kaportal.

Uz to, karlovačka bolnica jedna je od dvadesetak diljem Hrvatske koje su dobile 29 termovizijskih kamera zahvaljujući akciji rotary klubova, vrijednoj gotovo tri milijuna kuna.


Južna Koreja strahuje od novog vala zaraze, potvrđena lokalna transmisija

10:29 - Južna Koreja izvijestila je o 79 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj novozaraženih u toj zemlji još od 5. travnja. Zdravstvene dužnosnike dodatno brine što nije riječ o uvezenim slučajevima nego je većina novozaraženih povezana s lokalnom transmisijom u skladištu u predgrađu Seula.

Više doznajte OVDJE.


Igrači NFL-a nosit će specijalne kacige

10:04 - National Football League (NFL) razvija kacige za zaštitu igrača od koronavirusa, objavili su čelnici lige. NFL želi napraviti kacige koje će igračima pružiti jednaku zaštitu kao i kirurška maska jer sadašnja oprema ne pokriva nos i usta. Nova zaštita uključivala bi materijal N95 koji može filtrirati onečišćenja poput prašine, magle i isparavanja. Navodno je rad na maskama za lice unutar kaciga dovoljno daleko odmaknuo pa će vjerojatno postojati preporuka da ih se koristi kada krene predsezona u kolovozu.

"Predložio sam da razmotrimo nove načine kako nositi kacige s maskama za lice kako bi spriječili širenje virusa", rekao je direktor medicinske službe Udruge igrača NFL-a Thom Mayer u podcastu s Adamom Schefferom.

Dodao je kako ligaški inženjeri i tvrtka za sportsku opremu Oakley već testiraju modele. "Već imamo neke prototipe. Neki od njih, kad ih prvi put pogledate, pomislite "ne, ne" jer niste navikli to vidjeti. Jednostavno, niste ih navikli vidjeti. Međutim, moraju biti udobni za igrače i moraju biti sigurni."

NFL liga bi trebala započeti predsezonom u kolovozu, ali nije donesena odluka hoće li navijači biti dozvoljeni na stadionima.

Image

Ilustracija: Scott Winters/Icon Sportswire/Profimedia

U Istarskoj županiji nema oboljelih, niti ljudi u samoizolaciji

10:02 - U Istarskoj županiji nema ni jedne osobe koja je oboljela od koronavirusa - niti novooboljelih niti onih koji su pod mjerama samoizolacije, priopćeno je u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite. Unutar 24 sata ispitano je 30 uzoraka brisa i svi su negativni na COVID-19 te nema novooboljelih. Načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da je i dalje potreban oprez posebice u kontekstu otvaranja granica i dolaska gostiju.

"Sustav je bio napregnut tijekom protekla dva mjeseca, ali je dobro organiziran te je pokazao svu svoju spremnost u izvanrednim okolnostima. Kompletan zdravstveni sustav u Istri je odradio izvanredan posao", ustvrdio je Kozlevac i dodao kako se trenutno rade procjene i planovi za eventualnu naglu pojavu zaraze virusom COVID-19 tijekom turističke sezone kako bi sustav bio spreman.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović podsjetio je kako je u Istri do sada bilo sveukupno 90 oboljelih, kako je unatrag 15 dana uzeto je gotovo 1500 uzoraka brisa, odnosno u prosjeku više od stotinjak dnevno.


Indonezijski ministar koronavirus usporedio sa ženama

9:38 - Indonezijski ministar sigurnosti našao se na udaru javnosti nakon što je koronavirus usporedio sa ženama, u pokušaju da ublaži zabrinutost građana zbog relaksiranja strogih epidemioloških mjera. Ta je izjava izazvala žestoke reakcije ženskih aktivistica i drugih Indonežana.

Više doznajte OVDJE.


Domaći stručnjaci tvrde da nema dokaza da se koronavirus širi aerosolom

9:35 - COVID-19 je kapljični virus jer je dokazano da se širi kapljičnim putem ali zasad nema dokaza da je ujedno i respiratorni virus, odnosno da se širi aerosolom, piše u četvrtak Večernji list. Svaki se dan u brojnim laboratorijima diljem svijeta proučavaju karakteristike novog koronavirusa koji je izazvao svjetsku pandemiju bolesti COVID-19. Znanstvenici stalno upozoravaju na to da se virusi, te male čestice koje jedva možemo nazvati živim organizmima, proučavaju godinama i desetljećima te da je ovaj novi koronavirus s kojim se čovječanstvo prvi put susrelo prije manje od pola godine još uvelike nepoznat.

"Zna se da je to kapljični virus jer je dokazano da se širi kapljičnim putem. Zasad nema dokaza da je ujedno respiratorni virus, odnosno nema dokaza da se širi aerosolom", kaže dr. Željka Mačak Šafranko iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Naime, kapljice sline koje se rasprše kad kihne ili se nakašlje zaražena osoba u sebi nose virus. Sreća u nesreći je to što su te kapljice teže i veće od aerosola te nemaju tako velik domet pa treba ipak biti neko vrijeme fizički biti blizu inficirane osobe, i to nezaštićen, da bi došlo do prijenosa virusa.

Puno sitnije čestice aerosola mnogo su lakše i lebde pa mogu virus prenijeti na veću udaljenost, čime se uvelike povećava mogućnost zaraze, a to čini se, ovdje nije slučaj pa ventilacijski sustavi u npr. trgovačkim centrima, za koje se prethodno sumnjalo da mogu biti opasni u smislu širenja zaraženog aerosola, očito ne predstavljaju izvor zaraze. To ne znači da se naknadno ipak može pokazati i aerosolni prijenos, ograđuju se znanstvenici, no sada je to za nas ipak jedna dobra vijest.

Infektivnost novog koronavirusa pokazala se puno većom od infektivnosti virusa gripe, pa su tako procjene znanstvenika da RO – broj osoba na koje jedan zaraženi prenosi zarazu – u slučaju SARS-CoV-2 iznosi između 2 i 2,5. To je gotovo dvostruko više od RO virusa gripe, koji iznosi oko 1,3. Znanstvenik Nenad Ban ukazuje na još jednu neobičnu karakteristiku ovog virusa, a to je da stupanj njegova prenošenja na druge ljude jako varira između pojedinačnih slučajeva tako da neki bolesnici nisu posebno infektivni dok drugi izuzetno lako prenesu virus na nove bolesnike. Brojna istraživanja o trajanju zaraznosti ukazuju da se tu radi o periodu od 11 do 14 dana.

Sezonalnost virusa također je nešto o čemu će se više znati za koji mjesec. Prof. Gordan Lauc upozorava na to da su se drugi koronavirusi uglavnom povlačili u travnju i vraćali u studenome ili prosincu, pa je očekivati da će se i SARS-CoV-2 vratiti na jesen, piše u četvrtak Večernji list.

Image

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Virovitičko-podravskoj županiji već 26 dana bez novih slučajeva

9:30 - "Od 25. veljače, kada se u Hrvatskoj pojavio covid-19, na prostoru Virovitičko-podravske županija zabilježeno je devet oboljelih od ove bolesti. Istina, prvog zaraženog od koronavirusa naša županija je detektirala 29. ožujka. U VPŽ je, od tada, devet osoba oboljelo od koronavirusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od covida-19. U posljednja 24 sata bilo je 15 testiranih, svi su bili negativni. Ukupno je testirano 1176 osoba. Inače, već 26 dana Virovitičko-podravska županija ne bilježi novi slučaj koronavirusa", objavio je tamošnji Županijski stožer civilne zaštite.


U Osječko-baranjskoj županiji nema novih slučajeva, još 10 ljudi na liječenju

9:28 - Na području Osječko-baranjske županije trenutno je svega 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna je osoba hospitalizirana u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a devet ih se liječi od kuće, javlja SiB.

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testiran je 71 uzorak i među njima nije bilo pozitivnih. Ukupan broj slučajeva je i dalje 133, a trenutno je 115 osoba izliječeno. Još se dvije osobe nalaze u samoizolaciji.


Za dva mjeseca slavi 112. rođendan, a pobijedila covid-19

8:30 Stojedanaestogodišnjakinja postala je najstarija osoba koja je preživjela koronavirus u Čileu, prema podacima Nacionalnog centra za starije osobe (SENAMA) te južnoameričke zemlje.

Juana Zuniga, koja će imati 112 godina u srpnju, jedna je do 25 osoba zaraženih covidom -19 u domu za umirovljenike u Santiagu, navodi SENAMA. Ona živi u domu od 2014., a u kanateni je provela 28 dana. Kada se 10. svibnja i službeno oporavila postala je najstarija osoba u Čileu koja je preživjela bolest koji uzrokuje koronavirus.

Dužnosnik SENAME, zadužen za epidemiju covida-19 je istaknuo da su u ustanovi smanjili broj korisnika. Brigu o nekima su preuzeli članovi obitelji, a neki su premješteni unutar doma, pa je Juanita imala bolje uvjete uspješno prebroditi 28 dana kanatene, objasnio je. Čile je u srijedu produžio karantenu za veći dio Santiaga do 5. lipnja. Zemlja bilježi 4328 novooboljelih u 24 sata te ukupno ima 82.289 oboljelih, čime je ta zemlja treća u Latinskoj Americi nakon Brazila i Perua. U Čileu je umrla 841 osoba zaražena koronavirusom.


Azija ponovo bilježi nova žarišta

8:10 U Južnoj Koreju ponovo se pojavilo novo žarište- deseci ljudi zarazili su se u logističkom centru u blizini Seula. Ukupno, jučer je zabilježeno 79 novih slučajeva, najveći dnevni broj novooboljelih još od 5. travnja.

Japan je objovi slučaj zaraze i devet smrti o covida-19. Osobito su zabrinuti na jugu zemlje, gdje su nakon tri tjedna bez ijednog novooobljelog, u pet dana zabilježena 22 nova slučaja, od čega osam u srijedu,


Britanski lovci na kontakte kreću s radom

8:00 Tim od 25.000 ljudi u četvrtak će pozivom, porukom ili emailom kontaktirati ljude koji su pozitivni na koronavoris i ispitivati ih o njihovom kretanju i s kime su se bili u kontaku. Kontaktirat će potom te kontakte i obavijestiti ih da su pod rizikom od Covid-19 i naložiti im samoizolaciju čak i ako ne osjećaju simptome. Boris Johnson kaće da će sustav, kojeg su nazvali Test and Trace, promijeniti živote ljudi jer krajnji cilj sustava je popuštanje sveobuhvatnih mjera i okretanje onima ciljanima.


Boeing otpušta 12.000 radnika

7:15 - Američki proizvođač zrakoplova Boeing najavio je da će u sljedećim tjednima otpustiti oko 12.000 radnika, objavio je Reuters.

Otkaz ugovora, navodi Reuters, ovih će dana dobiti 6.670 zaposlenih, a njih 5.520 pristalo je na sporazumni raskid ugovora. Američka kompanija najavila je i da će smanjiti broj zaposlenika u svim svojim proizvodnim pogonima diljem svijeta za oko deset posto, tako da bi otkaz moglo dobiti gotovo 16.000 ljudi. Istina, nisu naveli u kojim pogonima će prvo otpuštati radnike.

Kompanija je, ističe se, ušla u krizu nakon dvije fatalne nesreće njihovog novog zrakoplova Boeing 737 Max. Krizu je dodatno produbio nagli pad potražnje za avionima zbog pandemije koronavirusa.


Koronavirus ubio više od 100.000 ljudi u SAD-u

7:00 - Koronavirus je ubio više od 100.000 ljudi u SAD-u iako se u posljednje vrijeme smanjio broj smrtnih slučajeva, a stanovništvo je, nakon dvomjesečnog zastoja, krenulo s djelomičnom normalizacijom života, objavio je Reuters. Oko 1.400 Amerikanaca umiralo je u prosjeku svakog dana u svibnju, što je ipak manje od maksimuma od 2.000 ljudi u travnju.

U samo tri mjeseca više je Amerikanaca umrlo od koronavirusa nego u Korejskom i Vijetnamskom ratu, odnosno tijekom rata u Iraku od 2003. do 2011. godine. Nova bolest koja napada respiratorni sustav također je ubila više ljudi nego epidemija AIDS-a, od 1981. do 1989. godine.

Inače, broj zaraženih koronom u toj zemlji iznosi više od 1,7 milijuna stanovnika, dok globalno, u cijelom svijetu, broj zaraženih premašuje 5,6 milijuna. Epidemija je krenula iz Kine, a potom je stigla u Europu i Sjedinjene Države. U iznimno teškom stanju, prema broju zaraženih, sada je i Južna Amerika.

Od 20 najteže pogođenih zemalja, Sjedinjene Države zauzele su osmo mjesto po broju smrtnih slučajeva na 10.000 ljudi, navodi agencija Reuters. Sjedinjene Države imaju tri smrtna slučaja na 10.000 ljudi. Belgija je prva s osam smrtnih slučajeva na 10.000 stanovnika, a slijede Španjolska, Velika Britanija i Italija.


Merkel: Europska unija mora pokazati globalnu solidarnost i preuzemti više odgovornosti

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu Europu da preuzme više odgovornosti u svijetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa Sjedinjenim Državama drugačiji od željenih, posebice u pitanju zaštite okoliša. "Moramo se jako potruditi u vezi ovog izvanrednog izazova novog koronavirusa, ali želim i nešto više, da Europska unija, posebice u vrijeme krize, pokaže globalnu solidarnost i preuzme više odgovornosti", izjavila je kancelarka Merkel u govoru pred Zakladom Konrad-Adenauer. Njemačka će od Hrvatske 1. srpnja preuzeti šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. Merkel, koja odlazi s funkcije 2021., govorila je o glavnim prioritetima EU-a do kraja godine, usred zdravstvene, gospodarske i socijalne krize.


Novi udarac za Trumpa: Vlade EU države zaustavile uporabu hidroksiklorokina

Vlade europskih država u srijedu su odlučile zaustaviti uporabu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa što je još jedan udarac pristupu koji zagovara američki predsjednik Donald Trump. Odluke koje su donijele Francuska, Italija i Belgija uslijedile su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak iz sigurnosnih razloga odlučila zaustaviti ispitivanja učinka hidroksiklorokina. Britanska agencija za lijekove u srijedu je objavila kako je i njihovo odvojeno ispitivanje sada zaustavljeno, manje od tjedna nakon što je počelo. Istraživanje koje provodi Sveučilište u Oxfordu a djelomice ga financira zaklada Billa i Melinde Gates trebalo je uključiti i do 40 tisuća medicinskih djelatnika.


Plan Europske komisije osigurava Hrvatskoj 10 milijardi eura

Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom gospodarskog oporavka koji je izradila Europska komisija, kazao je u srijedu predsjednik vlade Andrej Plenković, dodajući da je za Hrvatsku predviđeno 10 milijardi eura što bi trebalo pomoći u gospodarskom oporavku nakon krize prouzročene pandemijom. Plenković je na konferenciji za novinstvo u Banskim dvorima kazao kako su dokumenti što ih je ranije tijekom dana predstavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a posebice plan gospodarskog oporavka Unije, važni za sve države članice pa tako i za Hrvatsku.

"Posljedice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko je važna europska solidarnost, zajedništvo i vodstvo", kazao je Plenković, dodajući kako je i za sve one koji u to sumnjaju ovo dokaz koliko je dobro biti članicom Europske unije u situacijama poput sadašnje. Europska komisija predstavila je plan pod nazivom "EU sljedeće generacije" koji ima planiranih 750 milijardi eura potpore članicama, a izaći će i s prijedlogom za alociranje 1100 milijardi eura u okviru višegodišnjeg financijskog okvira.

"Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi", potvrdio je Plenković, pojašnjavajući kako je riječ o novcu namijenjenom oporavku hrvatskog gospodarstva u iduće četiri godine. Najavio je kako će Komisija predložiti višegodišnji financijski okvir u kojemu će alokacija za Hrvatsku biti "znatno bolja i izdašnija" od prijedloga koji je bio na stolu u veljači.

Kazao je kako je to rezultat kvalitetnog komuniciranja s Komisijom pa se došlo do "vrlo izdašnih sredstava".

"Želim poručiti hrvatskoj javnosti da u vremenu krize vidimo značaj članstva u EU-u i značaj koliko nam europska sredstva pomažu da se što brže vratimo na put gospodarskog oporavka", izjavio je hrvatski premijer obećavši kako će u narednim danima vlada osigurati detaljnije informacije o tome koliko je točno sredstava predviđeno za različita područja. Na pitanje vjeruje li da će sve države-članice EU-a dati svoju suglasnost na prijedloge Europske komisije, Plenković je odgovorio potvrdno dodajući kako je to već prije "testirano". Bespovratna sredstva, kako je pojasnio, ići će uobičajenom metodom a zajmovi, ovisno o potrebama, bit će povoljniji jer se odobravaju na razini EU-a, a ne za svaku državu pojedinačno. Plenković smatra kako će pomoć EU-a dodatno ojačati i financijsku reputaciju Hrvatske pred međunarodnim financijskim institucijama.


Stožer donio nove odluke za ublažavanje restriktivnih mjera

U Hrvatskoj je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2244, priopćio je u srijedu u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite. Novooboljelih ije bilo. Do sada je testirano 64.266 osoba, od toga 584 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 38 osoba. Od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2047, što je 1 novoozdravljeni u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 101.

Donesene su i nove odluke:

  • Odluku o izmjenama Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19
  • Ukida se zabrana javnih događanja i okupljanja s više od 40 ljudi te će se od danas broj ljudi koji mogu biti prisutni na pojedinim javnim događanjima i okupljanjima određivati preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zajedno s ostalim protuepidemijskim mjerama
  • Sportska natjecanja moći će se održavati bez prisustva gledatelja, od 30. svibnja na otvorenom i od 13. lipnja u zatvorenim objektima
  • Odluku o izmjeni Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja: Od 29. svibnja ukida se ograničenje da posljednjem ispraćaju mogu prisustvovati samo članovi obitelji i predstavnik vjerske zajednice te zabrana objave mjesta i vremena posljednjeg ispraćaja. Pogrebi, posljednji ispraćaji i polaganje urne i dalje se održavaju uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • Odluku o izmjenama Odluke o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva: Od 29. svibnja svečanosti sklapanja braka i životnog partnerstva mogu prisustvovati i druge osobe, a ne samo obitelj i svjedoci te se ukida zabrana održavanja svadbenih svečanosti Sklapanje braka i životnog partnerstva, kao i svadbene svečanosti održavat će se uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici http://www.koronavirus.hr. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 16 sati možete dobiti sve informacije o koronavirusu, objavio je Stožer.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo