crne brojke / U samo dva dana 174 nesreće: Hrvatska po pitanju prometa jedna od najnesigurnijih zemalja u Europi

Prvi vikend u ožujku obIlježio je velik broj prometnih nesreća. Hrvatska je, što se tiče prometa, jedna od najnesigurnijih država u Europi

4.3.2018.
19:18
VOYO logo

Troje poginulih, 70-ero ozlijeđenih. Epilog je to čak 174 prometne nesreće koje su se dogodile samo u petak i subotu. A više puta ovih dana policija je upozoravala vozače. 

"Mi smo i za ovaj tjedan apelirali više puta na sve sudionike u prometu da vode računa znači obzirom na ove zimske uvjete, da vode računa o sigurnosti u prometu. 
No do nekih poruka nije došla", rekla je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno pretjecanje u zavoju i ulazak u škarice na snijegom prekrivenom kolniku - zabilježila je prije dva dana kamera u automobilu HAK-ovog stručnjaka za sigurnost Damira Novaka.

Da, evo ja sam imao situaciju da ljudi neshvatljivo, neshvatljivo - moram reć divljaju po cesti. To je upravo jedna situacija s nekim tko uopće nije svjestan što se može dogoditi i kako tom svojom vožnjom ne da ugrožava sebe nego i sve ostale na cesti", dodao je Novak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u tome, objašnjava sudski vještak za promet Goran Husinec - leži dio odgovora na pitanje - zašto se u Hrvatskoj i dalje toliko gine na cestama. 

"Vozači puno piju, ne paze i ne prilagođavaju brzinu, vozni park nam je loš, auti su zastarjeli, sve skupa kad se zbroji prometna kultura nam je slaba i rezultati su takvi kakvi jesu", rekao Goran Husinec, sudski vještak za promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pogibelji na cestama - samo je pet zemalja Europske unije gore od Hrvatske. U 2016. kad se gleda broj poginulih u cestovnom prometu na milijun stanovnika - najmanje je žrtava u Švedskoj - 27. Prosjek Europske Unije je 50 žrtava, a u Hrvatskoj ta crna brojka iznosi 73. Najgora je stanje u Bugarskoj s 99 žrtava. 

Ukupno, u Hrvatskoj je 2016. u prometu život izgubilo 307 osoba, a lani 331. 8 posto više. Sigurnost na hrvatskim cestama - značajno je bolja nego prije desetak godina, no neki se problemi vuku, poput voznog parka u prosjeku starog 13 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To sigurno nije zadovoljavajuće, jer ta stara vozila sigurno ne udovoljavaju uvjetima koja bi trebala imati današnja vozila, koja imaju nova vozila i s te strane se može napraviti nekakav iskorak", kazao je Damir Novak. 

Taj problem država je detektirala i smanjenim trošarinama donekle pokušala popraviti.  O sigurnosti stalno razmišljaju i u MUPu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svake godine ulažemo velike napore kako bi prevenirali, smanjili broj prometnih nesreća, ali MUP ne može samo i Ravnateljstvo policije, hrvatska policija, sami riješiti taj problem", prokomentirao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Hrvatska si je nacionalnim programom zacrtala do 2020 drastično smanjiti broj poginulih u jednoj godini. Na 213. Zasad su trendovi još uvijek daleko od očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo