bio je to veliki dan / U Rijeci je prije 50 godina napravljena prva transplantacija bubrega u jugoistočnoj Europi

Image
Foto: RTL

Godinu dana su trajale pripreme, sastanci na kojima se raspravljalo što i kako

1.2.2021.
7:00
RTL
VOYO logo

Jeste li znali da je u Rijeci napravljena prva transplantacija bubrega u jugoistočnoj Europi? Prije 50 godina oči svjetske medicine bile su uprte u Rijeku. Riječki KBC tim je povodom dobio spomen ploču.

Doživljaj

''Mogu vam reći da četiri pet noći prije toga bi se probudio u znoju, mokar. Čujte, simpatikus je radio svoje. Ipak je to bio jedan doživljaj'', izjavio je Petar Orlić, nekadašnji kirurg na Sušaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi smo bili puni adrenalina i čekali smo kako će to završi. Šavovi su tekli sporije nego inače'', rekao je Antun Šepić, nekadašnji šef Kirurgije.

Godinu dana su trajale pripreme, sastanci na kojima se raspravljalo što i kako, u podrumu bolnice učilo se na psima. Sve do dana D.

''Šivanje spoja krvnih žila i arterije je potrajalo 43 minute. To je stvarno dobro. Bubreg je odmah proradio'', kazao je Orlić.

Image
Dugovi još za kolovoz /

Poremetio se sustav: Rade na prvoj crti obrane, a država ne samo da im ne isplaćuje nagrade nego im još i duguje tisuće kuna!

Image
Dugovi još za kolovoz /

Poremetio se sustav: Rade na prvoj crti obrane, a država ne samo da im ne isplaćuje nagrade nego im još i duguje tisuće kuna!

Pacijent se osjećao dobro

Za operacijskim su stolom bila četiri kirurga, dvije instrumentarke i dva anesteziologa.

''Ja sam bio tim s profesorom, pokojnim, Frančiškovićem, na implantaciji bubrega kojeg nam je kolega Orlić donesao u salu i mi smo ga implantirali'', opisao je Šepić.

Pacijent se ubrzo dobro osjećao.

''Slavonac, ali koji je živio u Puli. Lijepo se oporavio, sve je to išlo dobro. Međutim, došao je rak jetre i nakon 14 i pol godina je umro'', kazao je Orlić.

Otada do danas, u riječkom je KBC-u napravljeno ukupno 1190 transplantacija.

''U Rijeci svega tri posto imamo odbijanje, dakle, kada mi zapravo upitamo obitelj onoga kome je proglašena moždana smrt da li želi donirati organe. Onda svega tri posto ljudi odbije. Svjetski prosjek je 80, 85 posto prihvaćanja, dakle sve ostalo se odbija'', izjavio je Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju.

''Ponosan sam i veseli me kada god čujem šta su novoga napravili moji nasljednici. Zapravo naši nasljednici ne moji'', izjavio je Šepić.

Nasljednici stručnjaka, čiji su pothvati debelim slovima otisnuti u svjetskim medicinskim zapisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo