Mnogo je izbora / U potrazi za božićnom jelkom: Saznali smo koje su vrste Hrvatima najzanimljivije i koje su im cijene

Ukrašavanje božićnog drvca običaj je koji se popularizirao u 19. stoljeću u Njemačkoj

16.12.2019.
16:00
VOYO logo

Jela, smreka, bor prirodna su zimzelena drvca koja imaju prepoznatljiv miris i mnogi ih rado kupuju pred Božić. Za nekoliko dana i službeno će prodavači borova okupirati gradske parkinge i tržnice, pa će izbora biti na pretek, dok će u shopping centrima i trgovinama biti umjetnih borova koji pak ne ostavljaju iglice, a i traju godinama.

Uz pitanje kakvo drvce izabrati, podsjećamo se i na tradiciju kićenja bora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kićenje bora omiljena je obiteljsko-blagdanska rekreacija kojom ćemo se baviti za devet dana. Pred kršćanski je to običaj koje je kršćanstvo kroz stoljeća prihvatilo, a rezultat je i komercijalizacije.

Ukrašavanje božićnog drvca običaj je koji se popularizirao u 19. stoljeću u Njemačkoj gdje su u istom periodu nastali i prvi umjetni borovi i to od obojenog guščjeg perja, kažu nam iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božić se bliži i gotovo je nezamisliv bez bora, a mnogi građani u ovo doba godine imaju dilemu - kakav će krasiti njihov dom?

"Prirodni, zato što volimo prirodu", rekla je Lucija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjetni. Ljepši, bolji, čvršći", kazao je Ante iz Metkovića.

"Prirodni bor kitimo ga na Badnjak, ali ove godine smo uzeli umjetni bor nešto malo ranije", izjavila je Lea iz Garešnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prirodno mi je prirodno - to je broj jedan, miris bora je poseban - to je broj dva i nekako mi je fora kad iglice poslije otpadnu", rekao je Vitomir iz Zagreba.

Više od 10 tisuća borova iz rasadnika obitelji Crnković krenut će u službenu prodaju 18. prosinca a trajat će sve do Badnjaka, no kupaca i znatiželjnika već ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj se najviše može naći obična smreka, srebrna smreka i nordijska jela, te tri vrste i mi imamo u svojim rasadnicima i one se daju uzgojiti u Hrvatskoj uspješno", rekao je uzgajivač borova Željko Crnković.

A cijene upravo ovise o vrsti i o visini drvca. Pa je tako najjeftinija opcija obična smreka koja se može pronaći po cijeni manjoj od sto kuna. Najtraženija je srebra smreka, cijena joj je od 200 do 350 kuna dok je najskuplja nordijska jela - cijene se kreću od 300 do 400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzeli smo srebrnu smreku jer nam se sviđa zbog boje i tona iglica", izjavio je Tomislav iz Zagreba.

A drvca treba i njegovati - mogu izdržati i do 3 tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi očuvao svježinu najbolje je čuvat ga dalje od radijatora, ne čuvati ga blizu izvora vrućine, dat mu vode. Ako je bor odrezan, drvce bi se trebalo staviti dolje u nekakvu posudu s vodom, da stalak se pruži u vodu ili varijanta stalka s već ugrađenom posudom za vodu", rekao je Crnković.

Ipak, najduže traje  plastični bor koji se koristi više sezona - a po trgovačkim centrima može se pronaći po cijeni od 50 do 700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav god bio izbor, važnije je s kime ćete otvarati darove koji će se naći ispod drvca.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo