Razumijevanje kroz umjetnost / U Muzeju prekinutih veza izložba posvećena izbjeglicama na temu 'Što smo ostavili iza nas'

Image
Foto: Pixsell/Shutterstock

Izložba je najavljena na sastanku Nacionalne migracijske mreže, koji je u utorak održan u Zagrebu

11.6.2019.
21:14
Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

O provođenju mjera podrške izbjeglicama, tražiteljima međunarodne zaštite razgovaralo se na sastanku Nacionalne migracijske mreže, koji je u utorak održan u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova koje je od 1. siječnja ove godine preuzelo poslove Nacionalne kontakt točke Europske migracijske mreže (EMN) za Republiku Hrvatsku.

Na sedmom po redu sastanku Nacionalne migracijske mreže sudjelovali su predstavnici osamnaest institucija i organizacija, a cilj sastanka bio je usmjeren na kontinuiranu razmjenu informacija i aktivnosti u provedbi mjera podrške izbjeglicama, tražiteljima međunarodne zaštite, priopćio je MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodno izlaganje održala je državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, osvrćući se na trenutnu migracijsku sliku u Republici Hrvatskoj, sadašnje i buduće planove te obaveze Republike Hrvatske u provedbi politike preseljenja izbjeglica. Također, najavljena je i organizacija EMN konferencije za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Članovi EMN mreže, pojedinačno su iznosili informacije o najnovijem stanju unutar područja kojima se bave te su predstavljeni i rezultati EMN studije 'Privlačenje i zadržavanje međunarodnih studenata i istraživača u EU', koju je predstavila Loredana Maravić, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske predstavio je protokole o postupanju prema žrtvama trgovanja ljudima i Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima 2018. - 2021. godine, navodi se u priopćenju.

Tijekom sastanka, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je prisutne članove EMN mreže izvijestilo o programu preseljenja u Republici Hrvatskoj, a Hrvatski Crveni križ najavio je da će se od sljedećeg tjedna u Muzeju prekinutih veza organizirati izložba posvećena izbjeglicama s tematskom odrednicom 'Što smo ostavili iza nas'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak EMN mreže je dobar primjer udruženih snaga svih dionika (tijela državne uprave, lokalne zajednice, nevladinih i humanitarnih organizacija) u svakodnevnoj pomoći izbjeglicama te njihovoj integraciji u društvo. Istaknuti su i ohrabrujući primjeri zapošljavanja izbjeglica, učenja hrvatskog jezika, osiguranja vrtića za djecu i školovanje, što sveukupno predstavlja koordinirane mjere solidarnosti prema izbjeglicama u Republici Hrvatskoj, priopćio je MUP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo