POTREBNA KONTROLA CIJENA / U Metkoviću se otvara tvornica za preradu voća: proizvođači ukazali na probleme

Na jugu zemlje dočekali su najavu izgradnje tvornice koja im je odavno potrebna

13.4.2017.
19:06
VOYO logo

Mandarina je propupala, no ovogodišnji urod neće biti ni blizu prošlogodišnje rekordne godine. Dubravko Sršen je lani plasirao 120 tona ovog voća, dok mu je 10-ak tona propalo. No, nisu svi Neretvani bili toliko uspjesni.

"Jedan dio robe, nekih možda 15000 tona je ostao sigurno na stablima", objašnjava Dubravko. Manje voćke nije isplatilo brati jer bi ionako kod otkupljivača završile na otpisu. Ipak, dolaze bolji dani. Predstavljen je projekt prve tvornice za preradu voća u Metkoviću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono sto je nekada bilo otpis na ovaj naćin odlazi u preradu i na taj način se omogucava dodatna zarada", tvrdi Katarina Ujdur, gradonačelnica Metkovića. Kada se tvornica otvori 2018., od mandarina koje se ne otkupe izrađivat će se sokovi i džemovi. No, otpis voća proizvođačima nije najveći problem. 

"Mi prodamo 20 kilograma mandarina u onoj gajbi i ne znamo po koliko će nam bit plaćeno i kad će nam bit plaćeno i po kojoj cijeni", tvrdi Sršen. Otkupna cijena od kunu i dvadeset lipa po kilogramu ne uspjeva niti pokriti troškove proizvodnje. U uspostavi otkupne cijene nadaju se zaštiti od države. No, dobit je neće, jer ih predsjednik sabora gura prema udruživanju i fondovima EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trenutku kada se povezu ne samo da ce moci dobiti financijska sredstva na takav način koja će biti zamjena za subvencije nego će dobit i mogućnost zajedničkog izlaska na tržište da na takav način mogu isposlovati i bolju cijenu", rekao je Božo Petrov.  

No, bez kontrole otkupne cijene, država otkupljivačima dozvoljava dogovorno formiranje, a proizvođači su prisiljeni uzet što im se nudi. Time se jos jednom pruža ruka velikima, a zaboravlja se na male.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo