U KOLICIMA NA BIRALIŠTA: /

Iz bolnice došao glasati pa mu pozlilo, spasila ga Hitna

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic
7.11.2015.
19:30
PIXSELL, Hrvoje Jelavic
VOYO logo

Nema ni predstavki na rad biračkih odbora, kaže potpredsjednica DIP-a Renata Šantek. Dobar odaziv je u BiH, u Mostaru je u pola sata od otvaranja birališta (7 ujutro) izdano 40 potvrda za glasanje biračima koji se prethodno nisu aktivno registrirali.

Redovi pred biralištima

I u Njemačkoj je odaziv dobar, već ujutro birači su stvorili redove za glasanje . Iako izbori u ovoj zemlji prolaze regularno i bez incidenata, što potvrđuju izborna povjerenstva kao i promatrači nekoliko stranaka u Frankfurtu na Majni, to ne znači da je na izbornim mjestima sve bilo uobičajeno, piše Fenix Magazin. Navode da je u Frankfurtu i u Stuttgartu zabilježen dolazak birača autobusima iz udaljenih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jedan detalj sa birališta bankarske metropole oslikava kolike napore ulažu pojedinci kako bi glasali na ovim izborima. Zabilježena su dva dolaska iz bolnice na biračko mjesto. Birače su dovozili u kolicima ( iz bolnice su pušteni na vlastitu odgovornost), a dogodilo da je jednom od njih pozlilo prije ulaska na biralište. Hitna pomoć ga je spasila i vratila natrag u bolnicu, piše Fenix Magazin.

Biračka mjesta u 48 država

U inozemstvu se glasa u 48 država diljem svijeta, a zbog vremenske razlike birališta u Australiji, konkretno u Cannberi, Melbournu i Sydneyju, otvorena u petak u 21 sat, po hrvatskom vremenu, već su zatvorena, kaže Šantek. Glasa se na 114 biračkih mjesta, najviše ih je otvoreno u BiH (33) te u Njemačkoj (18).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U europskim zemljama glasa se u subotu i nedjelju, od 7 do 19 sati.

Tko sve glasa u inozemstvu?

Za glasanje u inozemstvu aktivno se registriralo oko 36.000 birača, najviše u dvije spomenute države.

U inozemstvu, u XI. Izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, (dijaspora)a imaju pravo izabrati tri, od ukupno 151 saborskog zastupnika. U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države, uvjet je da su se privremeno upisali. U tom slučaju glasuju za liste jedinice u kojoj imaju prebivalište.

Image
DIJASPORA NA NOGAMA: /

U Njemačkoj prijavljen rekordan broj birača za izbore u Hrvatskoj

Image
DIJASPORA NA NOGAMA: /

U Njemačkoj prijavljen rekordan broj birača za izbore u Hrvatskoj

Hina/Fenix Magazin/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo