PAPRENE CIJENE / U ovom splitskom kafiću kava košta gotovo 100 kuna, a piju je svi - hipsteri, turisti, starija gospoda... U čemu je štos?

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Cilj ekipe iz D16 je bio otvoriti nešto što nema nitko - mjesto za kavu s Michelin zvjezdicom...

1.7.2023.
20:18
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Osim što je Trogirska ulica u centru Splita u zadnje vrijeme, nažalost, poznata po razuzdanim turistima i njihovim izlučevinama, sada je poznata i po najskupljoj kavi u cijelom gradu.

"Ajme, nemoj mi ništa govorit… Svako jutro me dočeka neki nered ispred vrata. Sreća pa imamo ova rolo vrata, inače bi nam nekad i izlog razbilo. Kao što je ono tamo, vidiš, preko puta razbilo prozor prije nego što je uopće otvorio", na samom se početku razgovora na temu pijanih turista za Slobodnu Dalmaciju osvrnuo barist Frane Tošić iz "D16 Uniquea".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frane je, naime, zaposlenik splitskog kafića u kojem najjeftiniji espresso košta između 3 i 5 eura, a najskuplja filter kava za od 7 do 11. Dupla s mlijekom dođe od 6 do 10, isto kao i tasting menu, u kojem ćete dobiti espresso i cappuccino po želji. Imaju i kave s alternativnin mlijekom, koje su još malo skuplje od klasičnih.

Image
PLAĆAMO KAO BOGATAŠI, A ZARAĐUJEMO KAO SIROMASI /

Osim hrane i kave, Hrvatima poskupjela i frizura. Frizerka objasnila zašto je digla cijene i koliko

Image
PLAĆAMO KAO BOGATAŠI, A ZARAĐUJEMO KAO SIROMASI /

Osim hrane i kave, Hrvatima poskupjela i frizura. Frizerka objasnila zašto je digla cijene i koliko

Kava s Michelin zvjezdicom

Naime, kako piše Slobodna, cilj ekipe iz D16 je bio otvoriti nešto što nema nitko - mjesto za kavu s Michelin zvjezdicom. I sami je voditelj bara uvjeren da na cijelom Balkanu nema sličnog objekta, s najekskluzivnijom kofeinskom robom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nabavljamo direktno, od par malih proizvođača. Za to je zaslužan naš izvrsni pržioničar Ivan Kapuralić, koji na Žnjanu ima skladište i obavlja pripremu. Koliko je dobar pokazuje i to što su mu, prije tri mjeseca, došli prehrambeni tehničari s fakulteta, na predavanje o kavi. Zovu nas i neke privatne ugostiteljske škole, da organiziramo tečaj za bariste… Tko zna, možda nekad u budućnosti formiramo i neki trening centar tog tipa", govori Stanko Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj dodaje kako zrnca koja stižu u Split nisu uvijek istog podrijetla.

"Nemamo stalni asortiman. U stvari, on je sezonski. Otprilike, može se usporedit s berbom vina. Ili je dobra il ne. A mi uzimamo samo najbolju. I baza je da tako ljudi mogu uvijek probati nešto drugačije. A i za sve postoji preporučeni način pripreme. Trenutno imamo dvije iz Kolumbije i po jedna iz Hondurasa i Kostarike. Diego Samuel Bermudez, čija je jedna od te dvije kolumbijske, jedan je od najpoznatijih proizvođača u specialty svijetu kave", dodaje Stanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina se ipak odluči isprobati

Na šaljivo pitanje novinara Slobodne o tome je li vlasnik sredstava proizvodnje, koji živi u Švicarskoj, smišljao cijene dok je sjedio na trgu u Ženevi, pa ga je malo "odnijelo", Stanko odgovara: "A moguće… Zezan se. Skupa smo radili cijene… Ali, nekako smo bili na istoj valnoj duljini oko toga, makar je on u zemlji bakara. Ozbiljno, ide odlično. Iskreno, nisan očekiva. Jer, razumijem, cijene su stvarno visoke, kako za nas, tako i za turiste. Većina naših prvo uputi onaj iznenađujući pogled prema cjeniku… Onda pitaju zašto su tolike cijene, pa in mi objasnimo. I većina ih se odluči probati. A stranci dođu, vide, naruče, plate i odu. Uopće ne pitaju koliko košta…", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Koliko košta kava na Stradunu?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo